Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért nem enged az apám...

Miért nem enged az apám semmit? Vagy én gondolkozom rosszul?

Figyelt kérdés

16 éves lány vagyok, kitűnő tanulmányi eredménnyel, hamarosan 2 nyelvvizsgával.

Édesapám mégis csak 10-ig enged el, ilyenkor nyáron is. Persze, örülhetek ennek is (biztosan érkezne ilyen válasz), de az a gond, hogy a barátaim (ha még vannak), akkor olyan 8-9 felé mennek ki a lakásból. Na most nekem 9-kor el kell indulnom haza, ahhoz, hogy 10-re itthon legyek. Ezért nem is megyek sehova, csak a barátommal találkozom. Mióta nyár van, talán kétszer láttam a barátaim - ezt érte csak el ezzel a nagy tiltással. És az a baj, hogy eddig még néha-néha hívtak, de már nem is hívnak - hiszen úgysem megyek. Érzem, hogy kezdek kiesni mindenhonnan, egyedül a barátom marad nekem. De nem akarom, hogy teljesen rá legyek utalva (csalódtam már pontosan ugyanígy, nem akarom mégegyszer)

Az, hogy bulizni szórakozóhelyekre nem járhatok, nem bánt. Sosem vágytam erre igazán.

Szeretnék a barátomnál is aludni, azt sem engedi, szóba sem jöhet. Kidobta az ágyam, csak hogy ne legyen franciaágy a szobámban, mert nem kell senkivel együtt aludnom.

Mit gondoltok? Igaza van, és legyek türelmes?

2010. júl. 16. 13:30
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
83%
Csak azért dobta ki az ágyadat? Aki ilyet csinál az nem normális.
2010. júl. 16. 13:32
 2/17 anonim ***** válasza:
18%
16 évesen szerintem nem kell ennél több, legyél egy picit türelmes, 18 éves kor körül a szülők nagy része enyhít a nagy szigoron, már amelyik...
2010. júl. 16. 13:33
 3/17 anonim ***** válasza:
91%

Szia!

Szerintem kb most lenne itt az ideje, hogy elmehess úgy szórakozni, hogy "a barátnődnél aludhatsz".

Hogy apukád nem engedi meg, hogy a barátoddal aludj, az nem csoda! Az apák már csak ilyenek! Anyukád? Nem tud segíteni?

Azért próbálj meg beszélni apukáddal, mondd meg, hogy csak olyankor kezdődik a buli, amikor nekedmár indulnod kell. hátha...

2010. júl. 16. 13:36
 4/17 anonim ***** válasza:
100%
Persze, hogy aggódik érted, az apák általában már csak ilyenek... De ő is tudja mindezt? Hogy mennyire egyedül érzed magad? S te tudod, hogy ő miért ennyire szigorú? Kössetek valami kompromisszumot! S ha látja, hogy betartod, amit ígérsz, hogy nem a háta mögött szervezel dolgokat, akkor csak engedékenyebb lesz!
2010. júl. 16. 13:36
 5/17 d,jpt L ***** válasza:
33%
Speciel egy 16 éves lány, 10-re legyen otthon. Nem azért nem engedi, hogy tovább maradj, mert olyan rossz apa, hanem azért, mert gondolom ismeri a körülményeket. Persze, 16 éves vagy, nem így látod. Na de ha éjfél táján megerőszakolnak hatan, aztán beléd szurkálják a kést, már nem így fogod látni...Sőt, akkor már sehogy sem fogod látni.
2010. júl. 16. 13:37
 6/17 anonim ***** válasza:
100%
Az együtt alvással én sem értek egyet, ebben igaza van, ráérsz arra még bőven.Olyan messze laksz a többiektől, hogy 1 óra az út hazáig?Próbálj meg beszélni vele, mond el neki, hogy legalább 1-2 órával maradhassál tovább, mert így már nem is hívnak a barátok.Viszont az éjfélt, még én is sokallom, főleg ha messze laksz.
2010. júl. 16. 13:37
 7/17 anonim ***** válasza:
100%
Akkor miért nem találkozol a barátaiddal délután? Hívd fel őket te, hogy menjetek strandra, vagy pl. este 6kor is lehet moziba menni!
2010. júl. 16. 13:39
 8/17 anonim ***** válasza:
42%
Az a baj, hogy ennyi idősen abba nem gondoltok bele, hogy bármi történik veletek a szülőt veszik elő...
2010. júl. 16. 13:41
 9/17 anonim ***** válasza:
100%

16 évesen teljesen normál, ha 10-re otthon vagy. Engem még 24 évesen is féltenek (igaz beleszólni már nem tudnak)...

Azt se értem, hogy a barátnőidnek miért este 8-kor kell elmenniük hazulról..nincs normális napközbeni program? Mozi, strand akármi - ahhoz nem kell estig várni!

2010. júl. 16. 13:41
 10/17 anonim ***** válasza:
61%

Nem sokat tudok rólatok, csak amit elmondtál.

Ezért ez inkább megérzés, mint vélemény lesz.

Valamiért nem bízik benned annyira, hogy tovább elengedjen. Ami azt is jelenti, hogy a saját eddigi nevelésében, annak eredményében kételkedik, végső soron önnön szülői képességeiben.

Mennyire jó köztetek a kommunikáció? Őszinte vagy vele? Elmondtad neki ezeket a problémáidat? Ha még nem, akkor hajrá, és kérj tőle javaslatot a megoldásra! (Elém /sajnos?/ sosem jöttek kocsival buliba, de ismerek olyat, akiért aggódott a papája, de így elengedte.)

Az együtt alvás/szex kérdésköre még problémásabb. Nem neked, hanem a szülő szemszögéből. Egyrészt sok szülő sosem bírja elfogadni a tényt, hogy a gyereke felnő, el kell engednie. Akkor nem a 16 év számít, mert 18 vagy 20 éves "gyerekével" szemben is még mindig megragad minden lehetőséget, hogy ő irányítson. Másrészt ott a "társadalmi elvárás". 16 évesen te sokféle lehetsz. (Mármint fejlettségben.) Ez csak egy "átlagos" életkor. Biológiailag szinte biztos, hogy lehetne már gyereked. Társadalmilag meg nagyon elítélnének ezért. A fene tudja, hogy jutottunk idáig, de ez van.

Szóval nincs teljesen igaza apukádnak, de te azért még lehetsz türelmes. Beszéld meg vele a kétségeidet! Egy jó dolog még mindig van a családban, szülőkben. A feltétel nélküli szeretet. Általában jót akarnak a gyerekeiknek, még ha ez nem is mindig sikerül, vagy nem is jól akarják azt a jót. De legalább nem akarnak rosszat, nem akarnak átverni, kihasználni. (Akit mégis, annak nagyon rossz, de úgy értettem, nálatok erről nincs szó.)

2010. júl. 16. 13:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!