Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha a családban a szülők...

Ha a családban a szülők elhízottak a gyerekek is nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak?

Figyelt kérdés

4-en vagyunk a családban, anya, apa, nővérem és én. Mindhárman elhízottak én meg vékony vagyok. Nem tudok annyit enni, mint ők és nagyon válogatós is vagyok, nem tehetek róla. Ezt gyakran meg is jegyzik és piszkálnak, hogy egyek még többet, mert keveset ettem. Nem értem, miért kéne nekem is kövérnek lenni. Én elégedett vagyok az alakommal, semmin sem változtatnék. És jól is lakom mindig, nem kívánok több mennyiségű kaját vagy nasit az étkezések közt.

Ezen gondolkodtam ma és eszembe jutott a kérdés: mondjuk engednék az unszolásuknak és többet ennék, mint amit kívánok hogy hízzak és boldogok legyenek hogy rajtam is van súlyfelesleg, mint rajtuk. Vajon a többi elhízott családban is így lesznek a gyerekek elhízottak? Mert a szüleik mintáját követik vagy ha nem, akkor a szülők piszkálására mégis többet esznek és ezért híznak el?

2020. ápr. 26. 19:54
 1/10 anonim ***** válasza:
90%
Jól gondolod, sokszor azért lesz túlsúlyos a gyerek is egy túlsúlyos családban, mert ugyanazokat az ételeket eszik (fehér kenyér, tészta, cukor, csoki stb...), ebben nő fel, ez neki a természetes és ezután jön az, hogy "nem etehetek róla genetika".. Való igaz, hogy genetikailag lehet valaki hízásra hajlamos, DE egészséges étkezéssel, kisebb adagokkal , mozgással azért az extrém elhízás elkerülhető.
2020. ápr. 26. 20:00
 2/10 anonim ***** válasza:
84%
Tehetek *
2020. ápr. 26. 20:01
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Ja és külön megdicsérnélek téged, hogy van akaraterőd megállni ha jól laktál és nem eszel 3 személy helyett.
2020. ápr. 26. 20:02
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Az unokatestvéremék családja ugyan ez.4-en vannak.Apuka,anyuka és a legkisebb lány(12 éves) elhízottak.És a fiú aki 15 éves teljesen normális az alakja ilyen átlagos.Viszont tenyleg így van náluk hogy a 3 túlsúlyos ember zabáltatni akarja azt aki nek akar annyit enni.

Az én családom is ilyen.Anya,apa és a nővérem elhízott.Es ha nem eszek annyit akkor mindig piszkálnak hogy egyek már meg hogy biztosan fogyókúrázok.Amúgy hozzáteszem azt is hogy én kiskoromban nagyon dagi voltam és lefogytam mert semmit se akartam megenni.

2020. ápr. 26. 20:30
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
nem is értem, ezek a tukmálók mit gondolnak. hogy ők egészségesek, és a normál súlyú családtag a beteg? nekik nem szóltak, hogy a túlsúly káros az egészségre? vagy úgy gondolják, hogy ha nekik rossz, akkor legyen mindenkinek rossz? mondjuk az utóbbi hozzáállás nagyon jellemző a magyarokra, úgyhogy lehet ez a megoldás.
2020. ápr. 26. 21:05
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Nagy valószínűséggel igen. Hiszen látják a mértéktelen zabálást... továbbá már kicsiként is tömik. És hát emiatt idősebb korban meg már nehéz leszoktatni.

12 èves kislányok 80-90 kilósak, hát... :/

És a szülőt egyáltalán nem zavarja... sőt még örül is neki, van étvágya a gyereknek..

2020. ápr. 26. 21:25
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Nyitókérdésedre a válasz: igen.

Azon persze lehet vitatkozni, hogy ez mennyiben múlik az öröklött géneken, mennyiben a tőlük átvett étkezési szokásokon, és mennyiben az életvitelen (hogy mennyit mozog az illető).

2020. ápr. 27. 09:26
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Én többnyire azt látom, hogy így van, ahogy gondolod, egy darabig, de aztán a gyerek észreveszi magát és elkezd edzeni meg egészségesen enni és szépen lefogy. A szülők meg nyilván piszkálják, hogy hú milyen anorexiás.

Sajnos természetesen van olyan is, hogy nem veszi észre

2020. ápr. 27. 10:13
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

A férjeméknél fordítva volt: apa, anya és ő normál testalkatú/sovány volt, a húga meg túlsúlyos. Ez a húg sokáig próbálta a férjemet kapacitálni, hogy egyen, mert olyan sovány, minden alkalomra csokikat meg sütiket, krémeket kapott tőle, egyértelmű volt, hogy azt akarja, a bátyja is hízzon... szegény próbált kompenzálni.

Aztán férjhez ment egy sovány férfihez, három gyerekük van. Még mindig túlsúlyos, de borzasztóan vigyáz, hogy a gyerekek ne legyenek azok, nagyon egészségesen és ésszerű adagokkal táplálja őket, és nem is lettek túlsúlyosak.

Szóval igen, működik ez, hogy "ha én túlsúlyos vagyok, legyél te is az", de ha észbe kap egy ilyen ember, akkor lehet ezen változtatni, és nem törvényszerű, hogy mindenkit elhízat maga körül.

2020. ápr. 27. 11:50
 10/10 Metionin ***** válasza:
63%
Nagyobb eséllyel öröklik a gyerekek a hízásra való hajlamot. De simán lehet, hogy 1 vagy 2 gyerek pont nem örökli. nálunk a soványak vannak többségben, anyám és az ő apai családja hízékonyabb, mindenki azt hitte hogy akkor én majd ilyen "közepes" leszek és nem, a sovány csapatba tartozok ugyanúgy. Családon belül amúgy azt vettem észre, hogy ezt a súly-dolgot is úgy öröklik a családtagjaim, mint a külsőségeket. Anyám az apjára hasonlít, el is hízott, én az apámra, nem hízok. Anyám tesója az anyjára hasonlít aki sovány, ő sem hízik. De ismerősnél is láttam ezt, apa kövér, anya vékony, kislány apára hasonlít és szegény 3 évesen már gurult, állítólag már akkor többet evett mint az anyja.
2020. ápr. 27. 12:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!