Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Magántanuló szeretnék lenni,...

Magántanuló szeretnék lenni, hogy álljak ezzel a szüleim elé?

Figyelt kérdés

Gimnazista vagyok, még van 2,5 évem (10.-es vagyok, 16 éves). Az átlagom jó, van már két nyelvvizsgám, egyedül ami nehezebben megy, az a matek, de különórával szinten tartom azt is. Anyagilag beleférne, így is járok különórákra (matek, idegennyelv a C1 miatt, néha fizika is). Tudom, persze úgy több lenne, de ez nem jelentene problémát. Alapvetően jól tanulok önállóan. Beszéltem egy barátnőmmel, ő is magántanulóként végezte el a középiskolát. Azt mondta, hogy még most, felnőttként (23 éves) is azt mondja, hogy sokkal jobb volt így. Barátai is voltak, a mai napig népszerű és szinte azonnal a társaság középpontja lesz. Azt mondta, hogy annyi, hogy mindig folyamatosan tanuljak, ne a félévi vizsgák előtt álljak neki, mert akkor könnyen elúszhatok.

Úgy érzem, nekem most nagyon erre van szükségem és nem bírnék bemenni. Most az orvosom kiírt a jövőhétre is, de kéne egy olyan megoldás, ami tényleg segít... A szüleim nem tudják, hogy lenne bármi probléma, nem nagyon avatom be őket az ügyes-bajos dolgaimba, amíg nem muszáj. Ráadásul a szüleim elváltak, keveset beszélnek egymással és annak is általában vita a vége. De ezt jó lenne egyszerre megbeszéljem velük. Nem tudom még pontosan, hogy megy ez, mi a folyamata, de lehet kérni ezt évközben is, úgy tudom.

2020. jan. 25. 11:02
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
19%
Ezt az iskola donti el, hanyszor irjam meg le h en 16 evesen 10. osztalytol oda jartam???? Ez konkretan nem igaz hogy 18. eves kortol lehet oda jarni. Az iskola hatarozza meg
2020. jan. 25. 20:48
 22/29 anonim ***** válasza:
11%
Nem kell magántanulónak lenned, atmesz esti felnőtt gimibe, bár lehet ebben az évben még tanköteles vagy (16 év ). Én is így végeztem el. Hasonló, mintha magántanuló lennél. Heti kétszer kell bejárni, 14-20 ig, lazaság. Érettségid azért legyen jó, tök mindegy hol szerzed, ne úgy mint az enyém, egy, betűt sem tanultam rá, 3as 4 es lett kivétel a ponthatáros matek, amiből majdnem megbuktam.
2020. jan. 25. 21:22
 23/29 anonim ***** válasza:
100%
Most látom a válaszokat... nem kell 18 nak lenni, én 17 éves voltam augusztusban, utána szeptemberben kezdtem meg az estit, én is így érettségiztem. Utána nem sokkal felvettek 18 ra a tankötelezettséget, azt tudom, de most megint csak 16 év.
2020. jan. 25. 21:27
 24/29 anonim ***** válasza:
100%
Amit 19 es válaszoló irt, lehet hogy úgy VOLT, mert egy időszakban, valóban felvittek a kort 18 ra. Pontosan akik egy évvel fiatalabbak voltak mint én, nekik már 18 volt. De azóta ismét levitték 16 ra...
2020. jan. 25. 21:42
 25/29 anonim ***** válasza:
100%
Amikor 16 évesen nappalira jártam, nem mentem be csak úgy 2 hetet, utána mondta az osztályfőnök, hogy jegyzőhöz küldi az ügyet, így meg úgy. Nem lett semmi. Mert már nem voltam tankötelezett. Eltűrtuk egymást év végéig, utána kérvényeztuk egy másik szakra helyezésemet ugyanott, azt mondtak kapok meg egy esélyt, viszont ok maguk mondtak azt igazgatóval, hogy van egy alternatív megoldás, ez az esti, hogy szerintük oda lenne érdemes engem beíratni. Ezt meg is tettük.
2020. jan. 25. 21:49
 26/29 anonim ***** válasza:
21%

milyen érdekes hogy megjelennek az emberek akik saját tapasztalatból 16 évesen jártak ilyen intézménybe...

vajon nekik van igazuk vagy azoknak akik pampognak meg törvényeket másolgatnak, értelmetlen okoskodásként?

valóban volt egy időszak amikor 18 volt a tanköteles korhatár, de ettől függetlenül akkor is meg lehetett ezt oldani, hiszen továbbra is iskolába jártál. 16 éves osztálytársaim közül sokan dolgoztak diákmunkát, korukhoz képest jól kerestek belőle és estin érettségiztek le velem együtt..

2020. jan. 26. 05:38
 27/29 anonim ***** válasza:
82%

25-ös ez nem az a szituáció. Nekem is voltak majdnem 16 éves etnikai osztálytársaim alsó tagozatba kb. mikor 4.-es voltam.

Szerencsére nem is maradtak.

A kérdezőnek nincs problémája se a magatartásával se a tanulmányi eredményével.

Szégyen hogy nem tudtok olvasni.

2020. jan. 26. 09:36
 28/29 anonim ***** válasza:
100%

16-os nem olvastam el teljesen amit írtál, de fentebb belinkeltem, hogy nem csak betegek lehetnek magántanulók. Necc lenne az élsportolóknak, színészeknek, és tudós szülők gyerekének, akik mindig utaznak, de nem csak ilyen gyerekek lehetnek magántanulók, ott felsorolva kik, akiknek a tanulmányi eredménye csak így jobb ők is. Ott van amit belinkeltem! Nem véletlen írtam, hogy a tényleges Oktatási Törvényt kell olvasni. De így működik, bemegy az Igazgatóhoz,az igazgató tisztába van az ilyen dolgokkal, tájékoztatja őket, beadják a kérvényt, és elbírálják.

De előtte olvassa el az Oktatási Törvényt, ami a magántanulókról szól!

2020. jan. 26. 09:42
 29/29 anonim ***** válasza:
100%

Privát üzenetet akartam neked írni, mert nekem van tapasztalatom a dologgal kapcsolatban, de nem írnék mindent ide ki.

Pontosan nem tudom mi a helyzet, de én is úgy tudom, hogy olyan formában, mint eddig, nem lehet már magántanulónak lenni, legalábbis jövőre meg azután biztos nem. De mivel már 16 éves vagy, jövőre már gondolom nem leszel tanköteles, ezért én azt javasolnám neked, hogy ezt az évet még bírd ki valahogy, utána pedig menj át egy esti gimnáziumban. Nem tudom hol laksz, de értelemszerűen Budapesten nagyobb a választási lehetőség. Sok esti gimnáziumban (nem mindegyikben) választhatsz, hogy esti tagozatra mész, ami általában heti 2 nap bejárást jelent, levelező tagozatra mész, ahol heti egyszer kell bejárni, vagy néhány helyen van távoktatás is, ami teljesen olyan, mintha magántanuló lennél (én most ezt csinálom). Itt nem kell kérvényeket írogatni, annyi a dolgod, hogy bemész, beiratkozol, ha van tandíj (általában nem szokott magas lenni), akkor befizeted, év végén pedig levizsgázol. Senki nem fogja megkérdőjelezni, hogy te miért vagy ott, senki nem fog akadékoskodni.

Mert eddig lehetett magántanulónak lenni és úgy tudom, hivatalosan úgy volt, hogy a szülő kérésére bárki lehet magántanuló, de ennek ellenére az iskolák szinte kivétel nélkül mindig csak valami nyomós indokkal adták meg a magántanulói státuszt és nem volt egy rövid folyamat. Hónapokba is beletelik általában, mire a kérvény benyújtásától eljutsz odáig, hogy ténylegesen magántanuló leszel.

2020. jan. 28. 11:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!