Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Lehet a babánknak egy kereszta...

Lehet a babánknak egy keresztanya és egy keresztapa helyett 2 keresztapukája?

Figyelt kérdés

Római katolikusak vagyunk. Nem érezzük úgy, hogy nők között lenne bárki, aki megfelelő lenne erre a "feladatra".

Nem tudom hogyan működik, segítsetek légyszíves.:)

2024. jan. 10. 22:31
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%
Nekem két keresztanyám van, keresztapám nincs. Római katolikus pap, vidéki kisváros, de valószínűleg azért lehetett, mert aki lett volna a keresztapám, kb két héttel a keresztelő előtt halt meg
2024. jan. 11. 08:23
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

"ő meg sincs keresztelve, mégis két gyerek keresztszülei vagyunk"

Nem, nem vagytok, csak azt hiszitek. Ő mindenesetre biztosan csak tanú lehet, keresztszülő nem. Ha nem hiszed és érdekel, nézd meg a templomi papírokat.

Egyébként a legnagyobb kommunista időkben nyilván más volt a szabályozás, mint mondjuk a rendszerváltozás óta, úgyhogy az se mindegy, hogy mikor volt a keresztelő.

2024. jan. 11. 18:57
 13/21 anonim ***** válasza:
47%

"nem felnőtt a tesóm"

Hanem? Hány éves?

2024. jan. 11. 18:57
 14/21 A kérdező kommentje:

13, sehol sem írtam, hogy felnőtt, ezért nem is értem, hogy hogyan jön ide, hogy a felnőtteknél hogyan megy.

Unokatesóim 2 évesek, a keresztanya és a keresztapa a keresztelőn ismerték meg egymást, előtte sosem találkoztak és egyik sem gyakorolja a vallást, a keresztanya egyedülálló is. Zárójelesen faluban lettek megkeresztelve a gyerekek.

2024. jan. 11. 20:57
 15/21 anonim ***** válasza:
47%

"hogyan jön ide, hogy a felnőtteknél hogyan megy"

Úgy, hogy eddig nem tudtuk, hogy hány éves, pedig pont az életkora lehet magyarázat arra, amin csodálkozol.

"a keresztanya és a keresztapa a keresztelőn ismerték meg egymást, előtte sosem találkoztak"

Ez nem lenne gond. Az a lényeg, hogy a szülőket segíteni tudják a gyerek katolikus nevelésében.

"a keresztanya egyedülálló"

A római pápa is az. Ez sem lenne gond.

"egyik sem gyakorolja a vallást"

Ez már sokkal inkább.

De végső soron a keresztelő pap lelkiismeretére van bízva sokminden...

2024. jan. 11. 22:38
 16/21 A kérdező kommentje:

Én nem csodálkozom semmin:D Nálam is vicces ez a keresztszülő dolog.

De engem csak az érdekel, hogy opció lehet- e, hogy ne legyen keresztanya, viszont keresztapa 2 is.

2024. jan. 12. 00:12
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

#12: A két szóban forgó keresztelő 2018-ban és tavaly történt. Fogalmam sincs, hogy a háttérben mit hogy dokumentál az egyház, vagy hogy a papok keresztbe tett ujjakkal mondták-e a "Keresztszülők, vállaljátok-e hogy bla bla bla" szöveget, de a szertartás pont ugyanolyan volt mint bármely keresztelő.

Gyanítom, hogy inkább arról van szó, hogy egyes papok szigorúak, mások meg bárkit vállalnak.

2024. jan. 12. 08:44
 18/21 anonim ***** válasza:
100%

"opció lehet- e, hogy ne legyen keresztanya, viszont keresztapa 2 is"

Az lehet opció, hogy ne legyen keresztanya. Az viszont nem, hogy két keresztapa is legyen. Azt lehet még, hogy az egyik a keresztapa legyen, a másik meg keresztelési tanú.

2024. jan. 12. 16:20
 19/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm nagyon mindenkinek!

Utolsó, jajj, ez nagyon jó ötlet!!! Valószínűleg így lesz!:)))

2024. jan. 14. 21:24
 20/21 anonim ***** válasza:
74%
A keresztszülőség nem azt jelenti, hogy katolikus neveltetésben kell segíteni vagy nem csak azt. Nyilván egyház szerint igen, de lehet például azonkívül jelképes keresztszülőt is választani. Én jelképes keresztapa vagyok szoros barátsággal, keresztanya nincs, nem vagyok megkeresztelve, a gyerekek sincsenek megkeresztelve. Az egyházon kívül ez egy olyan választás, hogy kit tartunk érdemesnek végigkísérni a gyerek életét.
2024. jan. 14. 22:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!