Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » A Hirschler zsidó név?

A Hirschler zsidó név?

Figyelt kérdés
2010. febr. 6. 18:20
 1/10 anonim válasza:
50%
Nem feltétlen. Lehet német is. A zsidóknál az anya a meghatározó. Tehát az apa lehet akár rabbi is, hogyha az anya nem zsidó származású, akkor a gyermek nem lesz zsidó.
2010. febr. 6. 18:32
 2/10 anonim ***** válasza:
83%
A Hirsch, Katz, Fuchs, Petz stb. (tehát az állatok neveit hordozó) német családnevek nagy valószínűséggel zsidó eredetűek. A Hirschler az elsőből származik, tehát lehetséges.
2010. febr. 6. 18:37
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

A Hirsch (szarvas) szintén a zsidók által felvett nevek közé sorolható, de nem kizárólag izraelitákat hívtak így. A Hirsch, Hirschler, Herzl a héber Cvi (szarvas) szó fordításaiból alakult ki. Sok kohanita II. József rendeletének végrehajtásakor a Katz (macska) nevet választotta, de ez valójában a "kohen cedek", vagyis az „igazságos pap” héber kifejezés rövidítéseként is szolgált.

viszont élt egy katolikus plébános, kanonok, pápai prelátus, művészeti író is ilyen névvel.

2010. febr. 6. 18:49
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
18.49! Ezek nagyon érdekes infok voltak, csak ámultam :)
2010. febr. 6. 19:15
 5/10 anonim ***** válasza:
ez tényleg érdekes...
2010. febr. 6. 20:20
 6/10 anonim ***** válasza:
Szia! Én is hasonló kérdéssel örlődtem 2003-2009 között, aztán ténylegesen is ráálltam a családfakutatásra, megérte:) a neten nagyon sok baromság van, azokat lehet szúrogatni mindenhova, de nem biztos, hogy fedik a valóságot. A hozzászólások egyikében 4 családnév is felmerül, abból csak a Katz-ot hordják kivétel nélkül zsidók, vagy zsidó ősökkel rendelkezők. Ez persze nem azt jelenti, hogy a többit nem hordhatja bármilyen más származású. Korábban nem mindenki tudott írni és olvasni, ezért a házak falára állatokat festettek, így azonosították be a portát. A Hirsch(ler) családnév utalhat egy házra, ahol a család lakott, vagy "gyors, mint a szarvas", esetleg vadász volt a családfő. Persze, az is előfordulhat, hogy zsidó kohaniták voltak az ősök (ezt már alattam is írták). (pl: a Fuchs családnév már az 1100-as években megjelenik, akkor viszont még semmilyen szinten nem jött elő a zsidók emancipációja, úgyhogy ezt a nevet csakis kizárólag németajkúak hordták.) Az izraelita származásúakat csak az 1780-as évek táján kötelezték német név felvételére. A Hirschler név megtalálható az ungarndeutsche portálon is, ahol a magyarországi német családnevek szerepelnek. Mindennek nyoma van a levéltárakban, úgyhogy hajrá!
2010. febr. 7. 03:47
 7/10 anonim válasza:
68%
Szerinteeeeed????? Jóhogy!
2010. febr. 14. 19:50
 8/10 anonim válasza:
2010. máj. 2. 23:42
 9/10 anonim válasza:
Igen zsidók.Itt Sopronban is laknak Hirschler nevűek és zsidók de főleg németekkel házasodtak.Idősebbeken nagyon látszik de a gyerekeiken már kevésbé .
2011. jún. 27. 03:16
 10/10 CsabuS88 válasza:

Csak úgy elárulom,hogy Petz nevű állat a németben nem létezik,és a Petzek Bajorországból jöttek be Magyarországra az első svábokkal együtt a 18.században.

A Petzek svábok!!!

2016. júl. 22. 14:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!