Családtagok között normális dolog, hogy titkolózik valaki az anyagi helyzetéről?
Sógoromék - szerény kifejezéssel élve - meglehetősen gazdagok. Kb 8-10 éve kezdett nekik nagyon futni a szekér, előtte átlagos színvonalon éltek. Normális dolog, hogy szabályosan titkolják, hogy hogyan sikerült erre a szintre jutniuk? A másik sógoromékkal össze is vesztek - gyakorlatilag amiatt, hogy meg merték kérdezni, hogyan sikerült ilyen színvonalra jutniuk. Mi már meg sem 'merjük' kérdezni, mert úgy vettük észre a férjemmel, hogy ez nekik nagyon kényes téma. Bármi anyagi jellegű dolog kerül szóba (pl mondták régebben, hogy új autót vettek. A férjem gyanútlanul megkérdezte, hogy valami baja lett a réginek? Erre kínos csend volt a válasz - azóta igyekszünk minden ilyen témát kerülni. Azóta nem feszegetjük a témát, csak nyugtázzuk, hogy kb minden évben lecserélik valamelyik
- egyébként vadiúj - autójukat.) De így, hát elég képmutatónak tűnik a kapcsolatunk, hogy vannak témák, amiket látványosan kerülni kell, hogy ne jöjjön a kínos csönd... 😅 Pedig régebben nagyon jóban voltunk, de így valahogy felületes lett az egész. Nektek is van ilyen rokon, aki intim területnek tartja az anyagi helyzetét? (még annyit, hogy soha nem kérünk tőlük pénzt, nem támogatnak senkit tudtommal a családból, tehát pusztán kíváncsiak lennénk, hogy mégis, hogyan...?)
"Miért, nem lehet megkérdezni egy családtagtól hogy miért cserélte le a kb 1 éves vadonatúj autóját?"
Meg lehet kérdezni, de amit te írtál, ott nem ez történt, hanem már a kérdésbe belecsomagolt a férjed egy világnézetet és társadalmi státuszt, amire ha vki magasabb társadalmi státuszban van, akkor nem tud úgy válaszolni, hogy ne tűnjön a szemetekben fellengzősnek. Ezért volt a kínos csend.
Szia, csak a saját esetemet tudom leírni :férjemmel (hat éve vagyunk házasok) nem titkolózunk az anyagiakkal kapcsolatban, de nem is mondjuk ki senkinek, mennyit keresünk. Apósom kedvenc témája ez, mikor mennyit költött a férjem, vagy nekem mennyi a GYED - em, de én mindig mondom, hogy ez magánügy. Én sem érdeklődöm, hogy aznap mennyi dolga volt, és mennyit keresett egy maszek melóval (após festő) de nem is érdekel, az ő dolga. Szerintem még közeli rokonok előtt sem illő ilyenről érdeklődni, én kifejezetten kerülöm a témát, soha senkitől nem kérdeztem meg a keresetét.
Egyszerűen nem tartozik rám. Az ember úgyis sejti, a foglalkozása alapján, ki mennyit keres, egy maszek, ha jól keres, én örülök neki, hiszen megdolgozott a pénzéért. A másik, soha nem lehet tudni, ki mennyit nyer lottón, örököl a házastárs stb ezek mind magánügy. Ha az illető magától mondja, akkor oké, de direktbe rákérdezni valaki (akár közeli családtagok) fizetésére, szerintem illetlenség.
Ezt nem értem amúgy én sem hogy miért ugrik szinte mindenki a pénz témára. Akinek kevés van az azért szégyenli, akinek sok, az meg azért?
Szerintem pont azok az anyagias emberek (a legtöbb az ebben a mai világban) akiknél ez tabu.
Én még egy idegentől sem venném sértésnek ha megkérdezné, nyíltan elmondanám, mert attól hogy valaki tudja, nekem sem több, sem kevesebb pénzem nem lesz.
Nálunk azért sarkalatos, mert férjem is maszekol, és valóban megdolgozik érte, más meg irigykedve kérdezi, hogy már megint nyaraltatok??
Igen bammeg, már megint, sőt, jövő hónapban megyünk wellness hétvégére, de bárki nyugodtan melózzon ennyit, mint mi férjemmel, mert még nincs gyerekünk és szeretünk utazni, kirándulni, pihenni. Bárki csinálhatja, legyen egy jó, piacképes szakmája, dolgozzon heti hat napot 7-18 ig, aztán kész. De ehhez senkinek nincs köze, melyik hónapban mennyit dolgoztunk, miért is kéne beszámolnom róla?
"nem tudjuk, hogy a családtagunk mivel foglalkozik (de olyan szinten, hogy legális-illegális, egyáltalán milyen területen dolgozik, ahol ekkora vagyonra lehet szert tenni. Nekem ez még mindig furcsa, nem tehetek róla..."
Hozzánk is beházasodott valaki, aki ilyen, és azóta ilyen a férje is (aki pedig korábban teljesen normális volt): semmire se szabad rákérdezni, mert egyből a zsebükben turkálásnak veszik a legártatlanabb kérdéseket is, és megsértődnek, mindenre az a válasz, hogy "most erről nem szeretnék beszélni", stb. Szerintem is tök természetellenes folyton csak az időjárásról beszélni, meg ilyen teljesen személytelen dolgokról, mint valami vadidegenekkel, soha semmi komolyabbról, hiszen közvetlen rokonom a férje.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!