Én reagálom túl, vagy ők? (Jézuskás téma kisgyerekes családnál)
Az élettársam rokoni körében van egy 8 éves gyerek, mikuláskor együtt töltöttük a délutánt kb. 10-en.
Szó esett a karácsonyról, a hagyományról, a reszkessetekbetörőkről..
A nagy beszélgetés közben megemlítettem, hogy képzeljék el, az Ausztráliában élő ismerősöméknél tuja van karácskonykor, mert náluk nem marad meg a fenyő, és a télapó...
...ekkor az anyuka az asztal alatt a lábamba rúgott, apuka pedig mérgesen rám nézett és az ujját a szája elé tette.
Mikor a gyerek kiment a csokikat megkeresni az udvaron, hová dugta a Mikulás, a szülők és az élettársam odajöttek hozzám, hogy a gyerek úgy tudja, hogy a Jézuska hozza el szenteste a már feldíszített karácsonyfát, és nincs Télapó!!!
Bocsánatot kértem természetesen, de nekem ez nagyon furcsa.
Egy, hogy a csapból is, tévéből, meséből, rádióból is az folyik, hogy Télapó így, Télapó úgy.. A gyerek is néz tévét, ahol látja a piros ruhás szakállas bácsit..
Kettő, amin nagyon meglepődtem, hogy a gyereket lepasszolják este nagyszülőhöz, amíg anya-apa feldíszíti a fát, és mire a gyerek hazaér, addigra ott járt a Jézuska és meghozta az instant fát.
Nekem gyerekkoromban az volt a legnagyobb élmény, hogy a szüleimmel együtt díszítettük a fát. Olyan hangulatos és jó érzés volt. Aztán este meg "belopózott a Télapó" és a fa alá dugták az ajándékokat.
Tudom, más család, más szokások, na de ennyire ledorombolni nem kellett volna szerintem, hiszen semmi rosszat nem mondtam. A gyereket se érdekelte szemmel láthatóan, mert játszott, meg kereste a csokikat.
Mellesleg annyit mondtam, hogy tuja van. Tuját nem hozhat a Jézuska??
Dec. 24-én délelőtt simán feldíszítem a karácsonyfát úgy, hogy a másik szobában ott vannak a gyerekeim. És a bejárati ajtón és az előszobán át hozom be.
Nem kell ehhez éjjeli műszakot csinálni.
Ők játszanak a maguk helyén, én meg teszem a dolgomat.
"Ezt a jézuska hozza a fát sztorit én sem értem. Nekem is a fadíszítés az egyik legjobb emlékem a karácsonyról"
De értsd már meg, hogy mindenkinek az a szép emlék, amit megél. Más meg azt mondja, ez a közös fadíszítés van túltolva.
A rokonaid túlreagálták az egészet. Nem lesz a gyereknek semmi baja és kevésbé sem fogja elhinni Jézuska létezését ha megtudja hogy máshol más szokás van.
Én Erdélyi vagyok. A románoknál Karácsonykor meg Szent Miklóson is a piros ruhás, szakálas, öreg hozza az ajándékokat csak más a neve. A családban Jézuskának neveztük azt aki az ajándékokat meg a fát hozta kidíszítve, de én mindig Jézuskát a piros ruhás öregnek képzeltem el, mert a tv-ben, meg mindenhol az ment hogy a piros ruhás öreg jön Karácsonykor.
Sokszor látam másoknál a lakásban hogy fel van már díszítve a fa már akár 2-3 hétel a Karácsony előtt, de családom mindig azt mondta nekem hogy másoknál hamarabb jön a Jézuska mert nem jutt el egy napon mindenhova, én meg elhittem.
Attól hogy más elképzelésben nötem fel, meg hogy tudtam hogy máshol más a szokás, nem hittem kevésbé Jézuska létezésében.
Nálunk is a Jézuska hozta a fát, még mi a mamánál voltunk.
Mi a férjemmel ezt a szokást elhagytuk (nincs ahova elküldjük a gyerekeket)és szeretjük együtt díszíteni a fát.
A nagyobb lányom 7 éves. Még hisz a Jézuska, Mikulás Húsvéti nyuszi, fogtündér és társaiban.
Mivel a mesékben karácsonyi műsorokban tényleg a Mikulás hozzá az ajándékot szent este, így rákérdezett h ez hogy van.kb 4 éves volt Én mondtam hogy Amerikában stb helyen nem jön külön a Mikulás és Jézuska. Ott a Mikulás hozza. Mi mázlisták vagyunk így egy hónapban 2x is meglátogat még minket 1-1 jótevő. Azóta is elvan ezzl a magyarázattal.
Kicsit túlreagálták a szülők. Ott helyben lehetett volna egy egyszerű "magyarázatot" adó beszélgetéssel folytatni a témát.
A gyerekeknek pedig ezek a csodák sokat jelentenek. Akik nem "hazudnak" a gyereknek, azok egyszerűen HAZUDNAK. Minden ember füllent. Nem mindegy h miért. Hogy jobb színben tüntesse fel magát, vagy hogy örömet szerezzen egy gyereknek
"Hogy jobb színben tüntesse fel magát, vagy hogy örömet szerezzen egy gyereknek"
Inkább saját maga miatt, mint ahogy sokszor lehet is hallani 8 éves gyerekek szüleitől, "hadd legyen egy kicsit még gyerek", "meg akarom tartani a csodát". Ezek mind a szülőknek a fantazmagóriái, hogy elégedettek legyenek magukkal. A gyereknek örömet lehet szerezni anélkül is, hogy hülyére vennénk őket. Jó, még az ember megérti Mikulás, Jézuska... de komolyan, Húsvéti nyuszi, fogtündér, borzasztó. Egy gyerek hazugságok nélkül is hisz a csodában. Nekem különösen rosszul esett, amikor a szüleim később elmondták, hogy ők röhögtek a hátam mögött évekig, ezt így szó szerint.
A Mikulás/Jézuska miért ok és a nyuszi, fogtündér miért nem?
Ezt most alapján döntöd el?
Szomorú h anyádék ennyire tapintatlan tuskók voltak, de emiatt elítélni az olyan szülőket, akik hagyják hinni a gyereküket ugyan olyan fa.zság.
Miért lenne szülői fantazmagória?
Mond te hogy csináltad?
4—5 évesen ok h hisz bennük, de Te odaáltál mikor betöltötte a 6ot és belemondtad az arcába h "ja és a Mikulás nem is létezik"
Ez számodra mitől hülyére vétel?
Mert a Te szüleid kinevettek emiatt?
Szerintem minden család magánügye, hogy milyen mítoszt gyárt az ünnep köré a gyerekei számára. Egyes kultúrákban karácsonykor is a mikulás érkezik, nálunk a Jézuska elterjedtebb, bár nekem kevésbé szimpatikus, pláne ateistaként.
Azt nem tudhatod, hogy a gyerekük mit nézhet, ha lát is télapót, hiheti azt, hogy más nemzet kultúrájához tartozik. A gydrek ezt máshogy értelmezi és dolgozza fel, mint egy felnőtt.
Gyerekkoromban én is a szüleimmel díszítettem a fát, de pl a feleségem úgy nőtt fel, hogy szenteste séta, mire hazaértek, ott volt a díszes fa. Nekem mind a jézuskázás, mind a télapózás egy nettó átverés, ami tök felesleges, nem ezen a kvázi hazugságon áll, vagy bukik az ünnep varátsa.
Igaz, én tisztában voltam azzal, hogy az ajándékot a szülőktől kapom, nálunk nem volt szokás jézuskázni.
De nem ítélek el senkit. Ahány ház, annyi szokás. A vendégük voltál, az ő otthonukban, vendégként illik elfogadni a ház szokásait.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!