Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért nem választhat az ember...

Miért nem választhat az ember bármilyen nevet a gyerekének?

Figyelt kérdés

külföldön élek, és sok európai ismerősöm lefújjol/ csodálkozik/lesajnál, és igazuk is van valamilyen szinten, hogy magyarként ha magyar a gyerekem, csak olyan keresztnevet adhatok neki, ami a "nagy könyvben benne van"... meg hogy fonetikusan kell írni... :-o miért???

ha külföldi nevet ad az ember, pl Carmen, az opera iránti rajongásból, akkor miért kell szerencsétlen gyereknek Kármennek írnia??? Ennyi erővel lehetne mindent fonatikusan írni, Szécsényi meg Kosút. Battyány.

ha ez így helyes, és szabály, akkor a McDonalds -ra miért nem MekDonáldsz van kiírva??? például.

(itt arabéknál fonetikusan arabul van írva, ami biza mekdúnáldsz)

:-)

2010. júl. 18. 19:39
1 2
 1/17 A kérdező kommentje:

és persze a fő kérdés, hogy miért nem választahok akármilyen nevet? amilyet én szeretnék?

(választahtok, mert biztos hogy nem Mo-ra fogok szülni, ez csak elméleti kérdés)

és ezek mellett egy csomó idióta név van az utónévkönyvben, ami kellemetlen a gyereknek, abba meg senki nem szól bele, hogy Nagy Barna, meg Karácsony Ajándék... Pfff....

2010. júl. 18. 19:43
 2/17 anonim ***** válasza:
59%
egy szó: hagyományőrzés.
2010. júl. 18. 19:44
 3/17 anonim ***** válasza:
27%
ez a legnagyobb problémád az életben?
2010. júl. 18. 19:46
 4/17 anonim ***** válasza:
56%
A ciganyoknal lehet.A csoportomba jar Lurdesz es Scarlett nevu kislany.
2010. júl. 18. 19:49
 5/17 A kérdező kommentje:

miért, ez a Legnagyobb Problémák Az Életben honlapja? upsz, pedig oda akartam írni...

ha más feltehet olyan barom kérdéseket hogy ha mégse válok el akkor tojjak a válóperre és ne menjek el, baj-e ha anál után vérzik a s..ggem, és mennyibe kerül Alcsútdobozra egy buszjegy (ahelyett hogy a buszpályaudvart hívná), akkor én is feltehetek egy kérdést..

hogy pl melyik jogszabély vonatkozik erre a neves dologra??

amúgy ez fontos kérdés. egy még meg nem született gyermek teoretikus jövőjéről van szó! nomen est omen.

2010. júl. 18. 19:57
 6/17 A kérdező kommentje:

de nem vagyok cigány. nekik papírjuk van, hogy azok, azért Scarlett és nem Szkárlett?

Mondjuk fontos, hogy összeilljen a családnévvel...

2010. júl. 18. 19:59
 7/17 anonim ***** válasza:
47%

Nézted a listát? Nagyon sok név van benne, és nem csak a Pista megy a Julcsa, szerintem mindenki talál benne vagy 30 olyat amit szívesen adna a gyerekének. Azokon kívül ha nem magyar a nemzetiséged (akár külföldi vagy akár kisebbség) választhatod a saját nemzetiséged szerinti neveket is.

Sőt akármilyen nevet adhadsz egyébként is, csak azt engedélyeztetni kell nem lehet sértő a gyerekre és magyarul kell írni, meg van valamilyen költsége is.

Ennek az a praktikus oka van, hogy senki se nevezze a gyerekét Fapapucsnak vagy Botsáskénak esetleg Asztallábnak.

2010. júl. 18. 20:03
 8/17 anonim ***** válasza:
74%

Elmesélek egy történetet, és akkor meg fogod érteni, miért nem lehet akármilyen nevet adni, amilyet csak az ember kitalál. Volt egy ismerősöm, akinek az iskola igazgatóját úgy hívták, hogy Kasza Tibor. Lett neki egy lánya, akit úgy nevezett el, hogy Kasza Blanka. Gondolom nem kell magyaráznom, hogy ez miért nevetséges....Utána 1-2 évvel később született egy fia, és kitalálta, hogy milyen poén lenne már elnevezni úgy, hogy Kasza Nova. Természetesen visszautasították. Szerencsére.

Az Ajándék egy réges régi magyar név. Lehet, hogy ma már nem hangzik jól a Töhötöm, meg a Tas, meg a Koppány, de azért mégis nevetséges lenne betiltani az ősmagyar neveket. A Barna az nem magyar név, de az ősi Barnabás név becézéséből alakult ki.

Szerintem a Kármennel nincs semmi gond, de a Dzsesszikával meg a Dzseniferrel én sem értek egyet, de nem csak azért, mert fonetikusan van leírva, hanem azért mert sokkal jobban kilóg a magyar nevek közül, mint a Kármen. Ha azt adom a gyerekemnek, hogy Kovács Kármen, az nem hangzik olyan rosszul, mint a Kovács Dzsesszika. Érted? Ez az, amit a Magyar Tudományos Akadémia mérlegel, mikor engedélyezi, hogy egy név bekerülhet-e a magyar utónévkönyvbe vagy sem...ezek alapján még mindig nem értem,. miért kellett a Dzsesszikát engedélyezni :S Viszont igenis írják le fonetikusan! Két magyar ember gyereke kapjon legalább LÁTSZÓLAG magyar nevet, mert ha mindenki olyan nevet adhatna amilyet akar és olyan írásmóddal, amilyennel akar, akkor óriási káosz keletkezne itt egy idő után. Ha téged mondjuk úgy hívnának, hogy Kelevicz Amélie, kétlem, hogy a sok hivatalnok meg tanárnéni rögtön tudná, hogyan is kell kiejteni a nevedet, és kétlem, hogy te szívesen betűzgetnéd a telefonban/hivatalos ügyintézésnél vagy szívesen kezdenéd magyarázgatni mindenkinek, hogy márpedig azt úgy kell ejteni, hogy "Áméli".

Az én anyukám kubai. Itt él 20 éve, és elég bosszantó neki is, meg nekem is a leánykori nevét (ami lévén latin-amerikai elég hosszú) állandóan lebetűzgetni aztán még neki is kell állnom magyarázni, hogy ez miért ilyen, és nem "normális".

A McDonald's mindezekkel szemben egy amerikai franchise cég. Tehát külföldi tulajdonú, és ezt mi tiszteletben tartjuk, ahogy azt is, hogy ha egy gyerek egyik szülője külföldi, akkor igenis kaphat külföldi nevet. Ráadásul ez egy marketing fogás: jobban el lehet adni egy amerikai hangzású névvel, mint egy magyarosított valamivel. Ez a globalizáció hatása.

Azt hiszem ennyi...ha eszembe jutnak még érvek, majd megírom :)

2010. júl. 18. 20:08
 9/17 anonim ***** válasza:
65%

Ha nem lenne szabályozás mindenféle hü'e nevet addnának a gyereknek.

Láttam egy riportott ahol a gyereket kicsi ajándéknak akkarták hívni.

A sokkadik vetélés után jött össze a gyerek így jött az ötlet ez szép de gondolj bele ha a kisfiút egész életében így hívák, pl: orvos lesz és úgy hívják DR. Szabó Kicsi Ajándék hogy hangzik már.

2010. júl. 18. 20:23
 10/17 anonim ***** válasza:
37%
szerintem érjél még egy kicsit a gyerekvállaláshoz
2010. júl. 18. 20:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!