Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Nemrég nekiláttam a családfám...

Gavrill kérdése:

Nemrég nekiláttam a családfám elkészítéséhez. Mit történhetett a történelemben?

Figyelt kérdés

Több ősőmet is megtaláltam akik nemesek voltak.

1. 2 generáción keresztül nemesek voltak az anyakönyvi kivonat alapján 1742-es dátumtól tudom, egészen 1821-ig tudom, a következő gyereknél 1859- már nem nemes az apja, hanem zsellér

2. 1786-től nemes anyai ágon az az 1859-es születésű ősöm, az anyja születési bizonyítványában, az apja nemes.

3. 1846-ban nemes az ősöm, apja neve is megvan, az is nemes, nagyapja is, míg a testvére mikor született 1852-ben, az apja már zsellér.

Egyenlőre anyám ágán ennyit találtam.

Mi lehet az oka, hogy mindenki zsellér lett, nagyjából 1830-1852 között?

Jó lenne valamilyen történelmileg alátámasztott tény.

2017. jan. 29. 09:16
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
8%

Nem egyeNlőre, hanem egyelőre!

Nagy kaland! Mi a mai napig azok lennénk és inkább nem is mondom meg, hogy kinek a leszármazotja vagyok, mert az egész világ ismeri!

2017. jan. 29. 09:41
 2/11 anonim ***** válasza:
9%
Hozzáteszem még él...
2017. jan. 29. 09:42
 3/11 Szeder Katalin ***** válasza:
31%
Tény, az akad. Az időköz 1821 és 1848 között kb. azonos a történelemben reformkornak nevezett gazdasági-politikai szakasszal. Majd folytatom, de most más dolgom van.
2017. jan. 29. 09:51
 4/11 anonim ***** válasza:
92%
Könnyen előfordulhat, hogy az 1848-49.-es forradalomban őseid az osztrákok ellen a magyarok mellett harcoltak, és a forradalom leverése után a császári udvar megfosztotta őket vagyonuktól, esetleg címüktől is.
2017. jan. 29. 09:59
 5/11 anonim ***** válasza:
31%

A nemességet öröklödik, de nem feltétlen jelenti azt, hoyg van nemesi bitroka is.

A zsellérség meg azt jelenti, hogy nincs semmiféle vagyona/birtoka, és másnak dolgozik.

Tehát a két dolog nem összefügg, az egyik jogi, a másik meg vagyoni állapot.

Az, hogy nem mindig tartották nyilván a nemességet, szintén csak hanyagság, mivel a kisnemeseket nem tartották fontosnak ilyen szempontból.

2017. jan. 29. 10:17
 6/11 A kérdező kommentje:

2.,3. hozzászóló, köszi szépen. Jó lenne ha még tudnátok a témában írni egy-két gondolatot. Én is utánna olvastam és még a suliból megkérdeztem a töri tanárt, aki a Bach-korszakra fogta, ami 1850-1859 között volt, hogy a kisnemesektől elvették a földet, aki a lázadásban részt vett 1848/49 után. Írjatok még valamit a témával kapcsolatban légyszi, Ti hogy látjátok, hogy hallotatok, hogy élték att a családotok.

Egy ismerősöm azt állítja, hogy a papok vették el nekik a földet... ez mennyire lehet igaz? Ugyan ez az idő 1820-1860 között.

2017. jan. 30. 15:35
 7/11 Czermanek ***** válasza:
100%

Az általad leírtak nem adnak elegendő információt ahhoz, hogy biztos választ lehessen adni...

Saját tapasztalatom szerint az 1848-as jobbágyfelszabadítás után számos kisnemes már nem tartotta fontosnak a nemesi származását, hiszen innentől kezdve gyakorlatilag semmi nem különböztette meg őket a felszabadított parasztságtól. 1848 előtt azokat jegyezték nemesként az iratokban, akiknek a vármegyétől bizonyítványa volt erre vonatkozóan. Előfordulhat, hogy az őseid vagyontalan kisnemesként már nem foglalkoztak azzal, hogy gyermekeik nemesként legyenek az anyakönyvekbe jegyezve, egyébként a korszellem is ezt diktálta ekkoriban.Ez nem jelentette a nemesség elvesztését, az csak 1946-ban lett törvényileg eltörölve.

Egy másik, ettől független kérdés, hogy volt-e korábban földjük, és ez a föld nemesi jogú volt-e. Kisnemesektől nemesi jogú földet nemigen vettek már el ekkoriban. Ha nem volt földjük, akkor eleve zsellérek voltak. Ha esetleg mezővárosi polgárok voltak, akkor azt érdemes figyelembe venni, hogy ekkoriban zajlott a földek megvásárlásának folyamata, vagyis azok a felszabadított jobbágyok/kisnemesek, akik nem tudták pénzzel megváltani a földjüket, zsellérek lettek...

2017. jan. 31. 17:51
 8/11 A kérdező kommentje:

köszi utolsó hozzászóló.

És az az állítás, hogy a papok vették volna el a földet, mennyire állja meg a helyét?

2017. febr. 7. 10:30
 9/11 anonim ***** válasza:

A papok NEM vehettek el semmit, mert nem volt semmi ilyen joguk.

Ami ESETLEG elöfordulhat, hogy az uralkodók vették EL a vagyont és utána ÖK ADTÁK a papoknak, pontosabban az egyháznak adhatták volna, mert a papok egyes emberek, nem pedig valamilyen szervezet.

2017. febr. 7. 10:46
 10/11 A kérdező kommentje:
Logikus, az lehet, hogy amikor aláírták a földek elkopzasáról szóló okmányt, akkor pap, tanító, bíró ment volna a családokhoz elvégezni ezt a munkát?
2017. febr. 9. 08:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!