Nagymamám nagymamája az én szépnagymamám? vagy az ük?
Egyes válaszoló, ez a f@s táblázat melyik bantu nyelvből lett félrefordítva? Te csináltad 20 évvel ezelőtti Google fordítóval?
Rohadtul nem így van, és még nevetséges is.
Anya, nagymama, dédnagymama, üknagymama, szépnagymama. Így jönnek sorban.
Az egyes kommentben: mi az a báni, meg rér? Tényleg vannak ilyenek? Vagy ez csak egy rövidítés a bácsi-nénire?
Elsőre fura a táblázat, aztán leesett, hogy az apnyós az após-anyós összefoglaló neve, a báni pedig a bácsi-néni. A rér egy régies kifejezés a sógorra, bár itt csak a sógor rokonaira használják.
Mai magyar nyelven mindenképpen helytelen, mert felcseréli az ük- és szépszülőket és -unokákat, a valóságban a szépunoka az ükunoka gyereke.
Illetve a nagyszülő testvérére sose hallottam, hogy "dédbácsi", én a nagy-nagybácsit ismerem, bár a családban mi simán nagybácsit mondunk arra is.
Még annyit hozzátennék az előzőhöz, hogy a rér szót innen ismerem, ezt egyébként is érdemes ismerni :D
Sorban úgy vannak, hogy nagymama, dédmama, ükmama, szépmama.
Szóval nagymama nagymamája az ük.
Le kellett írnom a sorrendet, mert különben a szépmamát mondtam volna.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!