Mit lehet kezdeni azzal a helyzettel, ha valószínűleg demens rokonod lopással vádol meg?
Távoli rokon, de pechünkre szomszédos utcában lakik. Igazából köszönni szoktunk egymásnak, de még ünnepekkor sem keressük egymás társaságát. Ma a kapuban várt és azzal fogadott, hogy kirabolták és tudja, hogy én voltam, folyamatosan a nagymamám nevén szólított! Oltári balhét rendezett, hogy mindenét evittem, még a lecsó befőttet is a kamrából.
Próbaltam beszélni vele, hogy nyugodjon meg és gondolja ezt át megint, de csak veszekedett tovább, majd közölte, hogy feljelent és elrohant, közben többször is elesett, akkor meg azt ordibálta, hogy rátámadtam, segítségért kiabált.
Szerencsére több szomszéd is kijött már addigra, tehát arra van tanúm, hogy hozzá sem értem.
Ilyen esetben mit lehet tenni?
Beutaltatni.
Gondviselőt keresni. Otthonba tenni. A közvetlen rokonait megkeresni.
"Beutaltatni. Gondviselőt keresni. Otthonba tenni."
Ez nem annyira egyszerü, gondviselöt keresni nem lehet, ahhoz elötte gondnokság alá kell helyeztetni, a bíróság rendel ki neki gondviselöt. Ha nem cselekvöképessé van nyilvánítva, utána lehet bárhová is beutaltatni vagy otthonba helyeztetni, enélkül a beleegyezése kellene. Másrészt otthon találni sem egyszerü, meg a legtöbbször nincs miböl fizetni
Nem biztos, hogy feljelentést tesz, mert holnapra elfelejti, vagy nagymamádat jelentené fel, vagy a rendőrök is látják, hogy zavar van az erőben. Emiatt most a helyedben nem aggódnék, bár biztosan feldúlt.
Ahogy írod, ő egy távoli hozzátartozó, akinek a rokonsági fokát nem is tudod. Szerintem ő nem több egy szomszédnál az utcában, nem a te felelősséged a mentális egészségének a megoldása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!