Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Az miért van, hogy szinte az...

Az miért van, hogy szinte az összes romának Balogh, Lakatos, Orgován vagy Orsós a neve?

Figyelt kérdés
2015. ápr. 8. 18:12
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
75%

Errefelé sok Balogh nevű él, akik viszont nem cigányok. Sokáig fogalmam sem volt róla, hogy más vidékeken főleg cigányok viselik ezt a vezetéknevet.

Lakatos és Orsós nevű cigány itt is sok van, meg még Oláh, Bogdán és Nyerges is.

2015. ápr. 8. 22:04
 12/20 anonim ***** válasza:
Van Balogh vezetéknevű ismerősőm,sem ő sem a családjába nincs se cigány,se roma
2015. ápr. 8. 22:05
 13/20 anonim ***** válasza:
Mi az hogy "majdnem az összes"? Van ezek mellett 1000 másik név. Mint ahogy nálunk is kiemelkedőek a mesterségbeli nevek, Szabó, Varga, Kovács, de a leggyakoribb a Nagy.
2015. ápr. 8. 23:09
 14/20 anonim ***** válasza:
Köszönöm 10-es, valóban. Ők köszörűs cigányok. Az itteni beás és lovári cigányok nehezen fogadják be őket. Somogy.
2015. ápr. 9. 07:36
 15/20 anonim ***** válasza:
14-es vagyok, bocsánat, a Pfeiffer-es válaszoló vagyok, lemaradt az eleje.
2015. ápr. 9. 07:37
 16/20 anonim ***** válasza:

Szerintem elég logikus. Néhány generációval ezelőtt még megvoltak a cigánytelepek, és azok a mesterségek, amiket tipikusan cigányok űztek. Aztán jött a szocializmus, amikor felszámolták a telepeket, őket meg beköltöztették a városba. Az általuk tipikusan űzött kézműves mesterségek jórészt kihaltak (ahogy a többi is, ma már az átlagember nem a szabóhoz megy nadrágért, hanem a ruhaboltba, és nem a kalányosnál veszi a kanalat, hanem az ikeában). De a nevek még egy ideig őrzik a hagyományt.

Persze amióta nincs külön világuk, egyre inkább keverednek. Nekem is van Oláh ismerősöm, aki hófehét bőrű vörös csajszi. Az apai dédapja cigány volt, így örökölte a nevet, de magát nem tartja annak. És ránézésre nem is mondaná meg senki :D

2015. ápr. 9. 09:49
 17/20 anonim ***** válasza:
Vannak még: Dombóvári, Bihari, Nyerges, Mátés, Kolompár.
2015. ápr. 9. 09:53
 18/20 anonim ***** válasza:
Berki,Dombi,Nyári,Ruha.
2015. ápr. 12. 04:48
 19/20 anonim ***** válasza:
Sárközi,Farkas.
2015. ápr. 13. 17:38
 20/20 anonim válasza:
Pfeiffer Kilián.
márc. 16. 16:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!