A következő családnevek közül melyik lehet zsidó? Koltai-Kungl, Noll, Schram, Szöllősi- Siemeister
Eléggé feltűnő tud lenni egy tipikusan Német hangzású családnév, ami legtöbbször arra enged következtetni, hogy zsidó származású lehet az illető. Persze régen sok zsidó származású ember megváltoztatta a vezetéknevét az esetleges "üldöztetés" elkerülése végett, vagy hogy így próbáljon érvényesülni.
De konkrétan miért lenne fontos a családnév "zsidós" hangzata?
Ha megtanítasz, hogyan lehet megállapítani, a 'Kiss' nevet viselők közül melyik katolikus, protestáns, vagy református vallású, pontos választ adok kérdésedre.
A németes hangzású vezetknév csak nálunk feltünő, Németországban természetes, tehát ez sem lehet kiindulópont.
Egy biztos: ha valakit 'Ábrahám fia Izsák'-nak neveznek, zsidó ősei voltak!
"Egy biztos: ha valakit 'Ábrahám fia Izsák'-nak neveznek, zsidó ősei voltak!"
A zsido osok kicsit meg lehettek keveredve, mert forditva neveztek el az ifju gyermeket
Yitzhak ben Avraham , Izsak aki Abraham fia lett volna a normalis sor a nevekben. ( Eg: Davin Ben Gurion csak egy peldanak.)
De valoban, fennal a lehetoseg hogy nem katolikusnak szuletett a gyerek
Azért fontos, mert így hívták az őseimet, és ezért érdekel. Bár ez nem tartozik a témához, mert ha tudnám, akkor nem tenném fel a kérdést. :)
És a magyarországi németek is átnevezték a vezetéknevüket magyarosra?
De gondolom ha valakit pl. ha úgy hívnak hogy Grün, Kohn, Bauer, Schwarz Magyarországon, az pl. elég egyértelmű. Tehát a Kiss-ből nem fogom sose megondani honnan ered, az egyértelmű de az előbbi példákból igencsak... És innen indul ki a kérdésem, hogy ezeknek a németes neveknek amit írtam van-e olyan egyértelműen zsidó beütése, vagy sem, vagy nem tudjuk, mert nem vagyok ebben jártas, inkább azok véleményére lennék kíváncsi, akik ismertek ilyen nevű zsidókat, vagy egyszerűen tudják valahonnan.
A keresztneveik, több József, Terézia, Péter, Sándor, Antal ezek voltak.
Úgy tudom, katolikus is lehet egy zsidó, nem csak zsidó vallású. Sőt, több is a katolikus, nem?
Esetleg sváb?
Lehet zsidó is... csak a keresztnevek miatt nekem nagyon svábos inkább.
A dédnagyszüleim német betelepültek voltak, hasonló nevekkel ezért gondolom...
De lehet zsidó is, nem tudhatjuk.
Esetleg valamelyik levéltárban, archívumban érdemes lehet felkutatni, hátha...
Nézd meg a régi anyakönyveket, elég sokáig a vallási felekezetet is bevezették.
A fenti nevek közül ránézésre/hangzásra egyik sem tipikus zsidó név, legalábbis a a saját kutatásaim alapján nem ezek voltak azok, amikkel találkoztam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!