ez egy héber eredetű keresztnév..
tehát héber eredetű
jelentése: Jahve az én Istenem
Családnévre vagyok kíváncsi,nem a keresztnévre.
Nem hiszem hogy a Közel-Keletről idevándoroltak volna.
Valahol azt olvastam hogy magyar,valahol pedig,hogy szlovák családnév.
Idézek:
"Éliás
Típusa Apanévi eredetű, magyar családnév.
Változatai Éliás 1379, Elias 13, Élias, Eliás; Iliás 187, Ilias. Más változatokkal együtt összesen: 1590.
Eredete Előzménye, a bibliai héber eredetű whyla [Ëh lee y™h’ hoo (Élíj™hú)] jelentése ’az Úr az én Istenem’, s ez
a görögbe ’í [Ëli™sz] formában került be, s ezt írta át a latin (Elias). A magyarban azért maradhatott meg a
végződés, mert nem a szabályos -us volt. A középkori hazai latinban a végén -s-sel ejtették. A név elején sok
nyelvjárásban az Ë- váltakozott az -I-vel, így jött létre az Iliás alak, valamint a külön névvé vált Illés. Apai
családnévvé vált ’Éliás ~ Iliás nevű személy fia, leszármazotta’ jelentéssel.
Elterjedtsége A nyelvterület keleti, északkeleti részén gyakoribb."
"Apai családnévvé vált ’Éliás ~ Iliás nevű személy fia, leszármazotta’ jelentéssel. "
Na, ezt mondom. Éliás = Illés fia, az illés szintén zsidó név, jellegzetesen zsidó családnévképzés eredménye ez a vezetéknév.
"A 18. század végéig sok zsidónak csak az apai névvel összekapcsolt előneve volt. A csatolásra a „ben” (fiú) szócskát használták: például Ábrahám ben Mózes = Ábrahám, Mózes fia. (...) Előfordultak zsidó személynevekből képzett vezetéknevek (Salamon, Izsák, Abel(esz), Jakobi),"
Attól hogy 250 éve volt egy ilyen nevű ősöm az nem azt jelenti hogy zsidó vagyok,IQ harcos.
Ennyi erővel német,lengyel,szlovák,cseh,orosz is vagyok,mert ezek az etnikumok mind voltak az őseim közt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!