Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mi a véleményetek arról, hogy...

Mi a véleményetek arról, hogy nem szabad összehasonlítani a két gyereket?

Figyelt kérdés

Két fiam van, a nagyobbik szorgalmas, gyors felfogású és jó tanuló. Sose látom, hogy mikor tanul, de mindig jó jegyekkel jön haza. Ha becsúszik egy 4-es akkor egész évben azért gürcöl, hogy kijavítsa.

A kisebbik saját hobbikkal van elfoglalva, így azok terén korához képest nagyon jó (pl. programozás). Ezzel szemben tanulás terén hanyagabb, mint a bátyja, és ami a legrosszabb, nem is zavarja annyira, hogyha becsúszik egy rossz jegy.

Próbálom nem mondani a kisebbiknek, hogy "Bezzeg a bátyád", mert mindenkit a saját értékei szerint kell dicsérni, de néha nagyon nehéz. Hogy lehet úgy motiválni a tanulásra, hogy ne legyen ez az összehasonlítós dolog a képben?

2010. okt. 8. 13:35
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
Úhh 14:04, ez nem túl szép tőled szerintem: "benne volt a pakliban, hogy kevésbé jó fejű gyermekünk is lesz". Az én férjem is fizikai munkás és én meg diplomás, de csináltam egy műszaki felsőfokú OKJ-s sulit és a férjem készített fel az elektronika, elektrotechnika, fizika, mechanika tárgyakra, mert én sík hülye vagyok ezekhez. Nekem ez sosem fordult meg a fejemben mit írtál. Nem kötekedésből, csak na... bocs az offért.
2010. okt. 8. 14:11
 12/16 anonim ***** válasza:
Nemsoká aktuális lesz nálunk is a téma. A nagy 10 éves, okos, amolyan csípőből megold mindent, tanulni nem sokat látom, de kitűnő tanuló. A kicsi 1 éves, most bontogatja a szárnyait..Én már most csírájában elfojtom azokat a rokoni érdeklődéseket, hogy "a nagy ugye, hogy ilyenkor már tisztán beszélt? A kicsi mikor fog??" vagy "a nagy ugye, hogy ilyenkor már hallgatta a meséket?" Ezeket hallva, én is elhatároztam, hogy nem egymáshoz fogom őket mérni, hanem a saját képességeikhez.
2010. okt. 8. 14:17
 13/16 anonim ***** válasza:

14:11-nek. Kösz a választ :), de az még hozzátartozik, hogy rajongással szeretem a mai napig a férjem, és remélem, hogy ez így is marad. A családban ő a FÉRFI, csak én tanultam jobban, és az eszemből én vittem többre. Ő egyébként a két kezével keresi a kenyerét, tehát nem is műszaki beállítottságú (hanem semmilyen), de ez engem nem érdekel. A válaszban csak azért írtam ezt, hogy érzékeltessem, vannak olyan gyerekek, akiknél hiába a motiváció, nem a szülő hibája, ha nem jól tanul, vagy uram bocsá, ha nem szeret tanulni. Mert nálunk ez van. A férjem amilyen vagány volt annak idején, most azt látom a lányomon is. Minden érdekli, csak a tanulás nem. Ugyanakkor akkora szíve van, mint nagyon keveseknek. Mindenkit a maga mércéjével kell mérni, ez igaz. Engem nem az köt le, hogy hogyan sajtoljak ki belőle többet, hanem az, hogy az adott körülmények mellett milyen irányba kellene terelgetni, amiből megél. (Most az idegenvezetőnél tartunk, amihez kenni-vágni kell néhány nyelvet, meg megjelenés kell és tájékozottság.)

Imádom a gyerekem és az apját is, azért, amilyenek és így vannak jól.

2010. okt. 8. 14:19
 14/16 anonim ***** válasza:

én a helyedben azzal próbálnám motiválni,ami érdekli - tehát hogy jobban kell igyekeznie,hogy jó jegyei legyenek,mert ha programozó akar majd lenni,kellenek a jó jegyek h felvegyék olyan suliba.

Semmiképp sem hasonlítanám a testvéréhez-vagy bármelyik másik gyerekhez! én rettentően utáltam ,mikor azt mondták h bezzeg az xy -nak jó sikerült a dolgozata,ő meg tudta tanulni,te miért nem? (hozzáteszem xy épphogy átcsusszant a középiskolán,érettségin úgy rugdosták át szinte és most minimálbérért melózik. Én meg 4es 5ösökkel érettségiztem,tavaly megszereztem a bakalári diplomámat közgazdaságból és folytatom az egyetemet)

2010. okt. 8. 14:28
 15/16 anonim ***** válasza:

Az én gyerekeim nagyon különböznek. A nagy kötelességtudó, jól tanul, de egy kicsit magának való.

A kicsi lazábban veszi a kötelességeit, de igazi társasági lény nagy empátiával. Én szoktam olyat mondani, hogy tanulhattok egymástól. Egyébbként az erősségüket elismerem, támogatom , igaz azt is elmondom, hogy én mit szeretnék, de alapvetően hagyom őket olyannak amilyenek. És mostanában kezdenek változni maguktól, engem lep meg a legjobban. A nagy kezd társasági életet élni, a kicsi meg tanulni.

2010. okt. 8. 14:57
 16/16 anonim ***** válasza:
14:19 örülök, hogy nem kötekedésnek vetted. Hidd el azért és ezt másnak is írom, hogy nem mindig a kitünő tanuló, jó példamutatással bíró emberkék viszik sokra. Én is látom a különbséget a gyerekeim között, de még annyira picik, hogy bővebben nyilatkozni nem tudok...
2010. okt. 8. 15:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!