Gyerek-szulo anyagi tamogatas, ha a szulo nyugdijas?
En kulfoldon elek 12 eve, mar nem igazan vagyok kepben az otthoni helyzettel.
Anyukam kb 180-190 ezer Ft nyugdijat kap. Van egy 45 nm2 /es lakasa, egy regebbi autoja. Az aram szamla amit tudok 2500 Ft. Hitele nincs. Mennyire lehet belole kijonni?
Viszonyunk nem tul jo, ezert nem tole kerdezem, mert ferditene.
Hat attol fugg milyen tipusu anyukad van.
Most en ugy irok, hogy anno a nagymamaim haztartas vezeteset alaposan vegigneztem, tanulmanyoztam, mert mar akkor nem ertettem kisnyugdijbol (sot egyik mamam 16.000 forintbol hogy elt meg es még o tamogatta az alkesz gyerekeit).
Jelenleg meg az ény edesanyam kb 130.000-es nyugdijbol el egy egyszobas nem panelben fovarosban, de sajat meros minden.
Tehat ez utóbbiról irok es vegyuk ugy anyud azt a plusz 20-30.000-et havi szinten az autojara vagy valami egyebre kpltheti.
Tehat nalunk 130.000bol ezek jonnek ki: 2 gyogyszer egyhavi adagja (magas vernyomas), napi szinten reggeli/ebed (kizarolag egy fogas)/uzsi (edesanyam nem vacsorazik) + gyumolcs, zoldseg.
De ezek olyan ennivalokat takarnak, hogy pl. reggeli zsemle margarinnal parizsival, es ket szelet zoldpaprikaval, ebed egy rantotta vagy egy kis zoldsegleves, uzsi sajtos kenyer, vagy lekvaros kenyer.
Nem eszik tul sok hust, es sajnos nem eszik minosegi pl bio eteleket (azok meregdragak), krumpli, teszta, pizza. Nem jar etterembe, nem eszik gyorsetkezdekbe. Viszont viszonylag sok nasit eszik, de azert abbol is a pegolcsobbakat beosztva.
Videkrol kap lekvart, neha kolbaszt, sonkat. Sajtbol csak a trappistara es a haromszogsajtokra futja.
Havi 10.000-et probal mindig felrerakni.
Van egy mobilja, amiben a net is benne van, de a net korlatos, a beszelgetes korlatlan. Van teveje es arra van egy eleg bo sokcsatornas leofizetese (de se HBO, se netflix nincs).
Mosogep, huto, mikor, tv es persze a porszivo ami elektromos arammal megy es neki is nagyon keves a havi aramszamlaja, de o kb ha elmegy 3gy fel napra, mar mindent kihuz a konnektorbol, meg az olvasolampakat is, monevan za aramot fogyaszt.
Alig.fűt, de emeleten lakik, igy alulrol sincs hideg.
Mindig nagyon megnezi, hogy mit vesz es hol.
de nem vesz ruhat csak elvetve, nem vesz konyvet, ujsagot, nem cigizik, nem iszik, nem vesz uditoket, nem jar se szinhazba, se moziba, se muzeumokba, se koncertre (ezek jo reszet ennyi nyugdijbol nem engedheti meg maganak mert pl egy konyv a konyvesboltban: 4000 es felfele, egy mozijegy muvesz/plaza mozikban is 1600 ft meg a nyuggernek is, allatkert muzeum is 2000 korul, etteremben lassan egy leves 2500 ft, meki/kfc a legocskabb menu is 1500 most mar. Szinhazjegy szinhaz es helyfuggo, de en mostanaban nem talaltam 5000 ft alatt, es arrol nem beszelve oda azert nem illik otthonkaban, macinaciban menni még idoskent se.
Jar fordaezhoz de inkabb utazik, hogy ne 10.000 pluszert fessek be a rovid hajat, hanem sokkal kevesebbert.
Tehat anyud, ha nincsenek karos szokasai es tud takarekoskodni, akkor kijon belole.
Viszont ha barmi tortenne vele akkor kerdes van e korabbrol tartaleka es az is kerdes, hogy mennyi ido alatt tud egy utazasra, nyaralasra osszegyujteni valamit is, vagy tamogatjak, e mas rokonak stb
Köszönöm a hozzászólásokat! Nagyon elszálltak az árak!
Ez a 180 ezer ft nyugdíj amit kap, vagyis ennyit állapítottak meg neki kb 5 éve. Ez azóta változhatott felfelé? Másfél szobás panelban lakik kisvárosban Dél-Magyarországon. Én nem látom rajta, hogy anyagi gondjai lennének, amikor kijön hozzánk egy évben egyszer, abszolút nem úgy néz ki, mint aki nélkülözik, de attól még bármi lehet. Férjem szerint, mivel csak magára költ, ne féltsem, de attól én még nem vagyok nyugodt, bármilyen felszines is legyen a kapcsolatunk.
:
2016-ban 1,6 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak
2017-ben januárban ugyanennyivel, novemberben pedig további 0,8 százalékkal
2018 januárjától 3 százalékkal, amit novemberben nem követett kiegészítés
2019. januárban 2,7 százalékkal nőttek a nyugdíjak, további 0,7 százalékkal novemberben emelték
2020 januárjában 2,8 százalékkal nőttek a nyugdíjak
2021 januárjában egységesen 3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, majd a 2021. évi költségvetési törvény módosítását követően az évközi rendkívüli kiegészítő emelés után további 0,6 százalékkal, vagyis összesen 3,6 százalékkal (a 13. havi nyugdíj nélkül).
2021-ben a januári 3 százalékos nyugdíjemelést júniusban 0,6 százalékos, novemberben 1,2 százalékos kiegészítő emelés követte, a negyedösszegű 13. havi nyugdíj további 2,1 százalékos emelkedést jelentett.
2022-ben januárban 3 százalékkal emelkedtek a juttatások, majd több részletben 14 százalék lett az emelés, és erre jött a 13. havi teljes nyugdíj februárban
Bőven. Az én nagymamám 140.000 Ft-os nyugdíjból élt családi házban.
A nyugdíjasok nem olyan életvitelt folytatnak mint mi. A mamám az elmúlt 15 évben nem vett ruhát, maximum 2 évente egy cipőt. Tv-je az ingyenes antennás tv volt, a telefonja feltöltőkártyás, jó ha lebeszélte az 5000 Ft-ot egy év alatt.
Hitelkártya? Jó vicc lenne, a bankártyáját se tudta hogy kell használni, kp-ban hozta a postás a nyugdíjat. Gázzal csak egy szobát a fűtött, a konyhában nagyrészt az évek alatt kivágott kiszáradt gyümölcsfákkal fűtött. Kézzel mosott, kézzel mosogatott, jó ha egy héten egyszer fürdött, szóval vizet és áramot minimálisat használt.
Mivel a tűzhelyen, a hűtőn, a tv-n, a porszívón és a butatelefonon kívül semmilyen drága eszközt nem használt nem volt ami elromoljon és kiadást jelentsen.
Tulajdonképpen csak rezsire, élelmiszerre és az unokáknak ajándékra költött. A kisnyugdíjából volt megtakarítása is mindig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!