Család, továbbtanulás, hogy döntsek?
bocs, de ha én anno kitűnő tanuló lettem volna, biztos nem fodrásznak megyek.
végezz el valami jobb egyetemet, legyen egy használható diplomád. utána még mindig belevághatsz valami divatsuliba.
Köszönöm mindenkinek a választ!
Megfontolom, hogy belevágok mindkettőbe. :)
Én mostanában minden fiatalnak azt mondom, hogy tartson több vasat a tűzben. Persze nyilván nem kérdés, hogy fel fognak venni egyetemre, mert jó tanuló vagy, s gondolom rendelkezel már most egy-két nyelvvizsgával (plusz pontok miatt), s az érettségid is jó lett.
Érdemes azt is tanulni, amihez kedved van, s azt is, amiből majdan meg lehet élni. Én a helyedben elkezdeném az állatorvosit, s nyáron vagy valamikor megcsinálnám a fodrász tanfolyamot. Nem mondom, hogy ez így nem lesz neked húzós, hogy egyetem mellett tanulj, de ha hobbiként fogod fel, akkor miért ne.
Egyébként olyan sokat a fodrász suliban neked már nem kellene tanulnod, mert a bio-kémiát gondolom vágod, s így nem kell annyit tanulnod, mint azoknak, akik semmilyen előképzettséggel nem rendelkeznek kémiából.
Ha nem is lesz fodrász szalonod, akkor is legalább az ismerőseid illetve a saját hajadat levághatod. Illetve ha nem pont fodrász lennél, hanem dekoratőr, lakberendező vagy ruhatervező, azt még a praxis mellett is űzheted, mintegy hobbit. (minden embernek szüksége van hobbira)
Sok sikert és ne hagyd, hogy bárki is eltérítsen az útról. Legyél ésszerű, ugyanakkor ne hagyj magadban kételyeket.
Szia, diplomát nem olyan sokszor szerez az életében az ember, és általában gimi után szoktak nekifutni a fiatalok.
Ha te kitanulod a fodrász szakmát, vagy bármi ilyesmit, ami valószínűleg nem diploma, szerinted az életben bármikor nekiállsz majd újra tanulni, ha szükséges lesz a családod eltartása végett (vagy alapításához) jobb álláshoz jutnod?
A szüleid szava tanács, a jó képességű gyermekeket egyetemre szánják, hogy könnyebb legyen az életüket elkezdeni, mivel a legtöbb álláshoz szükséges diploma (sőt, nem is csak alapfokú BA/BSc, hanem mester felmutatása!).
Másik dolog, a rajongásod a divatért, design dolgokért megőrizheted diploma megszerzése mellett is. Ez nem vész el, emiatt ne aggódj! Ha nem is profi szinten űzöd - mint szakemberként -, de akkor is meglesz neked és foglalkozhatsz vele, igen magas szinten is, hiszen a divat és annak elméleti dolgai sok könyvvel, magazinnal elérhetőek. Mennyivel jobb lesz úgy foglalkoznod a divattal, hogy nem jelentenek gondot az anyagiak, mert szereztél egy biztos állást, mert jelentkezni tudtál rá, mert teljesítetted a cég, a munkahely elvárásait, amelyek között valószínűleg szerepelt a szakirányú egyetemi végzettség.
Kitűnő vagy, minden alapod megvan hozzá, s anyud segítsége is, hogy eredményesen részt vegyél egyetemi oktatásban. Anyud tudja, hogy tehetséges vagy és nem akarja, hogy a tudásod kárba vesszen! Azért a családodnak nagyobb rálátásuk van a te lehetőségeidre a nagy világban, jobban látják azt, hogy milyen végzettséggel hova jut az ember és az milyen boldogságot eredményez az életben.
Szerintem fontos lenne, hogy szerezz egy diplomát, amelyben jó vagy. A gyógyszerész és az állatorvosi szakma is gyönyörű pályák, amelyeket megéri elsajátítani. Erre az állam biztosít neked állami férőhelyeket is, és ingyen tanulhatsz 12 féléven keresztül. Anyud is boldog lesz, és neked is lesz munkád.
Ezek mellett, de ezek után is tudsz foglalkozni a többi említett dologgal. De lásd be, hogy nehéz azokból megélni, főleg Mo.-n. Ez olyan dolog, hogy én meg élek-halok az irodalomért, de a tanulmányaimat nem folytattam ezen a területen, mert nem lett volna értelme, mert magyar szakos diplomámmal sehol nem tudtam volna elhelyezkedni norm. fizetéssel. Viszont ez nem jelenti azt, hogy most már az irodalom nem ér semmit az életemben... igazából ugyanolyan fontos az életemben, csak nem arra helyeztem fel a megélhetésem. Az irodalom, a műveltség örökre megmarad nekem és tudom ápolni az életem során, diploma mellett, s után is. Ennek az ember hordozója marad, és hogy nem abba az irányba fordultam, nem döntötte a lelkem pusztulásba. Szerintem te se betegednél bele, ha nem a fodrászattal kezdenél el foglalkozni először!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!