Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A magyar emberek mennyire...

A magyar emberek mennyire vallásosak?

Figyelt kérdés

Azért merült fel bennem a kérdés, mert az egyik haverom, akivel soha nem beszéltem a vallásról, nagyon meglepődött, mikor elmondtam, hogy mi nem szoktunk adventezni.

Ezzel kapcsolatban pedig eszembe jutott, hogy másodikos koromban, a szüleim válása után egy jobboldali iskolába kerültem(2000-ben), ahol rajtam kívül mindenkit keresztény "szellemben" neveltek. Kicsit meg is zavarodtam, mert a gyerekek többsége egyszerre hitt az ősmagyar pogányságban és a kereszténységben.

Namost ez azért volt huncut helyzet, mert az én szüleim lényegében ateisták. Apám elvileg hisz Istenben, de nem nagyon mutatja ki, anyám pedig agnosztikus, és ott is inkább a keleti vallásokat tartja valamire. Nálunk a karácsonynak és a húsvétnak nem volt semmilyen vallási jelentősége. Ezt a tanárok is kiszagolták, és mindig kicsit furcsán néztek rám :D

A családok többségénél hogy megy? Sok ember adventezik és nézi az éjféli misét? Én először azt hittem, hogy a magyarok túlnyomó többsége olyan, mint mi, de lehet, hogy tévedtem :S

2011. aug. 28. 11:47
 1/10 A kérdező kommentje:

Ami lemaradt:

Azt az általános iskolai történetet azért írtam le, mert azt hittem, hogy csak abban az egy suliban volt olyan sok vallásos ember, de mostanában sok emberről derül ki, akiről nem is gondoltam volna.

2011. aug. 28. 11:51
 2/10 anonim ***** válasza:
82%

mi református család vagyunk, de egyáltalán nem vallásosak (a nagymamám jár templomba amikor tud, de a nála fiatalabbak már nem). a adventet annyiban tartjuk, h gyújtogatjuk a gyertyákat stb. karácsonykor ajándékozunk, de Jézus születése semmilyen formában nincs jelen. Húsvétkor sem gondolunk a feltámadásra. Bár tudom,h melyik ünnep mit jelent (és elnézve néha a Fókuszt, ezzel nem vagyok többségben), a vallásos tartalmuk nem nagyon izgat.

ez azért furcsa, mert református általánosba jártam :). először úgy voltam vele, h Istenben hiszek, de az egyházakban nem. aztán már Istenben sem :D.

anyukáddal nagyon egyet értek, számomra a vallások sorában prioritást élvez a buddhizmus. sokkal többre tartom annak a vallásnak a nyugodtságát, szelídségét, mint pl. a kereszténységnek vagy az iszlámnak az erőszakosságát.

2011. aug. 28. 11:56
 3/10 anonim ***** válasza:
34%

"mint pl. a kereszténységnek vagy az iszlámnak az erőszakosságát."

szerintem nem a keresztényseg erőszakos, hanem egyes, magukat kereszténynek valló, de lelkületükben nem igazi keresztények viselkedése.

2011. aug. 28. 12:07
 4/10 anonim ***** válasza:
75%
Remélem,h kevés vallásos birka van Magyarországon :D Egyébként elég kevesen járnak templomba, az biztos. De ki számít vallásosnak? Aki hívő, templomba jár? Vagy aki hisz Istenben?
2011. aug. 28. 12:10
 5/10 anonim ***** válasza:
71%

Nem tudom, én hiszek Istenben, de nem járok templomba, viszont szerintem nagyon sokan azért fordulnak a keleti vallások felé, mert arról úgy gondolják, hogy az csak olyan tessék-lássék vallás...

Sokakkal találkoztam, akik rávágták, hogy buddhisták, aztán közben max csak a reinkarnációról tudtak valamit összehadoválni.

Meg hát - hozzá kell tennem, nem mondanám magam kereszténynek - , de ha belépsz egy könyvesboltba akkor is vagy 20 könyv jön veled szembe, ami a katolikus egyház szörnyű titkainak a leleplezését tárgyalja, végülis nem manipuláló...

Hogy a kérdésre is válaszoljak, szerintem túlzottan nem vagyunk vallásosak (olyan értelemben, hogy templomba járunk stb...), Lengyelo. meg Románia (+ alapból az ortodox országok) sokkal vallásosabbak.

2011. aug. 28. 12:20
 6/10 A kérdező kommentje:
Én soha nem definiáltam a vallásosságot. Szerintem aminek érzi magát az ember. Amúgy én nem vagyok ateista, de lényegében semmilyen vallási szokást nem tartok be. A Bibliát is n+1 alkalommal átírták. Egyelőre nagyon bizonytalan vagyok. Engem egy vallástól legjobban a fanatizmus tántorít el, márpedig a keresztényeknél sajnos nagyon sok ilyen van. Az egyházat sem csípem igazán.
2011. aug. 28. 12:21
 7/10 anonim ***** válasza:

Mi nem gyújtunk adventi gyertyákat, nem járunk éjféli misére,eszünk húst amikor nem lehetne a vallás szerint.Húsvét,karácsony olyan szinten van megtartva,hogy a kisgyerekek örüljenek neki.Nem néztek furcsán ránk emiatt.

Ha valami vallásos megemlékezés vagy bármi hétköznapra esik és nem kell aznap dolgozni,arra azt mondom,hogy munkaszüneti nap,mások ünnepnapnak mondják...

2011. aug. 28. 12:37
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

nekem a családomban pl senki sincs megkeresztelve,és nem hiszek se én se a szüleim istenben

viszont kb a fél osztálytársaim mind meg vannak keresztelve és tökre vallásosak

de szerintem nem nagyon számít hogy hiszünk e istenben vagy sem mert attól még lehetünk jó emberek hogy nem hiszünk benne

2011. aug. 28. 12:45
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Én ugyan meg vagyok keresztelve / katolikus vagyok /,de nem vagyok hívő, templomba sem járok, max. ha valakinek a családban, vagy ismerősök között van valamilyen ceremónia / első áldozás, esküvő pl. /.

Néhány rokonomat leszámítva, az ismeretségi körömben is a legtöbb ember ateista, vagy ha hívő is, nem az az elvakult vagy rendszeresen templomba járó típus.

Úgyhogy / erről felmérés is készült / a magyar nem igazán vallásos nemzet, mint ahogy pl. a németek vagy az csehek sem, ellentétben pl. az írekkel, a görögökkel vagy az olaszokkal.

2011. aug. 28. 14:37
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
általában az ortodox országogban élők vallásosak + a déli népek (görögök, olaszok, spanyolok stb.)
2011. aug. 28. 15:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!