Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Mindenféle képpen örököljük a...

Mindenféle képpen örököljük a szüleink génjeit?

Figyelt kérdés
Úgy értem ha az anyának barna a szeme, az apának zöld , a gyerek szeme lehet kék? vagy ha az anya alacsony, az apa középmagas, akkor a gyerek lehet magas?
2010. ápr. 1. 17:27
1 2
 1/12 Dymo ***** válasza:
76%
elég furcsa lenne ha nem örökölnénk :D
2010. ápr. 1. 17:39
 2/12 anonim ***** válasza:
97%

A szem színére nem tudok neked választ adni,de van hogy a gyerek nem a szülőre hanem a nagyszülőre, más rokonra hasonlít,és van hogy alacsony szülőknél a gyerek közép vagy magas lesz.

Pár éve történt amerikába a férfi megcsalással gyanusította a feleségét,hisz ők fehérek és fekete lett a gyerek,hát kiderült a pasié a gyerek,az ük-ük nagymama volt félvér,akiről senki nem tudott,szóval később is visszaüthetnek a dolgok bár ritkán.

2010. ápr. 1. 17:39
 3/12 anonim ***** válasza:
80%

H a családban nem volt kék szemű akkor nem lehet a gyerek kék szemű. Pl.: szüleimnek barna szemük van, de az apai nagymamámnak kék szeme volt és anyukám 2 testvérének is kék volt, a nővérem kék szemű lett mivel kb. felesben vannak kék és barna szeműek a családban.

Feltételezve, hogy csak barna és zöld szemű emberek vannak a családban, kék szemű nem lehet a gyerek, sőt még a zöld is kicsitt nehézkes (kivéve ha abból sokkal több volt a családban, vgy mint a példámban 50-50% az eloszlás).

A barna szem az egészséges és a domináns így ha abból egy kicsivel több van a családban nagyobb esélye van a barnának mint a többi színnek.

A többi szemszín a szemszín-gén meghibásodása, csonkulása miatt következik be, a szín változáson kívúl ez a gén másért nem felelős így nem tartjuk számon mint betegség de ez áll a hátterében. Születésünkor a gén müködésbe lép, ekkor közép kék álltalában a szemünk és addig változik amig a gép képes működni, ha előbb befejeződik mint kéne akkor vmilyen kék vagy zöld szín lesz az eredmény egyébként vmilyen barna, a legsikeresebbek a sötétbarnák.

A magasság már más. Egy alacsony nőnek és egy közép magas férfinak a gyereke nemtől függően más magasságú lesz. Ha lány inkább az anyjára fog hasonlítani, magasabb lesz nála de nem sokkal, ha fiú akkor inkább az apjára fog hasonlítani de nem fogja túl nőni. Ha 2 azonos magasággú ember házasodik akkor a lány kb akkor lesz mint ők a fiú meg biztos tú nővi őket. DE ezek alól vannak kivételek.

Különböző betegségek(növekedési hormon túltermelődés, endokrinologiai betegséges, pajzsmirigy rendellenesség stb.) következtében könnyedén túl nőhetik a szüleiket akkor is ha nem kéne.

Pl: 160cm-s nő és 180cms férfinak elméletben a lányuk 165-175cm magas lehet, a fiuk 170-180cm. Ha van vmiféle hormon eltérés akkor a lányuk 170-185cm-ig nőhet a fiuk 175-190cm-ig (ez persze kis hibára utal, ha nagy eltérés van akkor lesznek az óriás emberek mint a kínai aki 245cm).

2010. ápr. 1. 17:45
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Én apukámra nagyon hasonlítok, mindenki mondja, hogy le se tagadhatna :D csak egyet nem értek, a szüleimnek zöld a szemük nekem meg kék.

Szerintem mindenki örökli, csak valakin kevésbé látszik.

2010. ápr. 1. 17:46
 5/12 anonim ***** válasza:
95%
A szemszín öröklése érdekes dolog. Azt tudom, hogy a barna a domináns, és mindenkinek 2 génje van erre. Tehát ha valakinek kék és barna génje van, akkor barna lesz a szeme. Kék szem abban az esetben lehet, ha két kék van. (A zöld nem tudom, mennyire domináns és hogy a kék és zöld génekből mi lesz.) Két kék szemű embernek nem lehet barna szemű utódja. De két barna szeműnek lehet kék.
2010. ápr. 1. 17:57
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Nekem meg egyedüliként van barna szemem:)) Mindenki kék szemű.Sok év után derült ki,hogy apukám 2éves korában meghalt édesapja volt még barna szemű.Így megnyugodtam:) Addig olyan kis különcnek éreztem magam:))
2010. ápr. 1. 17:58
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Olyan is van, hogy két fehér szülőnek fekete gyereke születik, mert mondjuk a nagyszülő fekete. Szóval a nagyszülőre tényleg visszaüthet.
2010. ápr. 1. 18:18
 8/12 anonim ***** válasza:
66%
Nemcsak a szülőktől örökölsz, még az is lehet, hogy a nagyszüleid jobban hasonlítanak rád. Nagyon sok öröklési kérdésben igaz, hogy minden második generációban jönnek ki jobban az örökölt tulajdonságok. Természetesen a szülők is átörökítik a géneket, de ettől nem biztos, hogy rájuk fogsz a legjobban hasonlítani. Lehet, hogy egy másik vérrokontól örökölsz olyan géneket, amik szembeötlők lesznek. 2 barna szemű embernek azonban nem lehet kék szemű gyereke, de ezek a dolgok le vannak vezetve. Van, ami dominánsabb (pl. egy kék és egy barna szeműnél bármelyik lehet a kettő közül, de a barna a dominánsabb, így az valószínűbb, de a felmenőkön is múlik, nemcsak a szülőkön). Az öröklés inkább csak valószínűség. Attól, hogy az apa és anya nem magas, a gyerek még lehet magas, csak jóval kevesebb a valószínűsége, mint ott, ahol van magas felmenő.
2010. ápr. 1. 18:42
 9/12 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat :) ezek olyan érdekes dolgok :D
2010. ápr. 1. 19:06
 10/12 anonim ***** válasza:
a szemszín sem ilyen egyértelműen öröklődik, többgénes dolog ez. aztán vannak olyan gének, amik mindig az apától vagy mindig az anyától származnak. képesek egymást ki-be kapcsolni, ráadásul öröklés közben különféle jelölésekkel módosítjuk az információt. mennyiségi tulajdonságok(magasság, normáls súly, egyéb méretek) az öröklés változatos. minőségi tulajdonságok esetén egyértelműbb az öröklés, de szemszín, hajszín esetén ez is változatos. szőke-kékszemű szülőknek nemigen lesz kreol gyereke, de ez nagyon végletes példa. a gének lappanganak, kihagynak generációkat, stb. valóban érdekes.
2010. ápr. 1. 20:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!