Nevelőapám rokonsága kiakarja tenni anyámat a házából. Van hozzá joguk?
Édesapám meghalt régen. Édesanyám a nevelőapámmal utána ismerkedett meg. De messze laktak, ezért anya eladta azt a kis lakást, amiben apámmal éltek. Ebből a pénzből és a nevelőapám akkori megtakarításából vettek egy közös házat. Mindkettőjük nevén van a ház közösen. Ott éltek azóta, (egy rövidke ideig én is laktam ott, de már saját családommal én máshol élek,) édesanyám ott is él.
Mivel a nevelőapámnak nincsen gyereke, más rokonai (a testvérei és azok családja) a törvényes örökösök. Ők utálnak minket, soha nem voltak befogadók. Most pedig azt halljuk, hogy szerintük nekik jár az édesanyámmal lakott ház nevelőapámra eső része. Kvázi el akarják adni, kitenni anyámat, egyebek.
Mi az igazság, VALÓBAN VAN HOZZÁ JOGUK?
Mekkora esélye van anyunak, hogy ne tegyék ki?
Mit kellene tennie?
Sajnos nincs végrendelet, házasok, és bejegyzett élettársak se voltak soha. Erre nem gondoltak... :(
Elolvastam közben az összes választ, köszönöm mindenkinek!
Az addig rendben, hogy gyakorlatilag nem tudják kitenni. Mivel van tulajdonrésze és benne is lakik a lakcíme is oda szól (és az elhunyt nevelőapám lakcíme is ugyanoda, közösen).
Tudjuk, hogy csak úgy nem tehetik ki. De szeretne édesanyám továbbra is ott lakni, viszont nincs annyi pénzünk, hogy a másik tulajdonrészt megvásároljuk, még az én segítségemmel sem.
És igen, anya szeretné az egész házat, mert sokkal több köze van hozzá, mint a számára idegen rokonságnak. Nem ők éltek benne, nem az ő pénzükből van, nem ők újították fel, nem ők tartották karban, hanem anyu a nevelőapámmal. Ezért szeretnénk, ha békén hagynának azok a rokonok és ne akarnák örökölni. Értitek?
Ilyen esetben meg lehet valahogy nyerni egy pert még ha a törvény balga módon az idegen rokonok javára szól?
Özvegyi nyugdíjat kap anyu, azt sikerült nagy nehezen elintéznie.
AZ özvegyi haszonélvezet jár neki, ami azt jelenti, hoyg élete végéig élhet benne.
A ház fele az övé, ehhez a rokonságnak semmi köze (és ha egyszer meghal, akkor ez a te örökséged lesz), a másik felét ugyan öröklik a rokonok, de édesanyád joga eldönteni, hogy ki mehet be egyáltalán a házba, mert az övé minden használati jog, és ez a társtulajdonosok ellenében is érvényes, ök sem tehetik be a lábukat sem, ha anyukád nem engedélyezi nekik.
Az egyetlen, amire anyukádnak nincs joga, a ház azon részét eladni, ami a másikak tulajdona (a saját részét elvileg eladhatná).
A rokonoknak meg egyetlen joga lenne az ö részüket eladni, de ettöl a haszonélvezeti jog megmarad, azaz az új tulajdonos ugyanúgy nem használhatná a házrészt. Éppen ezért nem sok esély van arra, hogy valaki megvesz egy fél házat, amivel nem tud semmit kezdeni.
(Ha netán te vennéd meg, akkor annak lenne értelme, mert úgy idövel az egész a te tulajdonodba kerül)
Anyukád keressen meg egy ügyvédet és vele készíttesse el a szükséges okiratokat, akkor a rokonok nem tehetnek semmit.
Hol van az megírva, hogy (ha sikerülne ez a haszonélvezet bejegyzés, akkor) édesanyám joga lesz eldönteni, hogy ki lakjon benne?
Mert egy ismerős ma reggel úgy mondta, hogy úgy tudja, ezzel csak az jár, hogy ő is használhatja az ingatlant, nem pedig az, hogy ő dönti el, ki lakhasson még benne. Azt mondta érdemes vigyáznunk, mert szerinte azzal, ha nevelőapám után rokonok örökölnek, azzal nem csak az jár nekik, hogy a nevükre kerül az ő része, hanem ahogy nevelőapám lakott benne, úgy akármikor ők is lakhatnak benne, ergo használhatják. És az ismerős szerint ráadásul, ha anya egyszer meghal (ne most legyen!), akkor én is ugyanúgy öröklöm anyám részét, mint azok a nevelőapám után, és nekem már nem lesz ez a kőbe vésett haszonélvezet. Mert szerinte ha így lenne, akkor a nevelőapám rokonaira most ugyanúgy szállna ez a haszonélvezeti jog.
Ki érti ezt? Teljesen átláthatatlan!
Az ismerősöd, higy is mondjam, butuska. Marhaságot beszélt.n
1, Anyád tulajdona a büdös életben nem lesz az övéké, nem kerül az o nevükre.
2, A haszonélvezet azt jelenti, higy az ingatlannal az eladáson kívül minden bármit megtehet a haszonélvező. Ott élhet, kiadhatja, minden haszon az ove. A tulajdonos csak eladhatja, de senki nem vesz meg haszonélvezettel terhelt ingatlant.
Éppen ezért írták többen, hogy keressetek meg egy ügyvédet, mert minden hülyeséget elhisztek, amit "ismerösök" mondanak, minden jogi alap nélkül.
A haszonélvezeti jog az egyik legerösebb jog, az adott ingatlantól a haszonélvezö rendelkezik teljes mértékben, kivéve az eladást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!