Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Ha az anyai nagymamámnak (80)...

Ha az anyai nagymamámnak (80) a nagyapja gróf volt pontosan Gróf Csáky József akkor én átvehetem a nevét?

Figyelt kérdés

Úgy halottam fellehet venni a gróf nevet, és ezért kérdezem lehetséges e ez hivatalosan is?Vagy akkor a család nevet a Csákyt is át kell vennem?

Előre is köszönöm az értelmes válaszokat!

19/F.

2015. aug. 6. 14:11
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a gróf-ot nem, mivel ez nem a neve hanem a rangja (vagymi) volt. Csak a Csáky-t veheted fel.
2015. aug. 6. 14:17
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Egyáltalán miért akarod felvenni? De am, csak a csákyt veheted fel (Csákó :3)
2015. aug. 6. 14:31
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
A grof a rangja, azt nem veheted fel.
2015. aug. 6. 14:34
 4/10 anonim ***** válasza:
25%
Hát ha fel lehet venni, vedd fel. Tök poén! Már ha nem száll a fejedbe. :)
2015. aug. 6. 14:34
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Névváltoztatási kérelmet adhatsz be vezetékneved módosítására rendszeresített nyomtatványon, személyesen polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjénél. Egy vezetékneved lehet, az viszont lehet kötőjeles. Pl. Csáky-[Eddigi vezetéknév]

[link]

Azt hogy "gróf" nem teheted elé, mert még 1947-ben törvény eltörölte a nemesi rangokat, ami ma is hatályos. Ettől függetlenül vannak olyan társasági események, ahol ma is egyesek ezekkel villognak.

1947. évi IV. TÖRVÉNY

egyes rangok és címek megszüntetéséről

1. § (1) A magyar nemesi és főnemesi rang (herceg, őrgróf, gróf, báró, nemes, primor, lófő) megszűnik. A külföldi államfők által adományozott nemesi és főnemesi rangot jelző címek viselésére adott engedélyek, illetőleg az ilyen engedélyek jellegével bíró törvényi rendelkezések hatályukat vesztik.

[link]

2015. aug. 6. 14:35
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

És ez is benne van:

3. § (1) A jelen törvény 1. §-ában említett rangjelző címek, valamint a „vitéz” cím használata tilos.

2015. aug. 6. 14:38
 7/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2015. aug. 6. 14:38
 8/10 anonim ***** válasza:
Igen, természetesen. Kérvényezheted a nevét, a rangját, és a birtokait is. Hála istennek, ma már akár király is lehetsz.
2015. aug. 6. 16:42
 9/10 anonim ***** válasza:
Ezzel akarsz csajozni? :D
2015. aug. 7. 08:41
 10/10 anonim ***** válasza:

Sajnos az 5-ös által említett törvényt 25 éve nem sikerült eltörölni/hatályon kívül helyezni.

De úgy tudom nincsen semmiféle szankciója 1990 óta, ha használod.

2015. aug. 7. 13:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!