Ez szabályos és jogszerű?
Hárman vagyunk testvérek. Apukám elhunyt néhány évvel ezelőtt. A Nővérem 21 éves, az öcsém 8, én pedig 17 vagyok. Öcsém 2006 június 7-én született. Apukám pedig 2005 júliusában hunyt el. Az öcsém apa nevét viseli, de értelemszerűen nem az övé biológiailag. Ezt ha kivizsgálják, akkor mi történik? Nem viselhetné a mi vezetéknevünket? Hogyhogy nem jártak utána? Kérdeztem anyát, de tereli a témát. Engem nem zavar, imádom az öcsémet, de ez hogy is van?
17/f
2-es: a leírtak alapján ez több mint 300 nap, tehát az apasági vélelem nem élhet.
Kérdező, szerintem erre anyukád tudja megmondani a választ, hogy hogy oldotta meg a névviselést.
Anyukád milyen nevet viselt a szüléskor?
Az egyik ismerősöméknél is a halott férj nevére anyakönyvezték a gyereket, pedig a férj több mint egy évvel a szülés előtt halt meg. Az anyuka Kissné Kovács Éva, az apuka Nagy István, a gyerek pedig ugyanúgy Kiss vezetéknevű lett, mint az anyuka házasságából született 2 idősebb gyerek. Szerették volna, ha már születésekor Nagy néven anyakönyvezik, de nem lehetett. Így születése után indították el a hivatalos eljárást és pár hónaposan változtatták meg a nevét Kissről Nagyra. A szülei nem házasodtak össze, mert az anyuka elvesztette volna az árvaellátást, ha férjhez megy.
Légy nyugodt, hogy szabályos és jogszerű az öcséd névviselése. Az anyakönyvezésnek szigorú szabályai vannak, amiket be is tartanak. Ha nem lenne szabályos, nem anyakönyvezték volna arra a névre.
5!
Nem számoltam, hogy hany nap. De gondolom halál eseten nem is számolgatnak, hiszen a gyerek tulajdonképpen házasságba szuletett, hiszen valas nem tortent. Az apasagi velelem elsősorban a valas miatti problémákat igyekszik iikuszobolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!