Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Máshol sem értik meg a rokonok...

Máshol sem értik meg a rokonok, hogy ne legyen karácsonyi ajándékozás? Hogy kezelitek ezt?

Figyelt kérdés

A karácsonyt a férjem szüleivel és testvérének családjával szoktuk ünnepelni. Ja, plusz az egyik nagyszülővel. Jóban vagyunk amúgy, nincs gond, viszont egyszerűen képtelenség elfogadtatni velük, hogy hagyjuk már egymás között ezt az ajándékozgatást, mert úgyis mindenkinek láthatóan nyűg.

Nekünk pl. anyagilag is. Most már nálunk, meg sógornőéknél is 2 kisgyerek van, azért nyilván nekik veszünk ajándékot, és 4 gyerek az 4 gyerek. Egymásnak is veszünk valami kis dolgot a férjemmel.

De most akkor ha mindenki vesz a másiknak, akkor ott vannak a szülei, a nagyszülő, a sógornőmék. A vége meg vagy 100 ezer, ami nekünk most nem nagyon fér bele, mert házátalakításban vagyunk, sok ennyi pénz felesleges ajándékokra.

Mert ez az igazság, hogy mindenki felesleges dolgokat vesz a másiknak, hülyeségeket, meg édességet meg hasonló, mert senkinek nincs normális ötlete elfogadható áron belül. De nekünk erre nincs szükségünk, hogy a férjem nagyszülője megint hozza karácsonyra a kínais alsógatyákat meg zoknikat, komolyan.

Tavaly meg is lett beszélve, hogy akkor senki ne vegyen semmit, erre karácsonykor csak hozta mindenki a felesleges dolgokat, mi meg ott álltunk üres kézzel, tartva magunkat a megbeszélthez, még komolyan nekünk volt ciki.

Szóval 1,5 hónap múlva itt a karácsony, éw akkor már megkérdezték, mit szeretnék. Mondtuk, hogy semmit, de látom, hogy nem akarják elfogadni, ők azt akarják, hogy mi ne vigyünk semmit, ne költsük a pénzünket, se akkor most megint menjünk a nagy semmivel, mikor a többiek meg hoznak valamit?

Én mondtam a férjemnek, hogy ez van, megbeszéltük, nem a mi problémánk, ha a többiek ezt nem tudjàk betartani, de a férjem meg cikinek tartja.

2023. nov. 12. 20:53
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
90%

Nem olvastam végig a kommenteket.

Mi 10 éve azt csináljuk, hogy jönnek a rokonok. Főzök. Plusz mimdenki hoz valamit.. Süti, üdítő, italok, sültek, saláta, bármi.

Csapunk egy jókedvű vacsit. És ennyi. Semmi macera. Imádjuk.

2023. nov. 13. 09:29
 22/33 anonim ***** válasza:
71%
Hát nálunk elég érdekesen van, legalább is a családom egyik felével. Mindig volt karácsonyi ajándékozás, 5 évvel ezelőtt pedig engem kihagyva megbeszélték, hogy mostantól csak a gyerekek kapjanak. Mindezt akkor tudtam meg, amikor már mindenkinek megvettem az ajándékot. Rosszul esett, hogy nem előbb közölték ezt velem, úgyhogy azt csináltam, hogy mindenkinek odaadtam az ajándékot azzal a szöveggel, hogy tudom, hogy nem ajándékozunk, én azért mégis készültem valamivel, remélem jól érzitek magatokat tőle. Volt, aki szabadkozott, hogy majd ő is ad valamit (nem adott azóta sem), volt aki kérdezte elfogadok e egy ötezrest, elfogadtam :) Azóta persze örülök, hogy egy gonddal kevesebb, na de, szülinapra elvárják a minimum 15 ezres ajándékot, és hogy meghívjuk őket étterembe. Egy szülinap nekem 30 ezerbe simán kerül, úgy, hogy 230at keresek és 90et költök az albérletemre. És van, akinek baja van azzal, hogy pénzt adjon, nem, találjak ki valami ajándékot, ha neki nem tetszik, akkor találjak ki valami mást...
2023. nov. 13. 09:38
 23/33 anonim ***** válasza:
85%

"...de, szülinapra elvárják a minimum 15 ezres ajándékot, és hogy meghívjuk őket étterembe. Egy szülinap nekem 30 ezerbe simán kerül, ..."

Nem kell annyiért ajándékot venni és étterembe se kell őket meghivni.

2023. nov. 13. 09:43
 24/33 anonim ***** válasza:
86%
21-es: dettó, nálunk is így megy. Legjobb!
2023. nov. 13. 10:18
 25/33 anonim ***** válasza:
72%

Nálunk hál'istennek ez nem gond, mi megbeszéltük ezt a családdal. Például a tesóimmal az a szokásunk, hogy ha valakinek szülinapja van, akkor kap egy-egy chipset (esetleg egy sört mellé). Ez ilyen saját hagyományunk, ami gyerekkorunkból maradt meg, mikor csórók voltunk és nagyon örültünk ha kaptunk egy chipset. Az én rokonságomban nem szokás az, hogy a szülők ajándékot vesznek a gyereknek, annyira nem, hogy mikor kamaszkoromban meg tudtam, hogy ez máshol igen és szabályosan nem hittem el. Ez most is így van, anyámnak szülinapjára szoktam egy szotyit venni, mert nagyon szeretik (igen prolik vagyunk).

Anyósomnak meg apósomnak szoktunk valami apróságot venni, csokit vagy sört, de ők nagyon segítenek nekünk, és én érzem magam kellemetlenül emiatt. De ott sem visszük túlzásba.

Viszont el tudom képzelni mit érzel. Anyósom belebetegszik, hogy ő nem tudja megbeszélni ezt a rokonsággal, és ott vannak édestestvérek meg mostoha testvérek is. Még én is kaptam tőlük a bögréket mióta bele kerültem a családba, szó szerint van egy dobozunk az ágy alatt ami bögrékkel van tele. Érthetetlen, mit nem lehet megérteni. Miért nem lehet egy bonbont adni és csókolom?

Az a megoldás, amit fentebb is írt valaki, hogy leírod nekik messengeren - hogy írásba add - hogy ti akkor idén nem és kész.

2023. nov. 13. 10:20
 26/33 anonim ***** válasza:
28%

Sok-sok éve nem okoz ez már nekünk problémát, mert minden évben november utolsó napjaiban repülőre/hajóra ülünk, s elindulunk egy bolygókörüli útra, amiből február közepén-végén érkezünk vissza.

Szóval, a hazai karácsony témaköre fel sem merül, általában a trópusokon vagyunk akkoriban. Idén Brazíliában leszünk, élvezzük majd a strandot.

2023. nov. 13. 10:25
 27/33 anonim ***** válasza:
87%
Neked van igazad, nem nektek kellene emiatt kínosan érezni magatokat. Drasztius megoldás ha nem is fogadjátok el az ajándékot. Felnőtt emberek megbeszélnek valamit aztán csakazértse úgy csinálják? Amit valaki írt jó ötlet, családi chatben vagy kör-e-mailben le lehet írni, hogy "kedves mindenki, elkerülendő a tavalyi kínos jelenetet szeretnénk tisztázni, hogy mi a megbeszéltekhez tartjuk magunkat és csak a gyerekeknek ajándékozunk - kérlek semmit ne vegyetek nekünk, mert nem fogjuk elfogadni". Pláne ha valami használhatatlan személytelen ajándék.
2023. nov. 13. 11:38
 28/33 anonim ***** válasza:
89%

Mondjuk ezek alapján a férjed családjában mindig is szokás volt az ajándékozás, ez a férjedet sem zavarja (különben tenne ellene). Akkor meg nem éppen fair, hogy egyetlen emberhez, azaz hozzád igazítsa mindenki a gondolkodását, a családba érkezésed miatt rúgják fel az addigi szokásokat, mert neked ez nem tetszik.

Lehet adni jelképes ajándékokat is, sokan írtak jó ötleteket. Mindenkinek egy-egy doboz jobb csoki és kész, ennyibe ne mondd már, hogy bele fogtok halni meg százezer Ft lesz. Ha meg pl sütit sütsz, na az még olcsóbb. Nem kell, hogy bármilyen ajándékozás anyagi csőd legyen.

2023. nov. 13. 12:02
 29/33 anonim ***** válasza:
75%
11 éve vagyok együtt a férjemmel. Náluk az a szokás, hogy mindenki tusfürdőt kap, kivéve a gyerekek, ők játékot. Szokatlan volt eleinte, majd rájöttem, hogy ez a legpraktikusabb ajándék. Fogyóeszköz, hasznos.
2023. nov. 13. 19:57
 30/33 anonim ***** válasza:
87%
Évek óta nálunk is csak a gyerekeket ajándékozzuk, mi felnőttek egymást nem. Viszont! Van egy közös játékunk (mi szerencsére szenteste mindig összejövünk, mki otthon vacsorázik, utána nálunk "sütizés-buli") Szóval a játék: tombola tárgyak... sok-sok... apró... bármi... becsomagolva.. és 5 dobókocka... körbeüli mki az asztalt, felnőttek-gyerekek.. az asztal közepére halomban a kis csomagok rakva.. és elkezdünk "kockázni" aki 6-ost dob, választhat az ajándékok közül.. (annyit, ahány 6-os van a kockákon)és megyünk körbe, míg el nem fogy a sok kis meglepetés.. (csak akkor lehet kibontani amikor az összes ajándék elfogyott) a gyerekek imádják, ezt várják egész este... mi felnőttek is nagyon szeretjük.. volt már kamu ultrahang fotó is... mikor kibontotta aki húzta, néztünk egymásra ki a kismama.. aztán kiderült csak szivatás volt.. mai napig emlegetjük mennyit nevettünk ezen.. csomagoltam én már be alkohol mentes sört.. tudtam, hogy a formáját tekintve ki fogja ezt buliból választani.. aztán jót nevetett mikor meglátta, hogy alkohol mentes.. csomagoltunk sorsjegyeket.. sorsjegynek látszó kemény papírt.. az ötlet végtelen.. :)
2023. nov. 13. 23:53
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!