Így is járna az örökség? Elméleti kérdés.
"A feleségnek jár az örökségből, mert közösen megszerzett vagyonuk van. "
ez biztos?
az örökölt vagyon szerintem nem megy a közösbe
viszont haszonélvezeti joga lehet a feleségnek, ha úgy alakul (?)...
16:12
Látom értelmezési nehézségekkel küzdesz még.
A szülőktől örökölt ház az a férj KIZÁRÓLAGOS tulajdona!!
Jól írta a 4. válaszoló: a feleség törvényes házastárs ugyan, de az örökség csak a férjéé, tehát abszolút nem közösen szerzett vagyon! Ha a férj bebizonyítja, hogy a gyermek nem tőle származik, akkor nem örököl, hacsak a férj nem vette a nevére. Szerintem a gyerek felvette a férj nevét, ő nevelte - tehát örököl.
Jogász (ill. az örökséget átadó közjegyző) ezt másként tudhatja és én elhiszem az ó szavait.
Elválik a feleségétől, így az majd nem örököl semmit.
A fiú esetében.
Visszatérve az 1 éves szabályra: erre a határidőre az elévülés szabályai érvényesek, vagyis ha valaki később szerez tudomást arról, hogy nem az övé a gyerek, akkor e tudomás szerzéstől – pl a DNS vizsgálat eredményétől – számítva van egy éve. Azonban a gyakorlat nagyon szigorú e kérdésben, én azt tapasztalom, hogy többségében nem fogadják el. Furcsa is, ha valaki a gyerek 5 éves korában csinál DNS vizsgálatot pont akkor amikor tartásdíj fizetésre kötelezték… Tehát kétséget kizáróan igazolni kell, hogy előtte még csak nem is sejtettük apaságunk megkérdőjelezhetőségét. Vagy olyan elháríthatatlan akadályba ütköztünk – pl súlyos betegség – ami miatt nem tudtuk érvényesíteni az igényünket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!