Gaslighting-ra milyen példát tudtok mondani családi kapcsolatokban?
"Pszichológiát hallgatok, még mielőtt valaki kötözködne."
:DD
Amiket én is megtapasztaltam:
- veszekedések során undorító dolgokat vágtak a fejemhez... később, amikor ezek feljönnek, akkor műbamba arccal színészkedve közlik, hogy hát ők ilyenre nem emlékeznek, biztos rosszul emlékszem / hallottam; hasonló helyzet: anyám iszonyat gúnyos és bunkó stílusban tud reagálni dolgokra... amikor ezt bárki szóváteszi neki, játssza az értetlent, hogy "túlérzékeny vagy, én nem voltam veled sohasem gúnyos, csak úgy akartad érteni"... az a vicces, hogy néha 1 másodperccel utána, miután konkrétan vissza van neki utánozva túlzás nélkül, hogy hogy beszélt... "hát ő így nem". És nem én vagyok az egyetlen ember, aki ezt észrevette rajta
- amikor másokkal példálóznak, hogy az XY gyereke mennyivel ilyenebb meg olyanabb... amikor meg az XY gyereke vmi olyat tesz, ami nem szimpatikus, akkor "engem sosem érdekelt az XY gyereke". Vagy amikor azzal indokolnak meg dolgokat, hogy "de ez a legtöbb háztartásban így van / más gyereket is ütnek / nekik sem engednek meg ezt-azt-amazt", amikor meg kiderül, hogy máshol nem ez megy, akkor "engem nem érdekelnek a hülye kortársaid, attól még van elég ilyen család / engem sosem érdekeltek mások"
- ígérgetések, aztán amikor számon vannak kérve, akkor "én ilyet nem ígértem meg soha"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!