Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha megvaltoztatom a vezetéknev...

Ha megvaltoztatom a vezetéknevemet attol örökölhetek?

Figyelt kérdés
Az apám nem foglalkozott velem se a családja ezért gondolkodok név valtoztatáson (nem az ő nevüket szeretném tovább vinni). De azért kitolni se szeretnék magammal. Férre értés ne essék de úgy érzem ha öröklök megérdemlem a részemet...
2021. febr. 7. 13:40
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
69%
Ugyan nem teljesen a kérdésre válasz, inkább a kommentekre reakció: ez így biztos, hogy nem teljesen igaz, hogy mindenképp örökölnie kell. Ismerek olyat, akit az apja elhagyott, majd apunak lett másik családja, ott született két gyereke. Mikor meghalt, csak a két, házasságból származó fia örökölt, az elhagyott gyerek nem, pedig ráadásul az apja nevét viselte a gyerek. Nem tartották a kapcsolatot, de nem volt konfliktusuk sem, mégis ki tudta zárni az öröklésből.
2021. febr. 7. 15:30
 12/21 anonim ***** válasza:
78%

A "valamit biztos örökölni kell" válaszoló, feltételezem, a köteles részre gondol. Az akkor van, hogyha apu mondjuk mindent az szomszéd nénire hagyna végrendeletileg, hogy a kérdezőnek ne jusson semmi. Ebben az esetben lép életbe a köteles rész, ami garantálja, hogy egy minimális rész jusson az örökségből annak, aki jogosult rá jogilag (jelen esetben a gyerek ugye, de vonatkozik ez mindenkire, aki alapból örökölne).

Ha viszont apuka kizárja a kérdezőt a dologból, akkor már köteles rész sem jár.

2021. febr. 7. 15:43
 13/21 anonim ***** válasza:
51%
Várd meg, amíg feldobja a pacskert.
2021. febr. 7. 16:15
 14/21 anonim ***** válasza:
90%

12es. Igen arra gondoltam.

Most utánaolvastam, már tiszta a kép. Szóval a kitagadásnál kell megindokolni, és ott kell nyomós ok (pl. a gyerek az életére tört), a kizárásnál nem kell indokolni, viszont ott fellebezhet a gyerek és igényt tarthat a kötelesrészre.

[link]

2021. febr. 7. 17:05
 15/21 anonim ***** válasza:
18%
"Férre értés ne essék de úgy érzem ha öröklök megérdemlem... ". Nincs itt félreértés.
2021. febr. 7. 18:38
 16/21 anonim ***** válasza:
26%

"Férre értés ne essék de úgy érzem ha öröklök megérdemlem a részemet..."

Miért érzed úgy hogy megérdemelnéd ?

2021. febr. 7. 18:41
 17/21 A kérdező kommentje:
16os, elég szomorú hogy ha nem gondolsz a helyzetembe, egész életembe nem kaptam semmit sem tőle azt a havi pár ezer forintos gyerektartást leszámítva, te valószínüleg boldog családi környezetbe nőttél fel ami nekem szinte hihetetlen és else tudom képzelni milyen az vagy egyáltalán kimondani valakinek azt hogy "Apa". Ha már életébe nem kapom meg azt ami elvárható lenne még minimális szinten se akkor szerintem ez a minimum.
2021. febr. 7. 20:21
 18/21 anonim ***** válasza:
Tévedésben vagy. Az 5. válasz is az enyém volt. Gondolod boldog családi környezetben nőttem fel? Még mindig nem értem miért érdemelnél örökséget.
2021. febr. 7. 20:37
 19/21 A kérdező kommentje:
Én elfogadom a te nézőpontodat, de az hogy neked nem kell örökség nem ugyan az mint hogy nem érdemlem meg az örökséget, légyszives akkor fejtsd ki hogy miért nem? Én miről tehetek amiért nem vagyok rá méltó?
2021. febr. 7. 20:47
 20/21 anonim ***** válasza:
8%
Van egy apad, akinek a vezetéknevétől meg akar az szabadulni. Ha ekkora az utálat, akkor attól az embertől semmi se kelljen. Ennyi. Vita vége.
2021. febr. 8. 07:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!