Miért nem lehet felfogni, hogy én nem olyan vagyok, mint ők, nem tudok "arccal a pénznek" tanulni és nem lehet belőlem akármi egy csettintésre?
Mondjuk a nyelvszakokat őszintén szólva én sem értettem soha: egy nyelv, legalábbis számomra, egy szükséges, de nem elégséges eszköz; nem lehet önmagában cél.
Még ha valami különleges nyelv lenne, amit alig beszél itt valaki, akkor talán meg lehetne élni fordításból meg tolmácsolásból, de angolul már millióan tudnak tökéletesen, akik mellette közgazdászok, orvosok, mérnökök, jogászok... is. Nem bántani akarlak, ez csak az én véleményem.
Anno szívesen tanultam volna én is német és/vagy angol szakon, mert imádom mindkét nyelvet, és nagyon érdekel az irodalmuk, kultúrájuk. De mentem másra, mert nem tudtam elképzelni, hogy attól, ha a hobbimat tanulom, hogyan fogok megélni!?
Úgyhogy képzem magam ezek irodalmában autodidakta módom, de van egy jól fizető szakmám, amit amúgy szintén szeretek és jól élek belőle. Az adja meg a lehetőséget például arra, hogy londoni színházban előadást élőben hallgatva gyakoroljam a shakespeare-i angolomat egy iskolapad helyett, ahol táblára írva magyarázzák a tegezés kihalt formáját. Szerintem többet ér.
Kivéve persze, ha neked van terved az angol szakkal, és tudod pontosan, hogy mit akarsz vele kezdeni.
Javaslom, kezdj el még nyelveket tanulni pluszban. Elsősorban szakszókincsed legyen, gyűjts össze minél több szakszót, és menj el fordítónak. :))) Jó melós meló, de amennyire tudom jól fizet.
Maga a hozzáállás nem kifejezetten okés. Mert ha bajuk van az ÁLTALAD választott szakkal, miért nem segítettek pályát választani? És nem úgy, hogy "orvos leszel fiam/lányom, mert ez az álmom". Nem. Utólag a saját szuverén döntésedet már ne kezdjék ki. Amit látatlanban mondanék: Mondd meg nekik, hogy hagyjanak békén ezzel. Rád bízták a döntést, te pedig döntöttél. Ezzel a fajta viselkedéssel nem segítenek, ha ez a szándékuk.
Mi ez a nyelvszakos dolog? Megtanítják anyanyelvi szinten az angolt? Mert én is úgy tudom, hogy fordítóként nagyon jól lehet keresni. Plusz magán tanárként. Vannak magánvállalkozói iskolák csoportos és magánórákkal is. Azért abban is megtudja magát szedni az ember szerintem.
Kicsir járj ezeknek utána és legközelebb vágd a család fejéhez, mik ezzel a lehetőségeid és mennyi (sok) pénzt tudsz ezzel szerezni maszekban/vállalkozva/dolgozva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!