Olaszokkal melyik észak-afrikai nép állt legszorosabb kontaktban?
Dns-tesztem alapján olasz és észak-afrikai százalékok is kijöttek,annyit megtudtam hogy volt egy Fiumei rokonom (tudom hogy Horvátország de valószínű a közelség miatt onnan az olasz rokonság mert mamám szerint ez a rokonom volt olasz).
De az észak-afrikai vajon melyik lehet?
Marokkó,nem hinném az inkább az Ibériai félszigetere vándorolt nem Itáliába.(habár 2,5 % ibériai is kijött..
Algéria?-Ezt már inkább gondolom hisz a túl parton olasz partok vannak..illetve szardínia szigete meg ott van egy kapásra az algír partoktól és ott sok is a dns-egyezésem szardínián.
Esetleg Tunézia vagy Líbia?
Líbiát tudom a legjobban elképzelni mert nekik van a legszorosabb történelmi kapcsolatuk olaszokkal,sőt Líbiában az olasz is hivatalos nyelv,még a többi észak-afrikai ország inkább spanyol-francia hatás alatt volt mindig is..
Szóval szerintetek Marokkó,Algéria,Tunézia,vagy Líbiai rokon lehetett?
Az olasz bennem 7,5 % az ibériai 2,5 az észak-afrikai 4,5%.
Chat GPT válasza:
Az olaszok legnagyobb mértékben a líbiai népekkel álltak szoros kapcsolatban Észak-Afrikában. A történelem során Olaszország különböző időszakokban gyakorolta uralmát, gyarmatosította Líbiát, és ezáltal szoros kapcsolatokat ápolt a líbiai népekkel.
Azt azért ugye tudod, hogy ezek az autoszomális DNS-tesztek egyáltalán nem azt mutatják meg, hogy hol élnek rokonaid. Azt mutatja, hogy a tiédhez HASONLÓ DNS-sel rendelkező egyedek hol, milyen %-ban vanak jelen - MOST. Az összehasonlítás ugyanis a napjainkban beérkezett mintákkal történik.
Érdemes kicsit jobban utánanézni ezeknek, mert nagyon csúnyán félre lehet értelmezni a származást ezek alapján.
Mellesleg Fiume valaha Magyarországhoz tartozott, szóval egyáltalán nem törvényszerű, hogy olasz volt az a bizonyos távoli rokon. Csak mivel valószínűleg ott élt, házasodott, utódai lettek, azok már élhetnek a mai Horvát- vagy Olaszország területén.
Van ezzel a témával foglalkozó FB-csoport (DNS és családfakutatás), érdemes lehet ott segítséget kérni akár az értelmezésben, akár a további kutatásban.
Én is a családfás FB csoportokat ajánlom.
Ott jobban meg tudják ezt válaszolni.
Algéria, Marokkó és Tunézia francia befolyás alatt volt, az olaszokhoz Líbia állt és áll is a legközelebb.
De ettől még nem biztos, hogy olasz vagy líbiai felmenőid vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!