Akkor most ki is az örökös?
Évekkel ezelőtt örököltem, végrendeleti úton. A végrendelet anno a közjegyző előtt lett letétbe helyezve.
A minap - a hagyaték felszámolása közben - a kezembe akadt egy másik végrendelet.
Ügyvéd előtt köttetett. A dátum későbbi, mint az eredeti. Nem én vagyok megjelölve örökösként.
Fogalmam nincs, hogy ez miért nem került a közjegyzőhöz. Azt sem tudom, hogy az örökös miért nem adta be a közjegyzőnek. Lehetősége lett volna rá. Tudott a halálesetről - a temetésen is ott volt -, és az írás alapján ő is kapott belőle több példányt.
Van nekem ezzel dolgom?
Rá van írva, hogy hány példányban készült.
1 marad az ügyvédnél
1 az örökhagyónál
a többi az örökösnél.
Örökhagyónál 2 példány volt. Vagy az ügyvédnél nem hagyta ott az övét, vagy az örökös kapott kevesebbet.
Meddig lehet megtámadni?
Ja, így már értem. Ha jól tudom, 5 évig megtámadható az eljárás.
Én azért tisztáznám az illetővel a dolgot, mert valami nem kerek. Az új végrendelet az érvényes, de a részletek nélkül nehéz biztosat mondani. Kérdés, miért nem érvényesítette a jogait az örökös, mert az is lehet, hogy abban a hiszemben volt, majd értesítik, miközben a közjegyző meg lezárta az egészet az általa ismert közvégrendelet alapján.
Nem jelentkezett. Én csak megtaláltam.
Az eljárás során végig jóhiszeműen jártam el. Tudtam is a végrendeletről - évekkel ezelőtt köttetett -, bár a pontos tartalmát nem ismertem.
Az örökségemet kettéosztottam a gyerekeim között. Lakásba forgatták bele. Bajban is lennék, ha most ezt a papírt az örökös előrántaná és elkezdene követelőzni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!