Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Jár magyar állampolgárság esküvő után vajdasági magyarnak?
A problémám a következő. Párom a Vajdaságban él, én itt, Magyarországon. Esküvőt szeretnénk és lehetőleg itthon letelepedni. Esküvő után ő megkaphatja a magyar állampolgárságot? Ha igen akkor az automatikusan "jár" vagy igényelni kell esetleg vmilyen egyéb kritériumnak meg kell felelni, vagy vmi engedély?
Köszönettel: Gábor
Kedves Gábor!
Sajnos a kérdésedre választ nem tudok adni. Ismeretségi körömben volt Vajdasági magyar, s neki is kb 5-6 évébe került,hogy letelepedési engedélyt kapjon. Állampolgárságot, hogy kapott-e már nem tudom. Pedig már van két gyerekük, itt járnak iskolába óvodába ők meg egyeteme óta vannak itt és itt is dolgoznak.
Nem értem mi ez a kukacoskodás magyar nemzetiségűekkel. Hiszen ők hozzánk tartoznak.
Ami a történethez hozzá tartozik: Ennek az ismerősömnek a barátja, Amerikából jött. Itt tanult és itt nősült. Neki ugyanezen idő alatt (4 év itt tartózkodás után) megadták az állampolgárságot.
Ezzel csak azt akarom mondani,hogy sajnos nem jó magyarnak születni a határainkon kívül. Meg azt is,hogy ha anno a népszavazáskor megkapják a határon túli magyarok a kettős állampolgárságot, most nektek sem lenne ilyen gondotok. Szorítok ,hogy ne kelljen olyan sokáig várnotok rá, hogy mire a gyereketek egyetemre megy addigra legyen teljes értékű állampolgár a feleséged.
Nagyon szépen köszönöm az eddigi válaszokat. Ezt a hozzáállást a magyar felsővezetés részéről én sem értem.
Magyar felmenőnek attól függ mi számíthat. Mert ugye Vajdaság mégiscsak hozzánk tartozott még majd 90 éve...nem tudom, hogy ha mondjuk az egész család vajdasági, az magyar felmenőknek számít e. Határhoz közel lakik, Szegedtől nincs messzebb 30 km-nél...majd ennek pontosan utánajárunk.
Tartózkodási engedélyt macerás megkapni?
Egyébként privát üzenetet nem küldök, tárgyaljuk ki ezt itt, hátha segítség lehet más hasonló helyzetben levő pároknak is.
Menyasszonyomnak a plébánia adott ki igazolást, hogy az ük-ük nagyapja magyar volt (még akkor az magyar terület volt ahol született) és le volt vezetve a családfa, ki mikor, milyen néven született. Igy bizonyította, hogy van magyar felmenője.
Állampolgársághoz először letelepedési engedély kell. Ahhoz igazolni kell a lakhatást és a megélhetést. Ha sok a fizetésed, akkor lehet, hogy elfogadják, hogy te igazolod, hogy eltartod. De ennek utána kell járni, mi az aktuális jogszabály. A házasság segíti az eljárást, de messze nem elég.
igazából én szolnoki vagyok, így szegeden nem vagyok ismerős, csak szemléltetni szerettem volna h igen közel él a határhoz(Magyarkanizsa)
na mindenesetre köszönök mindent. Majd lesz ami lesz:)
Kedves Gábor!
Minden egyes külföldi állampolgárnak- magyar nemzetiségűnek is- több évébe kerül ez az eljárás.
Tekintettel arra, hogy Szerbia dec. 19 óta vízummentességet kapott, a határon való átjutás nem gond többé. A munkavállalás már igen. Jelenleg családegyesítés címén tudtok tartózkodási kártyát igényelni kedvesednek, ami elvileg könnyen megy, mert a házasság alapján "jár".
Ezt követően kap lakcímkártyát, ÉS innentől számítva három év házasság után beadhatja állampolgársági kérelmét. KIVÉVE ha rendelkezik magyar állampolgár felmenővel ÉS magyar nemzetiségűnek vallja magát. Ebben az esetben a három évet nem kell kivárni, hanem azonnal, akár másnap is be lehet adni a kérelmet amennyiben a többi törvényi feltételnek megfelel (megélhetés, lakás biztosított, büntetlen előéletű,stb). Ez után kb. egy év múlva megkaphatja az állampolgárságot, ha minden ok, és semmi sem hiányzik.
Azt ajánlom, hogy kérjétek ki a nejed felmenőinek nyakönyvi kivonatait. 1895 után Magyarország területén állami anyakönyvezés van, tehát utána csak állami fogadható el, egyházi nem. Ha van olyan felmenő aki a mostani Magyarország területén született az mégjobb.
Sok sikert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!