Felkértek keresztszülőnek. Lehetek keresztapa úgy hogy jómagam nem vagyok megkeresztelve?
Figyelt kérdés
2023. dec. 6. 10:56
11/30 anonim válasza:
Katolikus egyhaznal nem, reformátusnal igen.
12/30 anonim válasza:
Katolikusoknál tuti nem, a többi egyházat nem tudom. De más kb semmi jelentősége a keresztszülőségnek sok sok éve vallási szempontból (sem). Elvileg arra lenne hivatott, a keresztszülők segítik a gyerek keresztény szellemben történő nevelését. Ami valljuk be: az esetek nagy részében nem erről szól. Az egy dolog, hogy a pap/lelkész és a hívők is pontosan tudják, hogy akkor először és utoljára látják azt a gyereket, mert templom közelébe sem viszik többé (pedig azzal fpgadja be a gyülekezet is, hogy a mise után a megkeresztelt gyerek a "gyülekezet tagja" lesz). Ami nem "gond", nem csak az lehet hívő aki templomba jár, de egyáltalán nem kap olyan nevelést, amiben szerepel a vallás. Pl hitoktatás, otthoni imádkozás, vagy akár csak megismerkedés azzal, aminek keresztelték. Ha szeretnéd, vállald el, biztos meglehet oldani, de kb semmi jelentősége már, pár ajándékon kívül, amit a keresztgyerek a keresztszülőktől kap.
13/30 anonim válasza:
Keresztanya vagyok, de nem vagyok megkeresztelve. A papnak annyi kérése volt, hogy a keresztapa legyen megkeresztelve
14/30 anonim válasza:
Nekünk úgy sem engedték, hogy én legyek a keresztanya, hogy meg vagyok keresztelve, de nem voltam elsőáldozó.
A húgom szintén meg van keresztelve, de ő sem volt elsőáldozó, viszont fizettek a papnak 50 ezer Ft-ot, hogy egy barátnője lányának lehessen a keresztanyja. És csoda vagy nem csoda, így beleegyezett a pap.
15/30 anonim válasza:
A keresztszülő kötelessége lenne az is, hogy felnevelje a gyereket, ha a szülők erre képtelenek lennének /pl. meghalnának, börtönbe kerülnének, súlyos betegség esetén/. Tulajdonképpen pótszülő lenne.
16/30 anonim válasza:
"A keresztszülő kötelessége lenne az is, hogy felnevelje a gyereket, ha a szülők erre képtelenek lennének /pl. meghalnának, börtönbe kerülnének, súlyos betegség esetén/. Tulajdonképpen pótszülő lenne."
Valamikor a középkorban volt így. Magyarországon a törvény szerint a keresztszulo konkrétan senkije a gyerekének, tehat ilyenre bizony nem kerülhet sor
17/30 anonim válasza:
16# A keresztszülő egyházi és nem világi "találmány". A kötelességei ugyanígy.
18/30 anonim válasza:
Papíron nem a gyakorlatban meg nem hiszem hogy belekötnek.
19/30 anonim válasza:
Katolikusoknál hivatalosan nem lehetne, de pénz beszél... Meg azt sem értem minek kereszteljük meg a gyereket ha kicsit sem vagyunk vallásosak? Templomi esküvő de misére nem járunk... Minek??
20/30 anonim válasza:
#19 Gondolom "jó, ha van" alapon. Nem lehet tudni, mit hoz a jövő: pl templomi esküvőt akar majd a jövendőbelije, vagy felnőve gyakorolni kívánja majd a vallását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!