Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Nagyon idős, demens édesanyáma...

Nagyon idős, demens édesanyámat idősotthonba kellene beadni, de ő nem akar menni. Hogy lehet egy ilyen helyzetet megoldani? Mit mondjak neki?

Figyelt kérdés

Édesanyám 95 éves, demens és skizofrénia is jelentkezik már nála.

Eddig képes volt egyedül (rokonok laknak a szomszédban) élni, de most már önmagára is veszélyes.

Lenne lehetőség otthonba vinni, de ő nem akar eljönni a házból, ahol eddig élt.

Persze eljönne velünk, ha azt mondjuk, hogy elmegyünk valahová együtt, de aztán hogy hagyjam ott? Hazudjam azt, hogy mindjárt visszajövünk? Erre képtelen lennék... :(

2022. jún. 4. 09:13
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
73%

Mindent elmondtak előttem. Amíg jogilag cselekvőképes, addig akarata ellenére nem lehet sehová se küldeni. Valószínűleg tényleg úgy a legjobb neki is, ha a megszokott környezetéből nem szakítják ki. Persze nem tudjuk innen a gyk-n megállapítani, hogy mennyire önveszélyes. Másrészt létezik házi ápolás, hospice szolgálat stb is.

Egyébként szegény 2est szét nulláztátok a szavazatokkal, pedig csak realista. :( Lássuk be, ennyi idősen már nem kell a halált tabuként kezelni, a család is jobb ha lelkileg felkészül, és azt a kis időt amit még lehet, szebbé teszi a néninek.

De mint mondom, azt hogy mennyire reális veszély az állapota, meg mennyire beszámítható, cselekvőképes, azt nem itt a hozzászólók fogják megállapítani.

2022. jún. 4. 12:35
 22/29 anonim ***** válasza:
67%
Jól írja a 21-es...
2022. jún. 4. 12:49
 23/29 anonim ***** válasza:
84%
Tényleg elég kegyetlen lenne ennyi idösen beküldeni.
2022. jún. 4. 16:08
 24/29 anonim ***** válasza:
19%
4-es, nem, nem venném át tőle szívesen, sokáig gondoztam a férjemet, aztán már nem akartam. Én csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy meg lehet különböztetni a "nem tudom" és a "nem akarom" vállalni fogalmakat.
2022. jún. 4. 16:44
 25/29 A kérdező kommentje:

Bocsánat, azt elfelejtettem írni, hogy a gondnokság alá helyezése már folyamatban van. Egyébként fizikálisan semmi baja.

Felmerült az is, hogy magamhoz veszem, de bevallom, nem mernék vele egy lakásban lenni...

Sokszor teljesen abnormális dolgokat csinál, az egész házat szanaszét pakolja, legutóbb a konyhából kivitt mindent a garázsba és másnap azt mondta, hogy katonák jártak itt és ők csinálták...

Tudom, hogy "öreg fát nem mozdítunk ki", de tényleg ott tartunk már, hogy inkább ez, minthogy történjen vele valami szörnyűség. Néhány hete a nagy melegben azt találta ki, hogy begyújt fával és a mosógépbe rakta a hasábokat...

2022. jún. 4. 17:33
 26/29 anonim ***** válasza:
100%

Ha ilyen állapotban van szegény, akkor egy szabvány öregotthonba nem fogják felvenni, csak speciálisba.

Az öregek egy része nincs már toppon, de ez kicsit más, mint az, hogy nem tudja hova tette a szemüvegét, vagy elfelejti mit reggelizett.

Erre normál helyen nincs is személyzet.

2022. jún. 4. 18:24
 27/29 A kérdező kommentje:
Az egyik otthonnal beszéltünk, őszintén elmondták, hogy sajnos ilyen állapotú idős emberekre nincs kapacitás, hogy folyamatosan figyeljenek rájuk, ezért nyugtatót fog kapni.
2022. jún. 4. 18:55
 28/29 anonim ***** válasza:
100%

Ugye azt tudod, hogy mit jelent?

Ráadásul az agyerelmeszesedésre fordítva hat a nyugtató, csak felpörög tőle. nyilván le fogják kötözni

2022. jún. 4. 19:07
 29/29 anonim ***** válasza:
85%
Akik itt szörnyülködnek az otthon miatt, mégis, hogy gondoljátok ilyen esetben, valaki áldozza fel magát az idős demens emberért? 95 éves, még simán élhet akár 5 évig is, addig költözzön hozzá, menjen tönkre ő is?
2022. jún. 5. 09:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!