Máshol sem értik meg a rokonok, hogy ne legyen karácsonyi ajándékozás? Hogy kezelitek ezt?
A karácsonyt a férjem szüleivel és testvérének családjával szoktuk ünnepelni. Ja, plusz az egyik nagyszülővel. Jóban vagyunk amúgy, nincs gond, viszont egyszerűen képtelenség elfogadtatni velük, hogy hagyjuk már egymás között ezt az ajándékozgatást, mert úgyis mindenkinek láthatóan nyűg.
Nekünk pl. anyagilag is. Most már nálunk, meg sógornőéknél is 2 kisgyerek van, azért nyilván nekik veszünk ajándékot, és 4 gyerek az 4 gyerek. Egymásnak is veszünk valami kis dolgot a férjemmel.
De most akkor ha mindenki vesz a másiknak, akkor ott vannak a szülei, a nagyszülő, a sógornőmék. A vége meg vagy 100 ezer, ami nekünk most nem nagyon fér bele, mert házátalakításban vagyunk, sok ennyi pénz felesleges ajándékokra.
Mert ez az igazság, hogy mindenki felesleges dolgokat vesz a másiknak, hülyeségeket, meg édességet meg hasonló, mert senkinek nincs normális ötlete elfogadható áron belül. De nekünk erre nincs szükségünk, hogy a férjem nagyszülője megint hozza karácsonyra a kínais alsógatyákat meg zoknikat, komolyan.
Tavaly meg is lett beszélve, hogy akkor senki ne vegyen semmit, erre karácsonykor csak hozta mindenki a felesleges dolgokat, mi meg ott álltunk üres kézzel, tartva magunkat a megbeszélthez, még komolyan nekünk volt ciki.
Szóval 1,5 hónap múlva itt a karácsony, éw akkor már megkérdezték, mit szeretnék. Mondtuk, hogy semmit, de látom, hogy nem akarják elfogadni, ők azt akarják, hogy mi ne vigyünk semmit, ne költsük a pénzünket, se akkor most megint menjünk a nagy semmivel, mikor a többiek meg hoznak valamit?
Én mondtam a férjemnek, hogy ez van, megbeszéltük, nem a mi problémánk, ha a többiek ezt nem tudjàk betartani, de a férjem meg cikinek tartja.
Nem olvastam végig a kommenteket.
Mi 10 éve azt csináljuk, hogy jönnek a rokonok. Főzök. Plusz mimdenki hoz valamit.. Süti, üdítő, italok, sültek, saláta, bármi.
Csapunk egy jókedvű vacsit. És ennyi. Semmi macera. Imádjuk.
"...de, szülinapra elvárják a minimum 15 ezres ajándékot, és hogy meghívjuk őket étterembe. Egy szülinap nekem 30 ezerbe simán kerül, ..."
Nem kell annyiért ajándékot venni és étterembe se kell őket meghivni.
Nálunk hál'istennek ez nem gond, mi megbeszéltük ezt a családdal. Például a tesóimmal az a szokásunk, hogy ha valakinek szülinapja van, akkor kap egy-egy chipset (esetleg egy sört mellé). Ez ilyen saját hagyományunk, ami gyerekkorunkból maradt meg, mikor csórók voltunk és nagyon örültünk ha kaptunk egy chipset. Az én rokonságomban nem szokás az, hogy a szülők ajándékot vesznek a gyereknek, annyira nem, hogy mikor kamaszkoromban meg tudtam, hogy ez máshol igen és szabályosan nem hittem el. Ez most is így van, anyámnak szülinapjára szoktam egy szotyit venni, mert nagyon szeretik (igen prolik vagyunk).
Anyósomnak meg apósomnak szoktunk valami apróságot venni, csokit vagy sört, de ők nagyon segítenek nekünk, és én érzem magam kellemetlenül emiatt. De ott sem visszük túlzásba.
Viszont el tudom képzelni mit érzel. Anyósom belebetegszik, hogy ő nem tudja megbeszélni ezt a rokonsággal, és ott vannak édestestvérek meg mostoha testvérek is. Még én is kaptam tőlük a bögréket mióta bele kerültem a családba, szó szerint van egy dobozunk az ágy alatt ami bögrékkel van tele. Érthetetlen, mit nem lehet megérteni. Miért nem lehet egy bonbont adni és csókolom?
Az a megoldás, amit fentebb is írt valaki, hogy leírod nekik messengeren - hogy írásba add - hogy ti akkor idén nem és kész.
Sok-sok éve nem okoz ez már nekünk problémát, mert minden évben november utolsó napjaiban repülőre/hajóra ülünk, s elindulunk egy bolygókörüli útra, amiből február közepén-végén érkezünk vissza.
Szóval, a hazai karácsony témaköre fel sem merül, általában a trópusokon vagyunk akkoriban. Idén Brazíliában leszünk, élvezzük majd a strandot.
Mondjuk ezek alapján a férjed családjában mindig is szokás volt az ajándékozás, ez a férjedet sem zavarja (különben tenne ellene). Akkor meg nem éppen fair, hogy egyetlen emberhez, azaz hozzád igazítsa mindenki a gondolkodását, a családba érkezésed miatt rúgják fel az addigi szokásokat, mert neked ez nem tetszik.
Lehet adni jelképes ajándékokat is, sokan írtak jó ötleteket. Mindenkinek egy-egy doboz jobb csoki és kész, ennyibe ne mondd már, hogy bele fogtok halni meg százezer Ft lesz. Ha meg pl sütit sütsz, na az még olcsóbb. Nem kell, hogy bármilyen ajándékozás anyagi csőd legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!