Vajdasági ősök felkutatása lehetséges leutazás nélkül? (lent)
:(
És nincs semmilyen levéltár?
Ha mondjuk lemegyek, akkor ott magyarul el tudok igazodni, ugye (tudok egyáltalán előtte valakivel konzultálni arról, hogy ott hová kell mennem?)? És az ilyen kis településeken van levéltár, vagy valami, ahol őrzik az anyakönyveket?
Köszi a választ!
próbálj meg írni a helyi református templomnak.
Elvileg meg kell lennie az anyakönyvnek, keresztlevélnek.
És kérdezz rá, hogy milyen módon tzudnál hozzájutni. Vagy kérdezd meg, hogy tzud-e olyan embert ajánlani Neked, aki néhány dolognak utána néz. Olyan ember, aki esetleg fogékony a kutató munka iránt. Akár egy továbbtanulás előtt álló diák. Neked viszont fel kell ajánlanod akkor a fáradozásért pénzt. Ha úgy adódik, hogy van több adat akkor érdemes azért elutazni.
A helyi templom őrzi az egyéb népesség adatokat.
Talán régi térképet is találsz vagy bármilyen egyéb felmérést a településről.
Meg kellene tudod, hogy meg van-e a halotti anyakönyvi kivonat. Az nagyon sokat segítene. Azon mindig rajta van kik gyászolják. És akkor azokat a rokoni szálakat is fel lehet kutatni. Illetve, ha a név alapján az ő apja a te szépnagyapád halotti kivonata meg van akkor meg tudod, hogy vol-e testvére meg ilyenek. Érted?
levéltárak term. vannak, de csak nagyobb városokban
a Magyar Orsz. Lt-ban csak a mai magyaro-i települések anyakönyvei vannak meg, 1-2 kivétel lehet
de ahogy előttem írták, ha sváb telepesek voltak, azok listái megvannak a MOLban (www.mol.gov.hu - családfakutatás)
érdemes feliratkozni a www.radixindex.com magyar családfakutató levelezőlistára, ott biztos van vajdaságban érdekelt, hátha konkrétan tud segíteni
Köszönöm a válaszokat, ezeknek mind utánanézek!
Ebben a pillanatban találtam egy oldalt, ahol fent vannak szerbiai levéltárak. Oda érdemes magyarul írni, vagy inkább angolul (csak az nem annyira megy...)?
Szerintem sváb, de nem biztos, állítólag református, de az sem... Nem szeretnék valakit külön ráállítani, mert engem maga a kutatás is érdekel, szóval amit lehet, magam csinálnék [mondjuk ha le kell mennem, akkor azért az szép összeg lesz, de megéri ;) ]. A templom szerintem jó lenne, csak némileg azért le szerettem volna szűkíteni a kört (legalább születési évre). De az a legnagyobb bajom, hogy oda kinek tudnék írni... mert ugye nem nagy település, honlapjuk nincsen, nem tudom hogyan keressek ott bárkit is :(
Természetesen magyarul is bírsz beszélni!
Tudtad egyáltalán, hogy Szerbia az egyetlen olyan ország, [aminek egy része valaha Magyarországhoz tartozott], ahol magyarul is folyik tanítás az iskolákban?
Ne izéld már el ennyire :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!