Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Csak a formalitás miatt...

Csak a formalitás miatt akarnak felkérni keresztülőnek, én nem szeretném ezt az egészet. Ugye nem velem van a baj?

Figyelt kérdés

Csak a formalitas miatt mondta nekem az Anyuka, hogy en leszek az egyik keresztulo. En nem akarok az lenni. Nem vagyok veluk szinte beszelo viszonyban sem. Es tudom hogy ok sem akarjak, csak nem akarjak hogy vita legyen ebbol(en nem vitaznek emiatt) es ugyebar, en olyan kozeli rokon vagyok, hogy nekem illene a keresztszulonek lenni. De koztunk egyaltalan nem jo a viszony, voltak nagy vitak, es nem is beszelgetek veluk. Koszono viszony van ha latom oket valahol.

Ugye nincs velem baj emiatt?

2023. jún. 9. 19:04
A kérdező szavazást indított:
Nincs ezzel baj hogy nem akarom
Nem szamit mit gondolok, ha felkernek el kell fogadnom
69 szavazat
1 2 3
 1/23 A kérdező kommentje:
Azt elfelejtettem oda irni, hogy a vitak alkalmaval nagyon csunya dolgokat mondtak ram tobbszor is. Ok nem intelligens emberek. Nem haragszom, nem engem jellemez ez, de nem akarok veluk joban lenni.
2023. jún. 9. 19:06
 2/23 anonim ***** válasza:
100%

"mondta nekem az Anyuka, hogy en leszek az egyik keresztulo"

Ne mondja. Erre fel lehet kérni a másikat, nem pedig előre megmondani, hogy az leszel.

2023. jún. 9. 19:08
 3/23 anonim ***** válasza:
100%

Megmondod, hogy nem leszel keresztszülő és kész.

Nem kényszeríthet rá senki!

2023. jún. 9. 19:11
 4/23 A kérdező kommentje:
Ezzel csak az a baj, hogy ok nem igy gondolkoznak. De nem tudom es nem is akarom megertetni veluk
2023. jún. 9. 19:13
 5/23 anonim ***** válasza:
100%

Mi az, hogy nem így gondolkodnak? Ha nem mész velük sehova, nem írsz alá semmit nem leszel keresztszülő!

Ha meg akaratod ellenére beültetnek egy kocsiba és magukkal hurcolnak akkor feljelented őket!

2023. jún. 9. 19:18
 6/23 anonim ***** válasza:
96%
Nem kötelező, megmondod nem akarod és pont.
2023. jún. 9. 19:42
 7/23 anonim ***** válasza:
98%
Szerintem semmiképp ne vállald el. Ha lesz konkrét időpont a keresztelőre, akkor úgyis szólniuk kell és legkésőbb akkor közöld, hogy te nem vállalod. Köszönöd, de te ezt nem szeretnéd. Akkor tudnak mêg mást is felkérni. A gyerek miatt leginkább. Nekem is olyan keresztszüleim lettek, akik 35 év alatt rám se bagóztak. Csak mert kötelességből elvállalták. Mert úgy illett annak idején. Csak mert családtag. De egyszer nem köszöntött fel, az elmúlt 15 évben csak temetéseken láttuk egymást és ez nem jó érzés. Minden barátomnak remek keresztszülei vannak. Akikre lehet számítani. Nekem volt a legrosszabb, hogy ilyen keresztszüleim vannak. Úgyhogy kérlek a babával ne cs@sszetek ki.
2023. jún. 9. 19:44
 8/23 anonim ***** válasza:
69%

Nem tudom hol élsz, de nálunk nem lehet akárki keresztszülő.

Formalitásból nem keresztelnek, mert a keresztszülő feladata, hogy a keresztény közösségek szokásai szerint segítisd a gyermek neveltetését.

Elsősorban vallásosnak kell lenned és a keresztszülői tisztséghez méltó életet kell élned – így keresztszülő csak az lehet, aki maga is meg van keresztelve, volt elsőáldozó és bérmálkozó.

Bizonyos esetekben kérik, hogy leendő keresztszülőként menj el felkészítő beszélgetésre, ahol tájékoztatást kapsz a szertartás alatti feladataidról, esetleg a keresztszülői szerepkörről is.

Én biztosan nem vállalnék formalitásból keresztszülőséget.

Rendezzenek inkább névadó ünnepséget (mint a komcsik) és hagyják ki az egyházat.

2023. jún. 9. 19:45
 9/23 anonim ***** válasza:
91%

Nincs veled baj, miért lenne?

Egyébként tényleg azért téged kérnek, mert te vagy a legközelebbi rokon, és a család szerint téged illik, vagy az is lehet, hogy azért, mert nincs más, akit felkérhetnének?

Ha csak az illem miatt, és lenne más, akit egyébként szívesebben látnának a keresztszülői szerepben, akkor nyugodtan mondhatod, hogy téged nem zavarna, ha mégis inkább mást kérnének fel, akivel közelebbi a viszonyuk, teljesen megérted, szóval csak nyugodtan, részedről nem lesz belőle harag.

De végső soron visszautasíthatod akkor is, ha nincs másik keresztanya/apa(nem tudom, nő vagy vagy férfi). Azt írod, te csak az egyik keresztszülő lennél, ezek szerint másik nemű keresztszülő is ki van jelölve. Tudtommal nem kötelező a kettő, elég egy is. Az én egyik gyerekemnek is csak keresztanyja van.

2023. jún. 9. 19:45
 10/23 anonim ***** válasza:
83%

8-as írta: "...keresztszülő csak az lehet, aki maga is meg van keresztelve, volt elsőáldozó és bérmálkozó."

Megfelelsz ennek a követelménynek?

2023. jún. 9. 20:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!