Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » 17 évesen elmehetek itthonról...

17 évesen elmehetek itthonról szülői engedély nélkül?

Figyelt kérdés
A mai napon összevesztem édesanyámmal egy teljesen bagatel dolgon (ha bárkit érdekel, elkezdett velem ordibálni, mert nem ismételtem meg az osztályfőnökömnek szóban azt, amit egy formanyomtatványon úgyis leadtam neki), és odáig jutottunk, hogy azt mondta, hogy érettségiig nem fogok elmenni itthonról csak iskolába. Én közöltem vele, hogy erről le is tehet, mert eleve még érettségi előtt betöltöm a 18-at, de már előtte se fogom magam az ő elborult agyához tartani, továbbra is közölni fogom ha elmegyek valahova, de nem fogom hagyni, hogy bezárjon mert neki elgurult a gyógyszere (ezt nem így fogalmaztam meg neki, hanem egy kicsit azért szebben). Erre ő azt mondta, hogy akkor minden egyes alkalommal ha nem vagyok itthon mikor kéne, akkor rendőrt fog hívni rám. Ezt megteheti? Bezárhat addig, amíg nem töltöm be a 18-at?

2023. okt. 24. 21:58
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
78%
És apád hogy vélekedik minderről? Vagy ő nem veletek él?
2023. okt. 25. 00:45
 12/25 anonim ***** válasza:
78%
9es, hidd el, sok szülő, ha előre tudja milyen gyereke lesz, nem vállalná.
2023. okt. 25. 17:04
 13/25 anonim ***** válasza:
35%

12-es csak az a baj hogy sok szülő már serdülő korban is szidja a gyerekét amikor még javában maga a szülő alakítja...

40 évesen nyilván már más téma. Akkor szerintem nyilván már maga a "gyerek" tehet róla, de amíg még tényleg csak gyerek, serdülő addig igenis a szülő hibája ha rosszul nevelte és nem a gyereké...

2023. okt. 25. 17:35
 14/25 anonim ***** válasza:
87%

"serdülő korban is szidja a gyerekét amikor még javában maga a szülő alakítja"

Te még életedben nem láttál serdülö gyereket! A szülö max. 5-6 éves korig tudja igazán alakítani a gyereket, utána rengeteg más mindenki is hat a gyerekre - tanítók/tanárok, iskolatársak, filmszereplök, olvasmányok, internet, a kamaszkorban meg mindenkire inkább hallgatnak, mint a szülöre!

2023. okt. 25. 19:40
 15/25 anonim válasza:
82%

Egy valami biztos 14. életévét betöltött személy létesíthet saját aláírásával tartózkodási helyet bárhol az országban !

Az állandó lakóhelyének meg kell egyeznie a szülőével (törvényes képviselőjével), de tartózkodási helye bárhol lehet, ahol életvitelszerűen tartózkodni fog.

Tartózkodási hely szintén feltüntetésre kerül a lakcímkártyáján ugyebár.

Próbálj meg jogi segítséget, tanácsot kérni. De nyílván legjobb lenne ha békét kötnétek és megegyeznétek.

A rendőrök veszettül unni fogják ha édesanyád minden nap riasztaná őket...és nem mozdulnának rá érdemben egy idő után.

2023. okt. 25. 19:42
 16/25 anonim válasza:
78%

Bocsánat az előzőhöz még annyi kiegészítést tennék, hogy a törvényes képviselő (jelen esetben édesanyád) ugyan bármikor megszüntetheti a tartózkodási helyedet, amíg 18 nem leszel, viszont ahhoz mindenképpen BE KELL MUTATNIA A TE SZEMÉYLI IGAZOLVÁNYODAT, VAGY ÚTLEVELEDET VAGY VEZETŐI ENGEDÉLYEDET (JOGOSÍTVÁNYODAT). Enélkül nem tudná megtenni.

Szóvak a 14. életév vízválasztó, és nem gondolom a fentiekben leírtak miatt sem, hogy jogszerű dolog lenne téged kvázi "fogva tartania".

A rendőrök felhívnák a figyelmét a többedik telefonja után, hogy jobb lenne ha megbeszélné veled a dolgokat inkább.

2023. okt. 25. 20:02
 17/25 anonim ***** válasza:
22%

"Egy valami biztos 14. életévét betöltött személy létesíthet saját aláírásával tartózkodási helyet bárhol az országban !"

EZ DEFINIÍV NEM IGAZ!

2023. okt. 25. 21:57
 18/25 anonim válasza:
25%

#17:

Dehogynem. Ez úgy igaz ahogy írtam. Nyilván kell a szállásadó aláírása is, dehát az minden 18 feletti személy esetén is kell.

Nyálazd át a jogszabályokat nyugodtan.

2023. okt. 25. 22:00
 19/25 anonim válasza:
28%

"A 14. életévet betöltött kiskorú gyermek tartózkodási helyét maga is bejelentheti;..."

[link]

2023. okt. 25. 22:05
 20/25 anonim ***** válasza:
0%
20as, de a 17 éves ne lepődjön meg ha instant zárcsere történik míg nincs otthon.
2023. okt. 26. 06:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!