Mi értelme van a keresztelőnek, ha a szülők nem vallásosak, és nem is házasodtak össze templomban?
*megvárjuk, míg a gyerek képes lesz felfogni, hogy ez mit jelent, fontos-e neki, és melyik egyházhoz húz a szíve.
És ha kiválaszt magának egy jó kis szektát és sose látjátok többet?
Hát az én történetem teljesen más, mint a nagyszülős verzió vagy az eddigiek. A szüleim ateisták voltak (apu azóta meghalt sajnos). Apu meg volt keresztelve, de csak addig gyakorolta a vallást, amíg a szülei "gondolkodtak helyette". Amint felnőtt, tanult és elgondolkodott a világról, megszűnt hinni Istenben és onnantól kezdve keményen ateistának vallotta magát. Anyukám meg annyira ateista, hogy nem azért nem jár misére, mert nem vallásos, hanem azért, mert nem akarja magát felidegesíteni :S Persze tolerálja, ha más vallásos, csak érti miért:D De persze úgy van vele, hogy ez mindenkinek a magánügye.
Aztán megszülettem én, és apunak volt egy házaspár a munkahelyén, akivel nagyon jóban voltak, és akiknek poénból és valamilyen szinten társadalmi konvenciókból azt mondta:
- Na akkor ti lesztek a kis Johanna keresztszülei!
- Remek!! Mikor lesz a keresztelő?
- Ja az nem lesz.
- Mi az, hogy nem lesz? Kell, hogy legyen!
- Minek?
És akkor itt felhoztak egy csomó érvet, hogy majd én lehet hogy vallásos leszek, vagy talán templomi esküvőt akarok, stb. és apukám...a mai napig sem tudom, miért...belement. Aztán a keresztelő után két évvel úgy összevesztek a kereszt szüleim az apukámmal, hogy azóta se láttam őket :D És én is ateista lettem...
Szerintem a nagyszülői nyomáson kívül ok szokott még lenni az, hogy minden gyereknek van keresztszülője, aki karácsonykor, húsvétkor, szülinapkor plusz ajándékforrást jelent, továbbá ott vannak a társadalmi konvenciók is ugye...
Igazából nem látom helyesnek, hogy meg lettem keresztelve, de örülök neki, mert a párom (aki szintén nem hisz Istenben) templomi esküvőt akar, hogy a nagymamák megnyugodjanak, és így nem kell végigjárnom egy hosszadalmas procedúrát. És nem, nem érzem magam emiatt bunkónak, ugyanis nagyon is tiszteletben tartom azt, ha valaki hívő, sőt kell a vallás, mert sokaknak nagyon sokat segít, és a világ már tuti összeomlott volna a hit nélkül, de az egyházat mélyen elítélem, mert csak a hívők kihasználására épült. Ezért nemhogy lelkiismeretfuradlást nem érzek a templomi esküvő miatt, de még ők örülhetnek, hogy nem dobálom meg őket rothadó paradicsommal (Főleg azt a papot, aki az én városomban van meg a mostani pápát.), aminek az egyetlen oka az, hogy civilizált lény vagyok.
Nálunk ez a helyzet, én abszolút nem vagyok vallásos és házasodni sem vagyok hajlandó. Viszont a lányom apukája vallásos, így az ő nógatására meg lett keresztelve.
Remekül elvagyok házasság nélkül és keresztelő nélkül is meglettem volna, de nagyon szerette volna.
00:47
bocs, rosszul fogalmaztam, valójában azt szerettem volna írni, hogy nehogy kellemetlenül érezze miatta magát a gyerek.
csak kissé szétszórt voltam tegnap! :D
ilyenkor valójában a gyerek közösíti ki saját magát. persze csak ha annyira kellemetlennek érezné a hittanórán, hogy ő nincs megkeresztelve.
általában az alapból visszahúzódó gyerekek éreznek kellemetlennek mindenféle másságot.
így értettem, csak nem jól fogalmaztam. :)
01:44
nem fáj, nem is irigylem, csak olyan visszásnak érzem, nem teljesnek.
nem szeretem a félbemaradt dolgokat semmiből sem, amiből valami hiányzik.
amúgy köszi mindenkinek! :)
közben megkaptam a választ az "illetékesektől".
nem bírtam ki, és rákérdeztem. :D finoman persze, udvariasan. :)
azt mondták, hogy ők, a szülők ugyan nem hisznek semmiféle istenben, de sose lehet tudni, hátha mégiscsak van rá egy hangyányi esély, hogy valahol létezik, így hát rajtuk ne múljon, ne miattuk ne legyen Isten áldása a gyerekükön. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!