Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Magántanuló szeretnék lenni,...

Magántanuló szeretnék lenni, hogy álljak ezzel a szüleim elé?

Figyelt kérdés

Gimnazista vagyok, még van 2,5 évem (10.-es vagyok, 16 éves). Az átlagom jó, van már két nyelvvizsgám, egyedül ami nehezebben megy, az a matek, de különórával szinten tartom azt is. Anyagilag beleférne, így is járok különórákra (matek, idegennyelv a C1 miatt, néha fizika is). Tudom, persze úgy több lenne, de ez nem jelentene problémát. Alapvetően jól tanulok önállóan. Beszéltem egy barátnőmmel, ő is magántanulóként végezte el a középiskolát. Azt mondta, hogy még most, felnőttként (23 éves) is azt mondja, hogy sokkal jobb volt így. Barátai is voltak, a mai napig népszerű és szinte azonnal a társaság középpontja lesz. Azt mondta, hogy annyi, hogy mindig folyamatosan tanuljak, ne a félévi vizsgák előtt álljak neki, mert akkor könnyen elúszhatok.

Úgy érzem, nekem most nagyon erre van szükségem és nem bírnék bemenni. Most az orvosom kiírt a jövőhétre is, de kéne egy olyan megoldás, ami tényleg segít... A szüleim nem tudják, hogy lenne bármi probléma, nem nagyon avatom be őket az ügyes-bajos dolgaimba, amíg nem muszáj. Ráadásul a szüleim elváltak, keveset beszélnek egymással és annak is általában vita a vége. De ezt jó lenne egyszerre megbeszéljem velük. Nem tudom még pontosan, hogy megy ez, mi a folyamata, de lehet kérni ezt évközben is, úgy tudom.

2020. jan. 25. 11:02
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
100%
2020. jan. 25. 12:14
 12/29 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Nem követtem ezt így figyelemmel, nem tudtam, hogy ennyit változtattak.

2020. jan. 25. 12:24
 13/29 anonim ***** válasza:
76%

"Az érvényben lévő törvény szerint az Oktatási Hivatal figyelembe veszi

az egyéni adottságot,

a sajátos helyzetet, illetve azt, hogy

a tanuló fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából előnyös-e az egyéni munkarend - írják."

Nemcsak a beteg gyerekek tudnak magántanulóként tanulni, lehet több okból is, most nevezzük így , hogy magántanuló, vagy egyéni tanrend mindegy, hanem több ok miatt is. Ott van a szavak között!

De ez csak a törvényről írt cikk. Az oktatasi törvényt kéne megkeresned, és mint írtad minden félévben vagy évben lehet kérni, beszélj anyukáddal és utána menjetek be az igazgatóhoz akivel megbeszélitek, hogy és miként tudod ezt kérvényezni.

2020. jan. 25. 13:55
 14/29 anonim ***** válasza:
100%

A törvény szerint csak bizonyos tárgyaknál kérni egyéni tanrendet nem lehet, de ugy cakumpakli igen. Kiegészitve amit elobb irtam, de a tényleges oktatasi törvenyt kéne elolvasnod, nem az eduline oldalan irt beszamolot, mert ez nem az.

Mindent mindig a forrasnal keresni! Ez a lenyeg!

2020. jan. 25. 13:58
 15/29 anonim ***** válasza:
100%

"A szüleim nem tudják, hogy lenne bármi probléma, nem nagyon avatom be őket az ügyes-bajos dolgaimba, amíg nem muszáj."

Hát ez elég baj... Legalább anyukáddal meg kellene beszélni a gondjaidat, problémádat, mert bármi történt Veled, már sokszor az is segítség, ha az ember kibeszélheti magából.

Ha visszafojtod a problémádat, magadba zárod, akkor saját magaddal is még rosszabbat teszel.

Ha anyukáddal nem tudod megbeszélni, akkor meg megpróbálhatod az osztályfőnökkel (ha jól sejtem, az iskolában történt valami)

És valóban csak nagyon indokolt esetben adják meg.

2020. jan. 25. 14:45
 16/29 anonim ***** válasza:
83%

Erre már nagyon szigorú szabályok vannak, nem úgy megy hogy megírjátok a kérvényt valami indokkal és másnap már magántanuló leszel. Abban az esetben működik így ha tényleg állandóan orvosokhoz járnál, és már előre vannak időpontjaid műtétekre, meg rehabilitációra stb.. ami eleve igazolja azt hogy a maximális hiányzásokat is túl fogod lépni ami miatt eleve osztályozó vizsgával lenne meg az adott tanéved, vagy évismétléssel. Abban az esetben is csak ideiglenesen lennél magántanuló mondjuk egy fél tanévre ha valóban odáig elhúzódnak a dolgok, de még ezt is szigorúan veszik ám, tehát csak akárhogy nem adják meg. Az hogy mostanság betegesebb vagy a megszokottnál, de különösebb műtéted meg egyéb komoly kezeléseid nem esznek addig ezt eleve nem fogják engedélyezni.

Én azt javaslom nézzél utána a pontos feltételeknek, és gondold át hogy egyáltalán adva vannak azok vagy sem. ha azt látod hogy nincsenek meg a feltételek akkor felejtsd el a dolgot és addig a szüleiddel sem beszélj erről mert egyrészt feleslegesen ne húzd fel őket ezen, másrészt nekik is van épp elég problémájuk.

Értem én hogy van problémád és ezért szeretnél az lenni, de ez akkor sem így működik. Amennyire tudom még az esti középiskola ami járható út 16 éves kortól elvileg már lehet oda járni, de lehet ezek is szigorúbb feltételekhez vannak kötve 18 éves kor alatt. Egyik csaj ismerősöm 17 évesen járt esti gimibe neki osztályközösséggel voltak problémái, családi problémák még inkább rátettek egy lapáttal az életére, eleve lelkileg is gyenge volt, mentális betegségei is vannak a mai napig. Nagyon értelmes, okos lány, de ő eleve nehezen viseli ezeket a dolgokat, és neki a pszichológus tanácsolta hogy próbálja meg az esti gimnáziumot.

2020. jan. 25. 15:48
 17/29 anonim ***** válasza:
30%

Hulyeseget ir mindenki

Elmondom mi a lenyeg: keresel egy "felnottek kozepiskolaja" jellegu intezmenyt, ahol havi 5ezer ftert folytathatod kb a tanulmanyaid es leerettsegizhetsz. Nem kell bejarni (mivel akik odajarnak dolgoznak), csak felevi vizsgak vannak, meg az erettsegi a vegen. 16 eves kortol lehet jelentkezni. Semmilyen oktatasi hivatal...

2017.ben erettsegiztem igy. Gimnaziumbol mentem at.

2020. jan. 25. 15:53
 18/29 anonim ***** válasza:
86%

0% a valaszom, akkor irjatok le, miert nem ez a megoldas:)

Nekem ugyanez volt a problemam mint a kerdezonek, es 10. osztalyban atjelentkeztem egy ilyen "esti" kozepiskolaba, ahol a fentiek szerint folytattam a tanulmanyaim ahol abbahagytam es leerettsegiztem 2017ben.

Hol a hiba? Ne a kezet nyomogassatok, irjatok le ha jobban tudjatok.

2020. jan. 25. 16:11
 19/29 anonim ***** válasza:
86%

Én ugyan nem nyomtam semmit rád, de van egy kis "logikai bukfenc" abban, amit írsz:

A felnőttek középiskolájába ugyanis csak 18 év felett lehet beiratkozni, a kérdező viszont 16 éves.

Idézet egy felnőttek középiskolája honlapról

"Jelenleg diákjaink (akik beiratkozáskor 18. életévüket már betöltötték) heti két alkalommal, hétfőn és kedden jönnek iskolába. "

Szóval lehet, ezért nyomtak le.

2020. jan. 25. 16:36
 20/29 Argloss ***** válasza:
75%

Google bácsival több intézményt is lehet találni, ahol 16 éves kort adnak meg korhatárként az esti érettségihez. Sőt, ha megházasodik, akkor még nagykorúsíthatják is már. :D

Egyébként az igazgatóval lenne érdemes beszélni. Magyarországon sok szigorú szabály van, de a valóságban igencsak rugalmasan tudnak kezelni egyes dolgokat.

2020. jan. 25. 17:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!