Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A gyermekem levelezős egyetemi...

A gyermekem levelezős egyetemista lesz. Mire számíthatok, mennyire támogathatja a volt férjem a tandífizetésben?

Figyelt kérdés
Eddig a volt férjem fizetéséből kaptam a tartásdíat. Erről már le kell mondanom. Levelezős képzés esetén (itt alacsonyabb a tandíj, azért jelentkezett arra a gyermekem)milyen arányban illik/etikus elvárni az apától a támogatást? Nem biztos, hogy a gyermekem talál munkát, az én fizetésem azonban nem elég a tandíjra. Apától mennyit kérhet a gyerekem? 50%- 30%-át a tandíjnak? Mivel velem él a gyermek, elég sok kiadásom van rá (TB, BKV, telefon/internet és persze étkezés...reszi)
2010. aug. 6. 11:34
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
Miért nem jelentkezett államilag támogatott képzésre? Vállaljon ő maga is munkát, azzal besegít otthon.
2010. aug. 6. 11:41
 2/16 anonim ***** válasza:

Mennyire támogathatja? Amennyire akarja

Van gyerektartási díj de annak az összegét nem a kiadások határozzák meg hanem a férj fizetése

2010. aug. 6. 11:47
 3/16 anonim ***** válasza:

na álljon meg a menet.

levelező tagozatra az jelentkezik, aki munka mellett tanul.

levelezőből is van amúgy államilag támogatott.

szóval, ha ő veled él, teszem azt, most érettségizett, miért nem jelentkezett állami/nappali képzésre, ahol ösztöndíjat, szoctámot is kaphatna...és nincs tandíj.

szóval, hogyha volt olyan bátor és költségtérítéses levelezőre jelentkezett, akkor igen is tartsa el magát.

nekem a nappalis!! költséges csoporttársaim is dolgoznak és maguk fizetik a tandíjat, nem a szülők....

2010. aug. 6. 11:50
 4/16 anonim ***** válasza:
annyira etikus, amennyire engedi a keresete. ha annyit keres, mint te, akkor 50-50, ha többet keres, akkor mondjuk 60-40, stb.Talál a gyerek valamit biztos. De ha jól tanul , jövőre átmegy támogatott nappalira, kap szoc. ösztöndíjat, tanulmányi ösztöndíjat, és még dolgozhat is diákmunkát. Menni fog az! Annyit fog adni a férjed, amennyire szükség lesz, neki is gyereke. Te ne a férjed pénzére spórolj, majd azt megvédi maga!Ha jobban keres, akkor nyugodtan fogadj el többet! Nem csak a tandíj a költség. A gyereket te akarod eltartani?
2010. aug. 6. 11:50
 5/16 anonim ***** válasza:
De ha levelezős egyetemista lesz akkor miért ne dolgozna?és akkor megis van oldva a tandíj kérdés:-)
2010. aug. 6. 11:52
 6/16 anonim ***** válasza:

Menjen el a gyereked diákszövetkezetbe és keressen munkát. Én nappali képzés mellett el tudom tartani magam, igaz, államin vagyok. Mivel nem áll úgy a cslád, eszembe sem jutott fizetősre jelentkezni. Nem értem, ti miért tettétek.

Na mindegy, a lényeg, hogy ha a gyereked ilyenre adta a fejét, akkor menjen el. Budapesten talál munkát, csak akarni kell.

2010. aug. 6. 11:53
 7/16 anonim ***** válasza:

szerintem az Apától elvárható, Segítse gyermekét a boldogulásban. És a gyermektől is elvárható hogy találjon munkát.

Milyen a kapcsolata az apával? Ha jó(ha nem), üljetek össze megbeszélni, ehhez a bíróságnak már nincs köze, de ember módjára kérjetek tőle támogatást.

2010. aug. 6. 12:00
 8/16 anonim ***** válasza:
Mielőtt jelentkezett fizetős levelezőre akkor kellett volna ezt az apával megbeszélni
2010. aug. 6. 12:03
 9/16 anonim ***** válasza:

Szia! Kedves előbbi válaszadóknak írom, hogy lehet, hogy azért jelentkezett költségtérítésesre, mert másra nem vették fel (gondolom én). Levelezőn valóban azok vannak, akik dolgoznak a tanulás mellett, de nem biztos, hogy Budapesten él az illető... Honnan veszitek? Ha vmelyik vidéki egyetemre jelentkezett, akkor nem is olyan biztos, hogy talál munkát, mert meg kell mondanom, hogy nincs olyan sok lehetőség!!! Én magam is kerestem és tudom, hogy mi a helyzet vidéken, itt felénk legalábbis (Eger környéke...).

Egyébként nálunk is ugyanez a helyzet, hogy elváltak a szüleim, apukám mondjuk jól keres (ügyvéd), anyukám sajnos kevésbé (pedagógus), de 50-50%-ban támogatnak mindketten! Szerintem így etikus, ill. igazságos, hiszen ketten "gyártottak", ketten kell hogy gondoskodjanak rólam, amíg nem leszek keresőképes... Anyukámmal élek amúgy, akinek érthető okokból így is nagyon hálás lehetek, hogy egész eddigi életemben támogatott és nyilvánvalóan (ha a racionális oldalát tekintjük) sokkal többe kerültem neki, mint az apámnak... Szóval magyarázd el neki, hogy ha te is támogatod a lányodat, akkor támogassa ő is! Persze ez nem azt jelenti, hogy a gyermeked ne dolgozzon, hiszen az csak jó, ha van saját jövedelme így is könnyítve a ti költségeiteken! :) Én is igyekszem itthon segíteni mindenben, ez a minimum, úgy érzem...:)

2010. aug. 6. 12:03
 10/16 anonim ***** válasza:
11:41-es vagyok. Teljesen egyetértek az előttem írókkal. Következő félévtől jelentkezzen át nappali képzésre, ott kaphat ösztöndíjat, szociális támogatást, fizetni se kell. Mellett tud dolgozni. Én egy elég komoly egyetemre jártam, nappali tagozatra, éltanuló voltam kitűnőre diplomáztam, mellette végig dolgoztam, eltartottam magam, diploma után fél évvel lakást vettem. Ha meg költségtérítéses helyre jelentkezett, akkor nagyon elrontattátok a dolgot, mese nincs, vagy fizettek, vagy kihagy egy évet, nem kell fizetni, dolgozzon, és jelentkezzen újra, államilag támogatott képzésre. Az apával meg beszéljétek meg ember módjára a dolgot, bár ha a lányod nem foglalkozik az apjával, akkor pénzt se várjon tőle.
2010. aug. 6. 12:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!