Gaslighting-ra milyen példát tudtok mondani családi kapcsolatokban?
Nekem anyám csinálja rendszeresen.
Példa: gyerekkoromban rengeteget dolgoztatott otthon, minden egyes napra ki volt adva a lista. Szó szerint volt egy lista, de nem olyanokkal, hogy a saját szobámat takarítsam ki, hanem, hogy vágjak tüzelőt, nyírjak füvet, sövényt, gereblyézzek faleveleket, mosogassak, menjek boltba, takarítsak ablakokat, takarítsam ki fogkefével a fugákat stb.
Na, ezek anyám szerint nem voltak, azt állította pár hónapja, hogy szökőévente csináltam ilyeneket max.
Vagy például hitelt akartak felvetetni velem, mondtam, hogy szó sem róla, 2 év múlva felemlegettem a témát és üvöltött, hogy ő ilyet sosem mondott...
Exem felhívott, hogy nézzek ki délutánra valami moziműsort, nemsokára jön. OK. (Hónapok óta nem sikerült elérnem nála amúgy, hogy elmenjünk moziba.) Odaér, ebédel és közli, neki kb 2,5 óra múlva otthon kell lennie, mert kezdődik a meccs és apjával szeretné nézni.
Mondom de kinéztem a moziműsort, azt mondtad, elmegyünk.
Ő? Nem mondott ilyet. Biztos, hogy nem beszéltünk moziról.
Nem tudtam, hogy létezik erre szó. XD
Nekem nagyanyám rendszeresen csinálta, és csinálja a mai napig. Anyám is örökölte, vagy átvette ezt a szokást.
Rendszeresen téma nálunk, hogy ő miket "nem" csinált, és miket "nem" mondott. Furcs, mert én és testvérem mindenre IS emlékszünk. És mikor mondjuk, hogy ez meg az volt, akkor az rá a válasz, hogy "én SOSEM mondtam/tettem ilyet", "hogy hazudhattok ilyet?", "talán hasonlót mondtam, de nem azt, amit ti most".
Borzasztóak. Nem tudom, hogy tényleg elhiszik, nem emlékszenek arra miket mondtak, vagy mi ennek a háttere?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!