Nevelőapám rokonsága kiakarja tenni anyámat a házából. Van hozzá joguk?
Édesapám meghalt régen. Édesanyám a nevelőapámmal utána ismerkedett meg. De messze laktak, ezért anya eladta azt a kis lakást, amiben apámmal éltek. Ebből a pénzből és a nevelőapám akkori megtakarításából vettek egy közös házat. Mindkettőjük nevén van a ház közösen. Ott éltek azóta, (egy rövidke ideig én is laktam ott, de már saját családommal én máshol élek,) édesanyám ott is él.
Mivel a nevelőapámnak nincsen gyereke, más rokonai (a testvérei és azok családja) a törvényes örökösök. Ők utálnak minket, soha nem voltak befogadók. Most pedig azt halljuk, hogy szerintük nekik jár az édesanyámmal lakott ház nevelőapámra eső része. Kvázi el akarják adni, kitenni anyámat, egyebek.
Mi az igazság, VALÓBAN VAN HOZZÁ JOGUK?
Mekkora esélye van anyunak, hogy ne tegyék ki?
Mit kellene tennie?
Sajnos nincs végrendelet, házasok, és bejegyzett élettársak se voltak soha. Erre nem gondoltak... :(
Nevelőapád meghalt? Mert ha meghalt, akkor valóban a része a legközelebbi rokonaira száll, de ettől anyád tulajdonrésze nem szűnik meg, nem tehetik ki.
Ha meg nem halt meg, akor házasodjanak össze és kész. Ingyen van, pár perc a hivatalban. Ha házasok járni fog neki a holtig tartó haszonélvezet.
A tulajdonabol nem tehetik ki (kulonosen hogy birtokon belul van, nehez is lenne), viszont az orokseg reven a fele tenyleg az ovek. Akar el is adhatjak, ha van vevo aki lakottan megveszi a tulajdonreszt.
Keso banat, de erre lett volna megoldas a hazassag (az elettarsi viszony viszont ugyanugy semmit se ert volna).
A nevelőapád édasanyáddal ősszeházasodott. A nevelőapád meghalt. Az ő tulajdonrészét ha jól tudom akkor örökli a vér szerinti rokon. Viszont édesanyádnak mint feleségnek holtig tartó haszonélvezete van a házra a saját tulajdonrésze mellett.
Remélem nem írtam butaságot! Kérdezz meg egy ügyvédet. Gondolom hagyatéki tárgyalás is lesz valamikor.
5!
De, butaságot írtál. Nem voltak házasok. Em voltak bej3gyzett élettársak se. Nincs özvegyi haszonélvezet, hiszen hivatalosan nem ozvegy
Van hozzá joguk, mert övék a gáz felé. Ha édesanyád nem akarja eladni az ingatlant, akkor a volt élettársad családja bíróságon kérheti a közös tulajdon megszüntetését.
Amúgy hogy merült fel benned egyáltalán, hogy az egész ház a tiéd? Nem is értem.
Keress ügyvédet!
Először is bizonyítani kell, hogy élettársak voltak, erre elég lehet, hogy ugyanoda szól a lakcímkártya. Élettársat kitenni akkor se könnyű, ha nincs része az ingatlanban. Kérdés, hogy özvegyi nyugdíj jár-e neki, és mit örökölt.
Házastárs már nem haszonélvezetet kap, hanem egy gyereknyi köteles részt, ha jól írom. Vagyis ugyanannyit kap, mintha ő is a gyereke lett volna. Azt nem tudom, hogy élettárs mit örököl.
Kitenni nem lehet, elvégre a fele az övé. Ki kell, hogy fizessék a rokonok, adásvételi, földhivatali bejegyzés, stb. Oda is kell az ügyvéd.
Édesanyád keressen egy ügyvédet
Ugyanis mivel tulajdonjoga van, ezért nem lehet kitenni az ingatlanból, söt a másik részre is haszonélvezeti joga van. (Nem túl rég változott a törvény, az élettársnak is jár az örvegyi haszonélvezeti jog a közös lakhelyre)
A nevelöapád rokonai ugyan elvileg örökölhetik a részét, de csak a ház felét.
Eladni van joguk, de egyrészt a vételár fele jár anyukádnak, másrészt meg ettöl a haszonélvezeti jog nem szünik meg, és így nem sokan veszik meg.
Ezen kívül a haszonélvezönek joga van arra, hogy megszabja, ki ahsználhatja az ingatlant és ebböl akár a tulajodonost is kizárhatja.
Ebben az esetben a ház fele eleve anyukádé, a másik felére van a haszonélvezeti joga, ezért kitenni semmi esetre sem tudják!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!