A következő családnevek közül melyik lehet zsidó? Koltai-Kungl, Noll, Schram, Szöllősi- Siemeister
Régebben ezt nem választották szét. Születési anyakönyvbe az a felekezet van beírva, ami akkor éppen adott volt. Különböző felekezethez tartozó szülők esetében lehetett megegyezés, hogy a gyermek milyen vallású lesz, a legtöbb esetben az anyakönyvben ez is fel van vezetve. Ugyanúgy, mint ha egy izraelita úgymond "kikeresztelkedett", vagyis áttért egy másik vallásra - ez többnyire a római katolikus volt, de lehetett református, ágostai, evangelikus, görög katolikus stb. (biztosan van még olyan, amivel nem találkoztam).
Szóval: adott anyakönyvben az akkori állapot van feltüntetve. A származást további családfa kutatással tudod "ellenőrizni", ahogy szépen mész vissza az időben. Vagy találsz izraelita őst vagy nem.
Melós dolog ám ez, de jó akár kikapcsolódásnak is, én hobbiból álltam neki.
Azt egyébként szabad tudni, hogy miért ennyire fontos ez a dolog?
1950-es halotti anyakönyvben még láttam a vallás rovatot kitöltve, 1951-esben már ki volt húzva.
Csak kíváncsiságból néztem bele most, ez speciel Bp. II. kerületi anyakönyv volt.
Szia!
A Koltai-Kungl kislödi? Csak ezért, mert most kutatok én is, és odáig jutottam. Esetleg foglalkozol még vele?
Köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!