Szerintetek ez alapján sokba kerülök a szüleimnek? Ti túlzásnak tartjátok, el vagyok kényeztetve?
-egyetemre járok, államilag támogatott képzésen vagyok (tehát nem kell tandíjat fizetni) és nem kell különösebben költeni az egyetemre (pl. nem kell tankönyveket vagy jegyzetet sem venni vagy nyomtatni stb.)
-kollégista vagyok ez 18.000 forint havonta
-hétvégen haza szoktam járni vonattal, 650 Ft egy jegy (vagy az e-vonatjegy 500 valamennyi), illetve alkalmanként apukám eljön értem vagy visszavisz
-három hónapra 12.000 forint a kontaktlencsém, 3000 a folyadék
-az egyetem városában buszozom, a bérlet 3900 forint
-otthonról viszek magamnak ennivalót, ami 1-2 vagy esetleg max. 3 napra elég, a többi napon pedig beülök valahová/rendelek és még veszek valami hideget
-tisztálkodószerek, tisztítószerek, pipere, ruha stb., ugyanúgy a szüleimtől vagy a szüleimtől kapott pénzből megy, de ezek nem rendszeres havi kiadások "ha elfogy/szükség van rá, akkor veszek" szinten megy
-nincsen rendszeresített zsebpénzem, ha elfogy akkor kapok (5-20ezer forint, ami kitart amíg kitart, általában egy hét alatt max. 5000 forintot költök, de sokszor még annyit sem)
Én nem érzem ezt soknak és szerintem nem is költök feleslegesen, de többen nehezményezik a családban, mondván, hogy ez túl sok és el vagyok kényeztetve.
-A szüleimnek nem teher, rokonok (testvér, nagyszülő, nagynéni mondogatják).
-20 éves vagyok, szóval nem is a sokadik képzésem már "túlkorosan".
-Kontaktlencsét így is internetről rendelek kedvezményesen (optikában ennél is drágább, 17.000)
-Év közben nem tudok diákmunkát vállalni, csak nagyon riktán egy-két alkalmi munkát, de abból nem lehet sok pénzt összeszedni. Nyáron sincsen sokkal több lehetőség.
-Kapok tanulmányi ösztöndíjat, de az teljesen kiszámíthatatlan (pl. most az eddigi legmagasabb korrigált kredit indexemre kapom az eddigi legalacsonyabb összeget).
-A kaját is abból a pénzből fizetem, amit a szüleimtől kapok, simán kijön belőle. Eleve nem egy heti kajámat kell abból megoldanom, csupán 1-2 napról van szó. Az egyetemen és környező éttermekben is lehet menüzni (900-1300 forintok), tök normális, finom ételek vannak. De, ha valami gyorskaját eszem vagy csak szimplán nem menüt, akkor az sem sokkal több. Egy nap egyszer eszem főtt ételt, a többi hideg (szendvics, müzli és társai). Tudok főzni (legalábbis alap ételeket, amiket én szeretek), de nem szeretnék, csak macera, idő és szerintem nem is sokkal olcsóbb.
-Diákhitelt pedig biztosan nem fogok felvenni.
-
Nem kell a rokonokkal megosztani a költségeket, ilyen egyszerű, semmi közük hozzá.
Amennyiben a szüleidnek nem teher, mint írtad is, akkor egyik fületeken be, másikon ki. De ha szeretnél átvállalni belőle, tudsz diákmunkát vállalni.
Ez a kb. 57000 Ft nem sok. A kollégium lényegesen olcsóbb, mint ha albérletbe kellene menned, plusz még állami képzésen is vagy.
A kedves rokonok lehet ezt az összeget havonta elverik haszontalan dolgokra úgy, hogy észre sem veszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!