Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Nem akarok folyton a nővérem...

Nem akarok folyton a nővérem gyerekére vigyázni, és engem szidnak le? Ez miért lenne igazságos?

Figyelt kérdés

Én még egyetemre járok, de ugye most az időnk nagyobb részét itthon töltjük. Ilyeneket csinál a tesóm:

-becsenget (hívatlanul), hogy visszahozott egy ezeréve odaadott felsőmet (ürügy). Közben a gyerek a kocsiban ordít torka szakadtából, mire rám néz a tesóm, hogy jajj pont boltba megy, itt hagyhatja addig? És mire végigmondja a mondatot, már adja a kezembe a bömbölő gyereket. Gondoltam fél óra maximum, de mikor még 3 óra múlva se jött a gyerekért, azért már felhívtam, hogy mizu. Erre hogy jajj hát nem szóltam, azt hitte jól elvagyunk és ő hazament gyorsan megfőzni, de akkor egy órán belül ott van a gyerekért (úgy, hogy amúgy 15 percre laknak).

-bárhová megyünk/bárhol voltunk a párommal, vagy barátnőkkel, hallgatom, hogy nekem milyen jó, hogy mehetek, van erre lehetőségem és hogy ő moziba sem volt már 4 éve, nemhogy wellnessezni, vagy nyaralni, kirándulni. Ha meg hívom, akkor az a baja, hogy "de a gyerek...", és ekkor jön az, hogyha hétvégére itt hagyhatná nálunk, az milyen tök jó lenne.

Közben az unokahúgom tiszta neveletlen, mindenért azonnal üvölt és csapkod, harap (3 éves lesz). Ezt is mondtam már neki, hogy foglalkozhatna vele többet, mert látok más korabeli gyerekeket, és azok közel sem ennyire kezelhetetlenek. Pl. nem mernek vele étterembe menni, repülőre ülni, vagy fél óránál hosszabb útra menni kocsival. Nem most, hanem rendes körülmények között sem... Szóval alapból problémás gyerekről van szó, ő meg folyton idehozná, amit sem a párom, sem én nem akarunk. Most meg felhívta a szüleinket panaszkodni, hogy ő rám nem számíthat semmiben, és hogy "amúgy sincs semmi dolgom" (ja, vizsgaidőszak előtt dehogy). A barátom szerint hívjam fel, miután rám küldte anyát, de az meg olyan dedó lenne, hogy előveszem, miért árulkodott...

Ti mit csinálnátok?

2020. máj. 1. 18:29
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
100%
ha anyád a nővéred pártját fogja, akkor lehet javasolni kéne, hogy a gyereket mostantól nála dobja le. van egy olyan érzésem, hogy nem tartana sokáig és anyukád is veled értene egyet :D
2020. máj. 1. 19:06
 12/28 anonim ***** válasza:
100%
A gyerek apja hol van?
2020. máj. 1. 19:10
 13/28 anonim ***** válasza:
80%

Az anyuka csak kiszarta ezt a szerencsétlen gyereket. Csak nyűg neki. Mi lesz vele így!? Sajnálom a kicsit ☹️

Viszont tény, hogy te sem vagy az anyja. Nem neked kell vigyáznod rá. Te vagy, aki hagyod magadraerőltetni ezt az egészet.

Hogy mit csinálnék?

Elhajtanám a rákba, hogy addig ne keressen, amíg nem tud felelősén és odaadóan foglalkozni a gyerekével! Ha már elvállalta, akkor legyen érett a neveléséhez is, ne csak a b🤭száshoz! 🤦‍♂️

2020. máj. 1. 19:18
 14/28 anonim ***** válasza:
66%
Nálunk is ismerősöm tanár és most minden szülő ki van akadva, mert foglalkozni kell a gyerekkel(amit ugye megcsinált az óvoda/iskola stb.) és most jönnek rá milyen neveletlen vagy hogy mennyire nem ért valamit.
2020. máj. 1. 19:30
 15/28 anonim ***** válasza:
84%
Biztos nem vigyáznék rá, csak vészhelyzetben, ha valami nagy gáz van. Nekem nem hiányzik a hiszti, meg az aggódás. Ha erre lenne szükségem, lenne sajátom.
2020. máj. 1. 19:54
 16/28 anonim ***** válasza:
100%
"Sajnos most nem érek rá."
2020. máj. 1. 19:57
 17/28 anonim ***** válasza:
100%
Ebben az a legszebb, hogyha neked lesz gyereked, egy percet nemvfog vigyázni rá. Nálunk is az volt a szöveg, hogy azért család a család. Kötelező volt mindenkinek ugrani, ha a gyerekekre kellett vigyázni. Egyszer kellett volna a nagyobbik fiamra vigyázni egy szombat délelőtt, úgy ,hogy sógórnő már 17 éve nem dolgozott, tehát nem valami nagy pihenést akadályoztam volna meg, az válaszolta, hogy tud egy olcsó bébiszittert. Azt hittem padlót fogok, vészhelyzet volt nálunk. Én anno, ha körmöshöz ment, ha az anyjához kávézni, mert kivan és ki kell mozdulnia gyerek nélkül, mindig rendelkezésre álltam. Azóta szóba sem állok velük, ott volt az a pont, ahol besokalltam.
2020. máj. 1. 21:14
 18/28 anonim ***** válasza:
100%
"Bocsi, nem érek rá, tanulnom kell a vizsgákra." Pár alkalom után remélhetőleg leesik neki, hogy nem sózhatja rád csak úgy a gyereket, ha arra szottyan kedve.
2020. máj. 1. 21:22
 19/28 anonim ***** válasza:
100%

Az a sunyin rádlőcsölés, hogy csak úgy a kezedbe nyomja "egy kicsit", aztán órákra eltűnik, az kemény! 😃

Mivel én is épp gyeden vagyok az első gyerekemmel, megértem a tesódat, hogy jólesik neki pár óra fellélegzés, meg hogy nyugodtan tudja tenni egy kicsit a dolgát (akár főzni), de annak nem ez a módja.

Ha a te dolgod is lenne az ő gyereke, akkor a te beleegyezésed is kellett volna a gyerevállaláshoz. Gondolom, nem kérte. Így aztán ha szeretné, hogy mégis vigyázz a gyerekre, hogy legyen egy kis "szabija", akkor kérni kell, és meg kell kérdeznie, hogy alkalmas-e, belefér-e, nem bánod-e, és előre kell közölni, hogy meddig szeretné, aztán be is tartani. A nemet pedig zokszó nélkül el kell fogadnia, mert az ő gyerekvállalása nem mehet kényszerből másvalaki dolgának, sőt a szabadidejének, pihenésének, szórakozásának sem a rovására.

Túlzás tőle, hogy nem számíthat rád semmiben. Számítani valakire a szükségben kell. Ha halaszthatatlan dolga, elintéznivalója van, ahová nem, vagy csak nagyon nagy kényelmetlenség árán vihetné magával a gyereket (pl. valami orvosi vizsgálat, karácsonyi ajándékvásárlás), akkor gondolom számíthat rád. Egyébként nem vagy köteles rendelkezésre állni, nem várható el tőled, hogy áldozd fel a szabadidőd, hogy neki több legyen, akkor sem, ha "amúgy sincs semmi dolgod". Ő vállalt gyereket, nem te kérted a nyakadba. Nem csősznek vagy ott, akkor is boldogulnia kéne vele, ha 200 km-re laknál. Persze, a testvérének szívesebben tesz az ember szívességeket, de magának csinálta a kislányt, és ha te, aki még nem akartál gyereket, heti 2-3 óránál többet nem kérsz belőle, azt nem róhatja fel neked.

Igen, a gyereknevelés baromi fárasztó, kimerítő, és sokszor kifejezetten szívás, de meg kell tudni vele birkózni, akkor is, ha nehezebb mint ahogy elképzeltük.

Te kirándulsz, wellnessezel a barátoddal, barátnőiddel, mert még gyerektelen vagy és megteheted. Neki is megvolt ez a szakasz az életében, és élvezhette a szabadságot ahogy akarta, nem bébicsőszködéssel töltötte. Ez az időszak neked is jár, akkor is, ha ő közben gyereket szült. Ne akarjon már neked elvenni belőle. Valószínűleg neked is lesz gyereked, és majd akkor neked is vége lesz a wellnessnek pár évre, de addig ne kelljen a szabadságod egy részét kicserélned arra, hogy ingyenszitter legyél, mikor semmi kedved hozzá. Neki sem kellett.

Én is kíváncsi vagyok, hol az apa a történetben. Nekem úgy van időm néha elmenni biciklizni, beszélgetni, kicsit kiszellőztetni a fejem, hogy az apja van a gyerekkel 2-3 órát. A mamával kapcsolatban én is azt javaslom, hogy legyen ő a bébicsősz, ha annyira nagy a szája.

Mikor legközelebb alkalom nyílik rá, szóba jön, beszéld meg ezeket a családdal, külön a tesóddal és a szüleiddel. Én itt keményen fogalmaztam, te azért próbáld jóval finomabban előadni, főleg a tesódnak, mert ő lehet, hogy tényleg nagyon megviselt, legyél együttérző, de túl önfeláldozónak nem kell lenni.

2020. máj. 1. 22:30
 20/28 anonim ***** válasza:
21%

A majdnem harom eves kicsit tag fogalom, es a dackorszak tud harom eves korig sot valamivel tovabb is tartani. :)

2020. máj. 1. 22:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!