Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Elvállaljuk a gondozását? Nem...

Elvállaljuk a gondozását? Nem messze tőlünk lakik egy idős úr.80-on felül van, de egészségileg még teljesen rendben van. Eltartási szerződést kötött valakivel, odaadta a ház árát, de nem gondozzák. A pénze oda van.

Figyelt kérdés

Most keres vkit, aki gondozná.

A nyugdíjáért cserébe. Amúgy elég jó nyugdíja van.

Nem messze lakunk, minden nap főzök, és időm is lenne, hogy takarítsak nála.

Viszont félek, mi lesz, ha leeseik a lábáról.

Ilyen esetben milyen jellegű szerződést szoktak kötni? És szerintetek érdemes lenne elvállalnunk?

2010. szept. 3. 14:06
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

Amúgy a bácsi egy nagyon naív, hiszékeny ember, ezért sikerült bepalizni.

:(

2010. szept. 3. 14:34
 12/17 A kérdező kommentje:

Sajnos tényleg nincs senkije.

Az ügy rendbetétele, per stb sajnos sok időbe telik, legalább másfél év.

és addig is akar vkit találni maga mellé.

2010. szept. 3. 14:35
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Szegény bácsi...

Èn gondoznám. Vinnék neki kaját, ha úgyis fözök minden nap, és messze sem lakik. Mennyit eszik egy ilyen idös ember? Keveset, hidd el... Napi fél-1 óra beszélgetésért hihetetlen hálásak tudnak lenni... Tudom, tapasztaltam. Mindenféle szerzödés nélkül, jóindulatból is lehet segíteni. Aztán majd meglátjátok. Az, hogy elvesztette a házát, amiért egész életében dolgozott, és albérletbe kényszerült, és most a nyugdíjáról is lemondjon? Hát ellenszolgáltatás nélkül már nem segít senki??? Hova lesz a világ, szegény bácsi Istenem...

2010. szept. 3. 14:50
 14/17 anonim ***** válasza:
14:50 Minden szavaddal egyetértek. A 2. válaszoló vagyok, mikor írtam, még nem volt a kérdező kommentje a házról, ezért nem értettem. Valóban nem az ételen múlik a dolog, azt kivette a kérdező szavaiból is, hogy nem a nyugdíjra utazik. Viszont fennáll annak a lehetősége, hogy annyira szorossá válik a kapcsolat, hogy ha a bácsi ágynak esik, a gondozását is elvállalná. És itt már a mocskos anyagiak is számítanak. Merő emberbaráti szeretetből a napi 1 főtt étel, + egy kis beszélgetés rendben. Mikor már költségek is felmerülnek, kezdődnek a gondok. Én sem tudnám megtenni, hogy ha lebetegszik, felé sem megyek többé. Viszont akkor ott van a gyógyszerek ára, esetleg tényleg 24 órás felügyelet kell. Akkor mit lehet tenni? Legfeljebb magukhoz veszik, a ház tulajdonosa meg röhög a markába. A bácsinak is az lenne megnyugtató, ha az egész tartási dolog törölve lenne. Örökké ő sem fog élni, és egy temetés sem filléres dolog. El tudod képzelni, hogy ha most sem törődnek vele, akkor halála után a végtisztességet meg fogják adni? És akkor a kérdező mit tesz? Eltemeti saját költségén, mert már szinte családtag volt a bácsi. Azt viszont senkitől nem lehet elvárni, hogy önzetlenül csak az áldozatot hozza, amit másnak kellene megtennie, aki mindebből csak hasznot húzott. Tök lakásmaffia szaga van a bácsi esetének.
2010. szept. 3. 17:12
 15/17 A kérdező kommentje:

Így van, engem sem a mostani helyzet aggaszt.

hanem a jövő, amit még nem látni.

És nem vagyunk abban az anyagi helyzetben, hogy valakinek a gyógyszereit, gyógyítását (mert ugye hiába ingyenes, mégsem az)stb fizetni tudjuk.

2010. szept. 3. 20:08
 16/17 anonim ***** válasza:

Azt a pénzt már lehet, hogy nem fogjátok tudni visszaszedni. Bár sose lehet tudni, attól függ, mit tartalmazott a nyugta. Mert ha csak simán az átadás-átvételről szól, és nincs benne szó feltételként a holtig tartó eltartási kötelezettségről, akkor az "eltartó" simán mondhatja, hogy a bácsi nekiajándékozta a pénzt, befizeti az ajándékozási illetéket az apeh-nek, aztán jól van. Amúgy nem akarlak elkeseríteni, de ha a bácsi elveszti a pert, akkor vele fizettetik ki a perköltséget + a másik fél ügyvédi költségét (a saját ügyvédjének a költsége mellett), ami adott esetben több százezer forint is lehet :(

Attól is függ, hogy érdemes-e elvállalni őt, hogy mennyi nyugdíja van. Legalább 100-120 ezres nyugdíj kell ahhoz, hogy ne kerüljetek anyagi csődbe miatta ti is a jövőben, mikor esetleg lerobban. Mennyibe kerül most az eltartása? Mert az albérlet + a számlák legalább 50-60 ezer forintba kerülnek szerintem. Kajája, ha a sajátodból viszel (ami ugye mindig olcsóbb, ha több emberre főznek, mintha egyre), akkor kb. 20 ezer. Akkor 100-120 ezer forintos nyugdíj esetén megmaradna neked most 30-40 ezer forint a nyugdíjából? Vagy mennyi maradna meg most (mikor még nincs lerobbanva) neked tisztán?

Van egyébként egy olyan jogszabály, hogy ha nincs munkád, és idős, lerobbant személyt ápolsz, akkor az állam ad 30 vagy 40 ezer forint ápolási díjat havonta. Szóval, ha lerobban a bácsi, ezt esetleg igénybe veheted (nem ismerem a feltételeket), annyival is több pénz, bár ennyiből teljes munkaidős ápoló személyzetet nem lehet felvenni. Tényleg látni kéne a számokat, hogy normálisan tanácsot lehessen adni, hogy akkor is kivitelezhető-e anyagilag a dolog, ha nem kapja vissza a bácsi a háza árát.

2010. szept. 6. 09:01
 17/17 anonim ***** válasza:

Bármennyire is kedveled a bácsit és bármennyire is azt mnodja oda van a pénz is meg a ház is. Addig nme lépnék amíg nem tisztázom pontosan kivel és milyen eltartási szerződést kötött. Ugyani az eltartási szerződés esetén nem lehet a ábcsit életében kirakni.. a másik ha még is így vna annak kell gondozni aki kötötte a szerződést.. Mi vna akor ha a bácsi meg hal és kiderül,ohgy az örökös az első eltartást kötö fél? hogyna fogod rendezni a dogokat? Nem tudom de talán joggal követelheti majd a bácsi ingóságát és a szerinte félre tett pénzét is....

Szóval beszéljetek a ábcis ügyvédéjvasl.

Addig pedig csak barátoilag segítsd.

2010. szept. 6. 09:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!