Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Fáj, ahogy ezen a honlapon...

Fáj, ahogy ezen a honlapon sokszor beszélnek az édesanyákról! Hogy tudnám megmutatni, hogy ezzel a gyerek jár legrosszabbul?

Figyelt kérdés

Lealázóan itélkezve, bántóan. Közben az a röhej, hogy szerintem pont ez a gondolkodás teszi boldogtalanná a gyerekeket.

Itt nem lehet leirni lepontozás nélkül, hogy tiszteld, szeresd édesanyádat mert életet adott neked. Mert egyből azt mérlegelik, hogy megérdemli-e. Pedig nem ezt kéne mérlegelni. Hanem azt, hogy megéri-e? Ér-e ennyit az életem?

2010. okt. 8. 11:09
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
100%
Egy példával szeretném illusztrálni az itt elhangzott sok okos hozzászólást. Múltkorában reagáltam egy olyan kérdésre, ami hemzsegett a "normális az anyám?", "mit képzel magáról ez a barom?" és még sorolhatnám a finom jelzőket, amit azért kapott, mert állandóan szóvá tette a 22 éves lányának, hogy mindenféle felesleges dologra elkölti a pénzét, ami a kérdező szerint nem is felesleges, meg egyébként is mi köze hozzá. Aztán jöttek az egyetértő, sőt a kérdező stílusát is túlszárnyaló válaszok, vagy a lelkület-egyezés, vagy a pontszerzés reményében. Kakukktojásként szóvá tettem, hogy még ha jogos is a kérdező felháborodása, ilyen stílusban nem illik az anyjáról beszélni. Kaptam én hideget-meleget, és úgy lepontoztak, hogy csakúgy kapkodtam a fejemet. Persze tudom, hogy nem mindenkinek a legrózsásabb a kapcsolata a szüleivel, de a stílus: maga az ember. És azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy óvatosabban kellene állást foglalnunk egy ismeretlen családon belüli állapotok megítélésénél...
2010. okt. 8. 12:15
 22/31 anonim ***** válasza:
82%

En eppen ezert, amikor egy fiatal ker tanacsot, akkor mindig probalom azt ugy megvalaszolni, hogy kozben felhivom a figyelmet, hogy a szuleirol van szo, tehat szeretni, tisztelni kell, vagy alkalmazkodni kell hozza, s amikor valoban a szulo a hibas, akkor pedig amint lehetseges, akkor minnel elobb kulon koltozni Tole, de ugy, hogy megmaradjon a jo kapcsolat.

A megdobbento az, amikor egy masik szulo biztatja a gyermeket a szuleje ellen, hogy igen igazad van stb.,

holott Mi szulok mindnyajan tudjuk azt, hogy igenis a mai gyermek altalaban lusta es valogatos, de tul igenyes is,

tehat nem egyszeru a nevelesuk.

2010. okt. 8. 12:15
 23/31 A kérdező kommentje:

12:03

Élek:

A tudatalattim úgy döntött, hogy fontosabb számomra az életem, mint az átélt bántások.

"képtelen lennék feldolgozni":

Ha pedig élek, akkor már inkább valahogy fel kéne dolgozni. Mert különben szenvedés az élet. És jogom van szenvedni, de a gyerekeimet nem akartam bántani.

A nagyobbik gyerekem két éves volt, amikor úgy döntöttem el kell mennem pszichológushoz, mert különben tovább adom a bántásokat (pedig akkor ez még nem volt divat). Kritikus helyzetben az ember ösztönösen reagál.

rózsaszín-ködös" ,de a lényeget nem takarja el:

Hát ez-az! Hogy mi a lényeg. A lényeg az amiből táplálkozhatok, ami segit, ami megoldja a problémát.

Nem felejtettem el mit tettek a szüleim. Nem csapom be magam. Hidd el tinédzser koromban nagyon is tudatosítottam magamban. De ez nem segitett. Az a pici csepp szeretet segit ami az "üres pohár" legalján van. Tényleg csinálhatok magamnak,és a gyerekeimnek "teli poharat" belőle. Csak észre kell venni, át kell érezni, hálásnak kell lenni érte.

Szóval az a mondás, hogy légy hálás édesanyádnak az életedért. Nem elvárás, szokás, hanem ÉLETBÖLCSESSÉG

OK tudom van akinek ez a csepp nagyon picike, vagy egyáltalán nincs. De ez szerintem nagyon kis százalék.

Én csak segiteni szeretnék.

És nagyon nagyon köszönöm a hozzászólásokat.

2010. okt. 8. 12:31
 24/31 anonim ***** válasza:
62%

Kérdező, az édesanya szó a számomra azt jelenti, hogy azon túl, hogy megszült, felnevelt, gondoskodott rólam, szeretett, bízott bennem. Ahol valami gond van, pl. katonás szigor, elhanyagolás, elvárások, indokolatlan bizalmatlanság, az nem édesanya, csak egy nő, aki azért szült, hogy ezért kapjon valamit cserébe.

Egy édesanya nem vár el.

2010. okt. 8. 13:15
 25/31 anonim ***** válasza:

Anyukám problémás családokban élő problémás gyerekeket fejleszt. Pont a tipikus példái azoknak, milyen egy gyerek, ha a szülő nem jó szülő, hanem ilyen-olyan hibákat követ el (nem az alap hibákat, amiket bárki, hiszen tökéletes ember nincs, de vannak hibák, amiket egy SZÜLŐ - így nagy betűvel - nem követ el).

Csak pár példa:

- Ha te szülő lennél megtennéd, hogy a gyereked végignézi, hogy szexelsz a pároddal? - Anyu egyik ilyen családban élő diákja órán is zsebhokizik (10 éves).

- Ha te szülő lennél, lepasszolnád a gyerekedet mindenfelé, csak mert téged zavar a jelenléte, mert nem tudsz mellette szórakozni?

- Ha te szülő lennél, vernéd rendszeresen a gyerekedet? - Anyu egyik ilyen családban élt diákja most intézetben van a testvéreivel, vagy egy másik példa, 2 unokatestvérem agyi károsultak és 30-as éveikben járók, de óvodás szinten vannak az apjuk miatt.

És jellemzően a szülő az ilyen esetekben nem szokta belátni, hogy tévedett - nem elmélet, nem olvastam, anyu mondta, azt hiszik, ha lefizetik az alapítványt, akkor az már elég, pedig egyes esetekben speciális oktatásra lenne szükség, pszichológusra, családsegítőre.

Ez egy átlagos állami általános iskola, ahol anyu tanít.

Az, hogy valaki szült, csak egy dolog, fel is kell nevelni, szeretni is kell, törődni is kell a gyerekkel, a szülő volt előbb, neki kell példát mutatnia. Furcsa számomra, hogy bántalmazó, nem törődő, gyerekeiket elhanyagoló, gyerekeiket anyagiakkal elkényeztető (de más téren hiányosan nevelő) szülők elvárják, hogy a gyerek törődjön velük később. Akik meg jóban vannak, ott meg érdekes módon a szülő nem vár el, automatikusan megkapja a gyereke törődését, mert jó alapokat adott. Fura, hogy ha valaki nem jól nevel, arra hivatkozik, hogy őt is így nevelték, de az nem indok, dönthetett volna másképp is.

Nagyanyámat azért látogatják kevesen, mert mindenkibe beleköt. Ez mindig így volt.

2010. okt. 8. 13:36
 26/31 A kérdező kommentje:

Hát amit irtam azoknak szól, akik túl vannak a kamaszkoron, de még mindig nem békéltek meg a szüleikkel.

Kamaszkorban elismerem, hogy szükség van a szülök elleni lázadásra, megitélésre. Sőt az az egészséges.

Ezt a részét a dolgoknak a gyerekimmel élem meg. Ilyenkor születik a saját intellektusuk, értékitéleteik, világnézetük. És ezeket első körben a szülők ellenében határozzák meg. Még nem tudják milyenek akarnak lenni, de olyanok, mint a szüleik nem. Később majd árnyalják itéleteiket.

Ja, komolyan olyan, mint amikor megszülettek. Muszáj rugniuk. Csak ez tovább tart, és érzelmileg fáj, mert az értékrendszerünkből bújnak ki, és megalkotják a sajátjukat.

2010. okt. 8. 13:43
 27/31 A kérdező kommentje:

elnézést, amikor az előzőt írtam nem láttam az utolsó hozzászólót.

Én nem azt mondom, hogy a társadalomnak meg kell engednie a gyermekek bántalmazását, vagy nem kell elitélnie. Se jogilag, se erkölcsileg nem engedi meg, és el is itéli.

Én ezzel egyetértek. És szerintem is el kell venni, biztonságba kell helyezni a veszélyeztetett gyermeket.

Csak ha a gyerek már kellő távolságban van, ha már szeretné feldolgozni a múlt eseményeit, akkor az segit neki legjobban, ha meg tud bocsájtani, ha hálás tud lenni az életéért a szüleinek.

Az hogy elborzosztja az embereket, ha egy gyereket akár érzelmileg, akár fizikailag terrorizálnak, teljesen megértem, és elfogadom. Engem is elborzaszt. De a kiút érzelmileg hosszútávon szerintem ez.

2010. okt. 8. 14:23
 28/31 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, a megbocsátáshoz - pláne szülők felé - idő kell, mert olyanokról van szó, akikkel egy fedél alatt éltél évekig, akiktől jogilag csak komoly indokkal, vagy nagykorúként jöhetsz el, addig meg a gyerek kénytelen tűrni.

Volt itt egy kérdés, egy anya tette fel, katonás szigorral nevelte a gyerekeit, és csodálkozik, hogy az egyik lelécelt és éli az életét, nem züllött le vagy hasonlók, tanul, dolgozik, sikerei vannak, de az anyját, aki kérdez, nem a büszkeség tölti el, hogy micsoda talpraesett szuper lánya van, hanem a harag, hogy nem áll vele szóba, persze megvolt az előzménye, le is írta, és mégse látja be, hogy tévedett.

2010. okt. 8. 15:33
 29/31 anonim ***** válasza:

Kérdező, nem olvastam el az összes hozzászólást, de ha jól értettem, te is hasonlóan nyilatkoztál egykor a szüleidről, akkor nem értem, miért furcsállod ha valaki szintén így reagál.

Nekem sincs jó kapcsolatom anyámmal és nem hiszem, hogy valaha meg fogom neki bocsájtani a tetteit. Ettől függetlenül kicsit sem emészt a dolog, boldog vagyok, megvan a saját életem. Annyi kapcsolatunk van egymással, hogy felköszöntöm a szülinapján, ünnepekkor átmegyek 1 órára, tehát ilyen szinten kommunikálunk, nem szűnt meg teljesen a kapcsolat. Ez is igazából a nővérem és nagyszüleim miatt van, akik belebetegszenek abba, ha konfliktus van a családban. Így legalább nyugodtak. A nagyszülők, anyám úgy tudja, hogy rengeteget dolgozom és emiatt nincs szabadidőm. Nekem nem hiányzik, hogy hetente beszéljünk és "jópofizzak" vele. Nem is gondolok rá a hétköznapokban és sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok, nem stresszelek állandóan, amióta nem vele élek.

Amúgy egy anyát akkor kell és akkor lehet tisztelni, ha rászolgált erre. Egy olyan nőt nem tartok anyának, aki a gyerekein vezeti le a feszültségét, veri őket, lenézően beszél velük, ebben az esetben nincs mit meghálálni. Itt természetesen nem arról beszélek, hogy valaki azért rossz szülő, mert nem engedi el a 12 éves gyereket diszkóba, de nehogy már azért legyenek egyesek felháborodva, mert valaki nem tekint anyának egy olyan embert, aki 20 évig fizikailag és lelkileg bántalmazta őt. Ezt az oldalt is meg kéne érteni, mert nem mindenkinek van "szent" anyukája. Úgy könnyű beszélni.

2010. okt. 8. 16:09
 30/31 A kérdező kommentje:

Meg tudom érteni a haragot, a dühöt. A bajom az volt, hogy úgy láttam, hogy már-már sportot űztek az anyák lealázásából egyesek.

Pedig ez pont azokra veszélyes, akik bajban vannak.

Igazad van, hogy ki kell lépni a rossz családi helyzetekből. Én is elköltöztem 18 éves koromban, és csak nagyon keveset megyek haza. De én kevesebbnek éreztem magam, mint azok akik szerető családból jöttek. És ez főleg nehezebb időszakokban jött elő.

Nem segitett az a gondolat:" hogy nem tekint anyának egy olyan embert, aki 20 évig fizikailag és lelkileg bántalmazta őt" Mert pont az volt a baj, hogy igenis az anyám, és igenis ő csinálta ezt velem. Egy idegentől nem lett volna olyan nagy baj.

A hálát nem úgy értem, hogy adni kell a szüleinknek bármit is, mert megérdemlik.

A hálát úgy értem hálásnak kell lenni az életért, ami már az enyém. És én igyelszem valami jobbat kezdeni vele.

És aki ezt lebecsüli magát becsüli le.

Lehet, hogy ez túl elméleti.

De remélem aki elolvasta, ha egyszer mégis olyan helyzetbe kerül, hogy tudja használni, eszébe fog jutni neki.

Ja nem a kérdésfeltevőkre gondolok, hanem a válaszolokra.

Van egy gyerek akit vernek, lealáznak, tényleg csak az életet kapta a szüleitől. És erre ez e válasz:

Ez nem anya, szülni mindenki tud...

Na amit kapott, még arra is azt mondják hogy semmi, és

neki még rossz anyja sem lehet, mert az nem anya.

Eddig is azt hitte, hogy lúzer, de ezután.

Az csak látszat, hogy jót haragszunk együtt és könnyebb lesz. Haragudtam én eleget, mindig visszatért a fájdalom.

2010. okt. 8. 16:55
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!