Családon belüli bántalmazás/erőszak! Mi válthatja ki egy emberből, hogy a saját családját bántalmazza vagy erőszakos legyen velük? Magyarázható ez azzal, hogy a bántalmazót is bántalmazta gyerekkorában a saját családja?
Magyarázható, de nyilván ez sosem lehet ok. De ugyanez érvényes arra, amikor valakit molesztalnak gyerekként, azaz:
Ha valaki azt tapasztalja meg gyerekként, hogy a határok atlephetok, akkor felnove azt tanulja meg, hogy nincsenek határok.
Nagyon sok bántalmazó családban felnőtt ember reagál éppen ellenkezőleg: majd ő megmutatja hogy máshogy is lehet!
Engem elhagyott az anyám,ide-oda hányódtam gyerek koromban de felnőttem és úgy döntöttem én csak azért is jó anya leszek. 4 fiú mondja szinte minden nap " anya olyan jó hogy te vagy az anyukám" 😊
Szerintem így egészében az mondható el, hogy az válthatja ki, ha nem tanulta meg a frusztrációját egészséges módon levezetni. Nem feltétlen kell, hogy a szülei bántalmazzák testileg, elég, ha sosem hallgatják meg, nem tanítják meg érvelni, a saját igazáért kiállni... olyan környezetben nő fel, ahol mindenki műveletlen, és nem tudja magát kifejezni. De persze, ebbe beletartozik a verés is - ahol azt látja, bármi olyat tesz, ami a szüleinek nem szimpatikus, akkor durr, egy pofon. Akkor nyilván a csapkodás lesz az első reakció. Megint más kérdés az, milyen személyiség, felül tud-e ezen kerekedni, néz-e, olvas-e a témával kapcsolatos könyveket, filmeket, ha kell, igénybe vesz-e pszichológusi segítséget.
Illetve még van egy fajta - az a tekintélyelvű ember, aki igényli, hogy a gyerekei tiszteljék, de máshogy nem tudja kivívni azt a fajta "tiszteletet", amit akar.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!