Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Eladni a lakásomat, hogy a...

Eladni a lakásomat, hogy a húgomnak is legyen? Miért nem értik, hogy nem az én hibám ez, és nem feladatom megoldani?

Figyelt kérdés

10 éve kezdtem az egyetemet és költöztem Budapestre, nagyszüleim rá fél évre hunytak el sajnos. A házuk árának a feléből lett nekem vásárolva egy lakás, a másik felét a húgomnak tették félre. Ő most fog érettségizni, szintén Pestre szeretne jönni. Itt van a gond...

A pénzt, ami az ő lakására lett "félrerakva", a szüleink az évek alatt elköltötték. Lett vásárolva apánknak új autó, voltak kisebb-nagyobb felújítások otthon, minden évben kellett a több hetes nyaralás, amiről lehetett mutogatni a barátoknak a képeket. A szüleinkben mindig megvolt kicsit ez a kifelé élés, pl. volt, hogy személyi kölcsönből mentünk nyaralni, mert kellett a 2 hetes all inclusive ellátás Spanyolországban... Ugyanez a berendezéseinkre, használati tárgyainkra, 2 évente új iPhone mindenkinek, részletre, prémium márkás kocsik, szintén hitelre.

De ha hirtelen nagyobb kiadás jött, ment a pánik. Pl. kamaszkoromban műteni kellett a térdemet, mondta mindenki, hogy ne a helyi kórházban, menjünk Pestre, de nyilván azért, hogy soron kívül ellásson az adott orvos, borítékban fizetni kellett. Erre sajnálták a pénzt, nagyszüleim adtak rá, de utána 3 hónappal a 1,5 milliós nyaralás "kötelező" volt.

Én azóta elköltöztem, a húgom akkor még kicsi volt. A nevelése hasonló lett, mellé jött a Tiktok, Instagram jótékony hatása is. Nem jó neki a 15 ezres hajformázó, a 200 ezres kell. Elektronikai eszközökből csak Apple, abból is a legújabb, legnagyobb. Diákmunkára nem megy, de veri az asztalt mindenért.

Érettségizik, szeptembertől Pesten tanul. Az a pénz, amit arra szántak anno, hogy lakást vegyenek belőle, nincs meg, ami maradt, az önerőre sem lenne elég. Én azóta már elköltöztem a régi lakásomból, másikat vettem. Szeretem nagyon, magát a lakást is, a környéket is. A húgom igazságtalannak érzi, hogy nekem jutott pénz lakásra, neki meg kis túlzással azt mondták, hogy oldja meg magának. Anyánk, mint villámhárító, azt találta ki, hogy adjam el a lakást, az ebből származó pénzt felezzük meg, és a pénz felét adjam a húgomnak, vegyünk külső kerületben két kisebb lakást. Mondtam, hogy ne haragudjon, de nem fogok kiköltözni a halál f_Szára, egy rosszabb lakásba azért, mert ők hülyék voltak, ismét. Azt mondta erre, hogy nem muszáj oda beköltöznöm, adjam ki és a bérleti díjából, meg amit még hozzáteszek, menjek olyan albérletbe, amilyenbe szeretnék, így MINDENKI jól jár (ja, főleg én). A húgom nekem sír, hogy ne legyek ennyire önző, neki nincs más esélye arra, hogy valaha legyen lakása.

De miért az én feladatom lenne ezt megoldani? Miért nem azt találta ki az anyánk, hogy eladják a családi házunkat, és annak az árából kap a húgom lakást? Miért én adjam fel az eddigi életemet, környezetemet a hülyeségük miatt? Úgy, hogy mind a ketten még dolgoznak, nem is keresnek rosszul, de a pénzüket az utolsó forintig elköltik minden hónapban.

2024. ápr. 20. 11:37
 121/131 anonim ***** válasza:
37%

Habár a kérdezővel értek egyet hogy neki nem kell eladni a lakását mert nem az ő feladata volt megőrizni azt a pénzt.

De azért a hugának nem lehet könnyű. Te kaptál lakást indulóként ő nem. Hiába írod hogy HP , de most őszintén. Ő nevelte magát? Persze ez csak egy ideg "mentség" de érted a lényeget remélem. Úgyhogy ne csinálj úgy mintha ez rendben lenne mert igenis jogosan érzi azt amit.

2024. ápr. 21. 15:04
 122/131 anonim ***** válasza:
100%

Bármit is érez a húg, nem a kérdezőnek kell kompenzálnia, és a szülők sem kérhetik, hogy helyettük fizessen vagy érezzen bűntudatot a húga helyzete miatt. Az meg, hogy majd visszateszik a felélt pénzt, csak önmaguk igazolása volt, de pontosan tudták, hogy eljön majd ez a pillanat.

A másik probléma, hogy úgy kezelik ezt, mintha a létfenntartás lenne a cél, de nem. EgY külön lakást kéne venni a 18 évesnek. Rengeteg családban egy új mobilt venni is drága az érettségizőnek ajándékba. Ezt kéne megértenie a követelőző családodnak.

2024. ápr. 21. 15:18
 123/131 anonim ***** válasza:
31%

122, én is írtam hogy nem a kérdező feladata, de úgy csinál a kérdező mintha a húga nem jogosan érezné igazságtalannak, holott ő kapott egy komplett lakást, a húga pedig nem.

Egyébként nálam is hasonló volt a helyzet, csak"" nálam 5-6 millióról volt szó, amit nem kaptam meg. Ez van. Néha vannak igazságtalan helyzetek. Bár a szüleit nem értem miért a kérdezőre akarnak hárítani, azt meg végképp nem hogy eladja a SAJÁT házát.

2024. ápr. 21. 15:24
 124/131 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon kellemetlen szitu, és valóban igazságtalan a húggal szemben, de a legtöbb válaszhoz hasonlóan én is a kérdezővel értek egyet. Ha arról lenne szó, hogy a tesóm utcára kerül, akkor nyilván segítenék, de egyébként én se borítanám fel az életemet.

Amúgy az is érdekelne, hogy a húg dolgozni fog teljes munkaidőben továbbtanulás mellett, miből élne meg Pesten? Vagy támogatnák továbbra is a szülők?

Ezt a szülőknek kell valahogy megoldani, és bár nem kötelezhetőek semmire, jól elcseszték. Inkább akkor már költötték volna el a teljes lóvét, és akkor senkinek se lett volna lakás, azt is megtehették volna... Az jutott eszembe, ha senki nem akar semmi drasztikust, lehetne azt, hogy mondjuk a házukat akkor csak a húg örökli majd. Nyilván itt benne van a pakliban, hogy mondjuk a szülők élnek még évtizedeket, de legalább mutatná, hogy mind a két gyereküknek adnának valamit.

2024. ápr. 21. 17:24
 125/131 anonim ***** válasza:
100%
A húgod mehet kollégiumba, esetleg a szüleid bérelhetnek neki szobát is.
2024. ápr. 21. 17:46
 126/131 anonim ***** válasza:
100%
Amit a húg érez, csak részben jogos. Igaza van abban, hogy igazságtalan a helyzet, de abban nem, hogy a testvérét önzőnek nevezi, meg el akarná is adatni vele a lakást. A szülők az önzők, nekik kéne eladni a saját házukat.
2024. ápr. 21. 17:57
 127/131 anonim ***** válasza:
100%
Elhiszem, hogy bosszant a dolog, hogy a te nyakadba varrnak minden felelősséget, de nézd a másik oldalról. Szürreális az elképzelésük, nem tudnak érvényt szerezni neki, ha meg nem állnak le az érzelmi zsarolással, akkor nem kell felvenni a telefont. Ezt a szüleid tolták el, simán megtehették volna, ha az egészet magukra költik, nemcsak a felét, teljesen felesleges volt már akkor osztogatni, meg felcímkézni. Adják el a házukat, és vegyenek ők két kisebb ingatlant, vegyenek neki hitelre, és törlesszék, vagy egyszerűen intézzék el végrendeletileg, hogy a húgod kapjon annyit majd, amennyiből neki is jut egy lakás.
2024. ápr. 23. 11:43
 128/131 anonim ***** válasza:
0%

124 - "Ezt a szülőknek kell valahogy megoldani, és bár nem kötelezhetőek semmire, ..."

Szerintem ez nagy tévedés.

Amikor jött az örökség, ők vették át a kiskorú gyerek helyett. Ott kötelezettséget kellett nekik vállalniuk, hogy 18 éves korában átadják neki. Vagy valami ilyesmi lehetett a hivatalos irat szövege, prsze nem tudom. De az az általuk akkor aláírt papír kötelezi őket, hogy most odaadják a gyereknek a jogos örökségét.

Ennek kell utána járni.

2024. ápr. 24. 11:34
 129/131 anonim ***** válasza:
12%
128 vagyok - az tévedés, hogy nem kötelezhetőek semmire. Igenis nekik kell megoldaniuk, teljesíteni amit valamikor vállaltak és aláírtak.
2024. ápr. 24. 11:36
 130/131 anonim ***** válasza:
100%

#128, ez a szülők öröksége volt. Vagy az anyáé, vagy az apáé. Ha a két - akkor még - kislány örökölt volna, az örökség egy gyámi számlára kerül, és a szülők nem nyúlhattak volna hozzá.

Max. szükség esetén. Ha ők, mint szülők, valamiért nem tudtak volna a gyerekekről gondoskodni. De akkor is csak gyámi engedéllyel. Étel, lakhatás, tanulás, orvos,..de nem spanyol nyaralás, se gépjármű, se iPhone, se mittudoménmilyen hajformázó.

2024. ápr. 24. 11:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!