Szerintetek rossz hatással van egy 7 évesre a hamvak ideiglenes hazavitele?
Édesanyám pár napja elhunyt. Szórásos temetése lesz. Én szeretném a hamvasztást végigvárni és nem szeretném otthagyni a hamvait, de nem tudom, hogy a fiamnak ezzel valamilyen módon okozhatnék "kárt".
A halál végül is az élet része.
Ha nem mutogatod az urnát, nem mondod, hogy az micsoda, nem fogja érdekelni.
Ha úgy viszed oda, hog abban van a mama, rögtön meg akarja majd nézni, meg akarja fogni, jönnek a kérdések.
Igaz, az én fiam még csak 5 éves, de szoktunk a halálról beszélgetni. Ha kérdése van, válaszolok rá, természetesen az ő szintjén. Temetőben is többször volt már, amin sokan megbotránkoztak. Szerintem pedig az élet része, hogy a papáról is beszélünk, aki már nincs közöttünk. Hogy őt is kivisszük a temetőbe, ő is vihet virágot, elmondjuk, miért gyújtunk mécsest, stb.
Fogadd őszinte részvétem!
Szerintem nem kell kitenni központi helyre, ne legyen szem előtt.
Egyébként haza lehet vinni? Azt olvastam, hogy ezt megszüntették. Vagy csak meg akarták és mégsem?
A halál valóban az élet része, de egy hétéves - meg idősebb se - ne nézegesse otthon a hamvakat. Szórjátok el, addig pedig a gyerek ne nézegesse otthon a nagyi urnáját és feltétlenül beszélgessen valaki vele. A 7 éves kor az pontosan annak az életkornak a határa, amikor megjelenik egy átlagos gyerek életében a halál és a halálfélelem, és az a tudat, hogy önmaga is halandó. (Ezt a nagyi halála nélkül is megélné.)
És őszinte részvétem.
Nem kell erről tudnia.
Feltételezem, nem a nappaliban a vitrinben akarod addig tárolni. Rakd az urnát egy csukott papírdobozba, azt meg a garázsba vagy pincébe vagy melléképületbe, ahol a gyerek amúgy sem jár.
A halál valóban az élet része. Én is vinném a temetésre, de a konkrét tárgyi dolgokkal nem szembesíteném.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!