Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Egyetértesz azzal a hagyománny...

Egyetértesz azzal a hagyománnyal, hogy az elsőszülött fiúgyermek az édesapja keresztnevét örökölje?

Figyelt kérdés
Miért?

2020. aug. 9. 17:12
1 2 3 4 5 6
 21/59 anonim ***** válasza:
94%

Nálunk a rokonságban 5 Laci van, bár a vezetékneve nem mindegyiküknek ugyanaz, még így is zavaró. Amikor szóba kerül valamelyikük, először külön egyeztető tárgyalást kell lefolytatni, hogy tudjuk, melyikről beszélünk. Rém idegesítő, csak a probléma van belőle.

Nem is beszélve a hivatalok, közművek, egyéb szolgáltatók nyilvántartásairól, ahol az egy háztartásban élő, egyforma nevű embereket meg az adataikat sokszor összevissza keverik. Aztán mehetnek panaszkodni, hogy a másiknak adták át a saját kézbe kézbesítendő küldeményt, meg tarthatnak kiselőadást a zavarodottan pislogó ügyfélszolgálatosnak, hogy "igen, Tóth Béla vagyok a Pipacs utca 24-ből, de nem az, hanem a másik". (Láttam/hallottam ilyenekre több példát.)

Mi sem akartuk a férjem nevét adni a fiunknak. Én a fentieken túl azért sem, mert nekem tudathasadásos állapot lenne, mikor a játszótéren a férjem nevét kiabálom a "gyere le a mászókáról" felszólítással egybekötve. A lányomat sem akarnám a saját nevemen szólítani.

2020. aug. 9. 21:27
 22/59 anonim ***** válasza:
85%

Ha jól hangzik a szülő neve és nem furcsa a szülőknek, hogy a gyereket a saját nevükön szólítják, akkor oké. De csak a hagyomány miatt nem. Volt olyan rokonom, akik azért vesztek össze évekre a nagyszülőkkel, mert a feleségnek nem tetszett az ötlet, hogy ugyanúgy nevezze el az elsőszülött fiát, mint a férje meg négy generációs felmenői, és mivel a férje sem ragaszkodott hozzá, más lett a kisfiú neve. Emiatt az apósék évekig látni sem akarták őket, de hát azóta is visszasírják, hogy a kisfiú fiatal korában nem voltak jelen.

Nálunk az alapján volt névválasztás mindhárom gyereknél, hogy mi tetszik és mi passzol a férjem vezetéknevéhez. A legidősebb fiunk a férjem bátyjának a nevét kapta, illetve az én öcsémet is így hívják, úgyhogy ezt megbeszéltük velük, és mivel őket nem zavarta, így a fiunk az ő keresztnevüket kapta. De főleg azért, mert az tetszett és kézenfekvő volt. Egyébként a testvéreinknél sem divat ez a név továbbadás, úgyhogy nem hoppoltunk el előlük egy lehetőséget sem.

2020. aug. 9. 21:59
 23/59 anonim ***** válasza:
88%
egy leszülető léleknek ne az idiota hagyomány adjon nevet!két szülője döntsön a nevéről!
2020. aug. 10. 00:00
 24/59 anonim ***** válasza:
90%
23-as nincs leszületés, de amúgy igazad van.
2020. aug. 10. 01:36
 25/59 anonim ***** válasza:
100%
A gyerek első 7 évben a szülei mintáját követi. Nem célszerű ugyanazt a keresztnevet adni, mert az apa mintája a keresztnév azonossága miatt a kevésbé pozitív mintát is leköveti feltétel nélkül. Teljesen azonosul az apjával.
2020. aug. 10. 06:52
 26/59 anonim ***** válasza:
84%
Ha tetszik a szülőknek, miért ne. De csak a hagyomány miatt nem. Férjemet ugyanúgy hívják, mint az apját, nagyapját, stb., nem tudom meddig felmenően. De a fiunk mégis más nevet kapott, mert ő (a férjem) nem szereti a nevét. Ha akarta volna adni, belementem volna, mert nekem nincs különösebb bajom a névvel (bár nem is lenne benne mondjuk a top5-ömben), de kategorikusan kijelentette, hogy biztos nem. Nálunk nem volt ezen problémázás apósék részéről, sosem akartak beleszólni vagy befolyásolni minket.
2020. aug. 10. 12:29
 27/59 anonim ***** válasza:
26%

Az is jó.

De én a saját családomban azt láttam, hogy az első gyerek az anyai nagyszülők keresztnevét kapta. Persze az volt, hogy egyezett az apáéval is.

Jó az, ha akár 4 ugyanolyan nevű családtag ül az asztalnál. Aztán becéhetik mindegyiket máshogy vagy sehogy, ha ő a legkomolyabb.

2020. aug. 11. 04:36
 28/59 anonim ***** válasza:
37%
Én nem adnám, de azzal sincs bajom ha valaki így választ nevet. Élje mindenki a saját életét.
2020. aug. 12. 00:06
 29/59 anonim ***** válasza:
100%

Ő már egy másik önálló ember, entitás. Nem az apuka folytatása; egy külön, önálló lény; külön tudattal; amit tisztelni kell.

Meg amúgy kavarások lehetnek pl melyiküknek jött valami hivatalos levél; meg nemtom, de elsődlegesen talán arra gondolnék, amit elsőnek írtam ami eszembe jutott, hogy önálló lény; de azért ez a leveles is fontos lehet; lehet, hogy pl nincsenek is jóban , és akkor mit bontogatnák egymás levelét :)

Azzal egyébként semmi bajom; hoghya második keresztnévnek kapja, azzal nincs baj, az lehet jó.

2020. aug. 13. 00:21
 30/59 anonim ***** válasza:
14%
Valaki itt írta a 23-as kommentben (aug. 10. 00:00), hogy ne egy hagyomány határozza meg egy gyereknek a nevét; ez jó gondolat; viszont hozzátenném még érdekesség képpen, hogy a neveknek is van egy rezgése; tehát lehet,hogy pl annak a gyereknek is pont pl arra a rezgésre lesz szüksége a nevében, mint az apukájának volt; de azért akkoris raknék mellé még ugye egy saját nevet; ami a gyereknek személyre szabott. Meg pl valaki egyszer mondta, hogy lehet ilyen, hogy a leszületendő gyerek rezgi át a nevét a szülőknek. És akkor ők ezt az infót is pl meg tudják kapni, lehívni, meg pl inspirációt küldhet a gyerek, úgy vélem; hogy melyik név tetsszen a legjobban a szülőknek, amelyiket adják. PL egy adott név támogathat tulajdonságokat. Pl én a nevenapja nevű oldalon ott szoktam látni nagyon találó személyiségleírásokat a nevekhez kapcsolódóan; én amikor rámegyek, megnézek egy nevet; nekem azok mindig stimmelnek a személyiséggel is; tehát én ezt most csak felvetettem; hátha érdekes még valaki számára.
2020. aug. 13. 00:26
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!