A keresztszülőségnek van polgáribb, egyháztól független megfelelője?
A cuculizmusban volt olyan képződmény, hogy névadószülő, de azt nem tudom, járt-e ilyen kötelességgel.
A keresztszülőknél is csak formális, jogban nincs semmi arról, milyen kötelezettségük lenne. És a gyakorlatban sem hinném, hogy adott esetben eleget tesznek ennek.
A keresztszulosegnek ez a státusza sosem volt hivatalos.
Jogilag a gyammegnevezes az, amire gondolsz. A szülők a gyamhivataknal kerelmezhetik hogy haláluk vagy akadalyoztatottsaguk esetén a megnevezett személyt gondoskodjon a gyerekukrol. Ez az irat nem kötelező érvényű a gyamhivatalra nézve, nekik kotelesseguk lesz vizsgálni, hogy az adott személy alkalmas e a gyerek nevelesere, de amennyiben nem merül fel probléma, nála fogják elhelyezni.
4!
Mondjuk nekem nyilvanvalo volt, hogy ezt az ember megbeszeli azzal, akire gondolt....
Az en keresztfiam 10 eves.
A szulok (testverem es felesege) anno irtak egy nyilatkozatot, hogy halaluk eseten azt szeretnek ha a gyermekuket mi neveljuk fel.
Kozjegyzo elott mind a 4en alairtuk.
Sajnos 3 eve autobalesetben elhunytak.
Mas kozeli rokonunk nincs, es nem is hagytam volna hogy barki masnal legyen.
A papirt mutatva a gyamugynek, 1x kijottek a lakasba, (1nappali, 2 szoba stb).
Mivel eggyidos a fiammal egy szobaban 18nm es 2 fiu raadasul 1 sukiba jarnak nem is kerdeztek semmit.
Nagyon szeretjuk es mindent megadunk neki, sokszor tobbet is mint a sajatunknak, de a fiunk nem is banja.
Nagyon szeretik egymast mintha verszerinti tesok lennenek.
Az iskola ota is ugy ismerik oket mintha tesok lennenek.
(Ver szerint azok is)!😍🤗
De visszaterve a kerdesedre, a keresztszuloseg jogilag semmi, de az ur szine elott fogadalmat teszel ami nagyobb mint 1 papir.
Ha vannak rokonai, eloszor oket keresik fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!